27 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Τη στήριξή της εξέφρασε και η ΔΙΣ σημειώνοντας μάλιστα ότι η Εκκλησία σέβεται τη διαφορετικότητα. Νωρίς το πρωί και λίγο πριν την ορκωμοσία του που έχει προσδιοριστεί για τις 12 το μεσημέρι θα καταθέσει την επιστολή παραίτησής του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης για να παραλάβει τη σκυτάλη στον δήμο Λαμίας όπου εξελέγη δήμαρχος.

Μειώσεις ακόμα και πάνω από 50% σε 4.000 οικισμούς της περιφέρειας προβλέπονται στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, το οποίο οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου με το οικονομικό επιτελείο. Παραμένουν όμως οι επιβαρύνσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Η Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελέγη στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με ποσοστό 50,82%, διαδέχεται τον Γιάννη Σγουρό στην ηγεσία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κόσμος:Την ώρα που ο Λευκός Οίκος εξετάζει, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει, το ενδεχόμενο πληγμάτων και στη συριακή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», αξιωματούχοι αναφέρουν στα αμερικανικά ΜΜΕ πως η Ουάσινγκτον βολιδοσκοπεί συμμαχικές χώρες για υποστήριξη σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ αποκλείουν όμως συνεργασία με τον Άσαντ, προσβλέποντας σε παράλληλη ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Ο ξαφνικός θάνατος σε δυστύχημα του Εντουάρντο Κάμπος, υποψήφιου των σοσιαλιστών για την προεδρία της Βραζιλίας, έφερε τα πάνω-κάτω σε μια διαδικασία που έμοιαζε να είναι «περίπατος» για την νυν πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ. Η ανάδειξη της Μαρίνα Σίλβα ως υποψήφιας στη θέση του αδικοχαμένου Κάμπος τείνει να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την Ρουσέφ. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Η συμφωνία για επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός φαίνεται, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές: Με τη σιγή της ισραηλινής αεροπορίας, η μόνη ένταση στη Γάζα ήταν οι πανηγυρισμοί για την εκεχειρία. Οι δυσκολίες δεν κρύβονται, καθώς δεν λείπει η δυσφορία στο Ισραήλ για τη συμφωνία ενώ η «κεκτημένη ταχύτητα» του πολέμου φάνηκε τις πρώτες ώρες της εκεχειρίας, με δεύτερο Ισραηλινό να υποκύπτει στα τραύματά του από όλμο στο Εσκόλ.

Σε θετικό τόνο έκλεισαν οι «πολύ δύσκολες και περίπλοκες» μαραθώνιες συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο Μινσκ: Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως θα ετοιμαστεί οδικός χάρτης ώστε να επιτευχθεί «το συντομότερο δυνατόν» μία συμφωνία για εκεχειρία. Η ρωσική πλευρά δήλωσε «έτοιμη να υποστηρίξει την ειρηνευτική προσπάθεια, όταν ξεκινήσει», λέγοντας πως η πρωτοβουλία είναι στην πλευρά του Κιέβου.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε συμφωνία για επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας . Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) και λίγο μετά την έναρξή της αντιαεροπορικές σειρήνες ακούστηκαν στο Ισραήλ, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ένας Ισραηλινός έχασε τη ζωή του από πυρά όλμου. Πανηγυρίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Οικονομία: Στην επί τα χείρω αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα προχωρήσει η κυβέρνηση της χώρας καθώς τα στοιχεία διαψεύδουν τις αρχικές προσδοκίες. Σε σημερινή του συνέντευξή στην εφημερίδα Corriere della Sera ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν ανέφερε πως η μακροοικονομική εικόνα της ζώνης του ευρώ έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες και ότι τόσο τα στοιχεία για την ανάπτυξη, ότι για τον πληθωρισμό είναι σε συνεχή κάμψη.

Πτώση της γερμανικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο καταδεικνύουν τα πρόδρομα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του γερμανικού ινστιτούτου Gfk( Gesellschaft für Konsumforschung) που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το Gfk η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε στις 8,6 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 8,9 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας κάμψη για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2013.

Την άποψη ότι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης «υπερ-ερμηνεύθηκαν» (οverinterpreted) εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Αθλητισμός: Το τελευταίο 24ωρο οι πιθανότητες επιστροφής του Μεντί Αμπέντ στον Παναθηναϊκό φαίνεται να έχουν αυξηθεί. Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί αφού ο Αλγερινός δεν φαίνεται να παίρνει σημαντικό ρόλο στο ρόστερ της αγγλικής ομάδας κι επιθυμεί να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, όπου δεδομένα θα είναι πιο σημαντικός στα πλάνα του Αναστασίου.

Μέρα γιορτής για το κυπριακό ποδόσφαιρο, που θα δώσει ξανά το «παρών» σε όμιλο του Champions League. Ο ΑΠΟΕΛ του Γιώργου Δώνη συνέτριψε 4-0 την Ααλμποργκ στο ΓΣΠ της Λευκωσίας και σε συνδυασμό με το ισόπαλο 1-1 του πρώτου αγώνα, πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση και θα παραστεί στην κλήρωση της Πέμπτης, στο Μονακό.

Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση της ΕΠΟ που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης και με την οποία η Ομοσπονδία προσπάθησε να... δικαιολογηθεί για όσα την κατηγόρησε, το πρωί, ο πρόεδρος των «πράσινων», Γιάννης Αλαφούζος. Έτσι, η «πράσινη» ΠΑΕ συνέχισε την κόντρα, χαρακτηρίζοντας «σκόπιμα εσφαλμένη και προσβλητική» την ανακοίνωση της ΕΠΟ και ξεκαθαρίζει πως θα κινηθεί νομικά για τα «ψεύδη και τις ανακρίβειες» που ειπώθηκαν.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

479 π.Χ.:Η Μάχη των Πλαταιών. Οι Έλληνες, με αρχηγό τον Σπαρτιάτη Παυσανία, νικούν σε αποφασιστική μάχη τον περσικό στρατό του Μαρδόνιου.

1660:Τα βιβλία του άγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται στην πυρά στο Λονδίνο, επειδή ο συγγραφέας άσκησε κριτική στο βασιλιά Κάρολο Β'.

1912:Ο Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροους δημοσιεύει την πρώτη περιπέτεια με ήρωα τον Ταρζάν. Τίτλος της «Ο Ταρζάν των Πιθήκων».

1949:Πέφτει ο Γράμμος. Τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

2004:Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1941:Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1967:Μπράιαν Έμπσταϊν, ο μάνατζερ των Beatles.

2005:Γιώργος Μουζάκης, μουσικοσυνθέτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: