31 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την ταυτοποίηση ενός από τους δράστες της ληστείας της Εθνικής Τράπεζας στο Δίστομο ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές μετά τις έρευνες στο γενετικό υλικό που βρέθηκε στο ταχύπλοο σκάφος, με το οποίο οι δράστες διέφυγαν προς το Λουτράκι Κορινθίας. Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο του Πειραιά, λίγη ώρα πριν από την ορκωμοσία του Γ.Μώραλη, καθώς μέλη της Χρυσής Αυγής είναι συγκεντρωμένα στα γραφεία της οργάνωσης και ανταλλάσσουν υβριστικά συνθήματα με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, που είναι συγκεντρωμένα απέναντι. Στην ορκωμοσία θα παρευρεθεί και ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ Ν.Κούζηλος, που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα οι νέες μειωμένες τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, με το ενιαίο εισιτήριο να κοστίζει 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ, αλλά να μειώνεται η διάρκεια του εισιτηρίου από τη μιάμιση ώρα που είναι σήμερα στα 70 λεπτά. Η αλλαγή του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού και η υιοθέτηση ορισμένων φοροελαφρύνσεων είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι, την εβδομάδα που ξεκινά. Οι επαφές αρχίζουν την Τρίτη και ολοκληρώνονται την Πέμπτη. Υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας θα μπορεί να σπουδάσει στην πόλη όπου φοιτά και το πρώτο εκδίδει πιθανότατα τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Κόσμος:Ένα παιδί σκοτώθηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε σε τετραώροφη πολυκατοικία στο Παρίσι, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου εγκλωβίζοντας τουλάχιστον δέκα ενοίκους. Μετά από «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν στην απελευθερώση των δέκα ρώσων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί στην Ουκρανία. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η παράλληλη επιστροφή 63 ουκρανών στρατιωτών που είχαν «ζητήσει καταφύγιο» στη ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Σε ξενοδοχείο έξω από την ισπανική Μάλαγα εντοπίστηκε ο 5χρονος Άσια, που νοσηλεύονταν στο βρετανικό Σάουθαμπτον με όγκο στον εγκέφαλο αλλά οι γονείς του τον είχαν πάει από το νοσοκομείο. Μετά την εξαφάνιση του αγοριού, η Ιντερπόλ είχε σημάνει συναγερμό. Οι γονείς συνελήφθησαν.

Δεκάδες εκατοντάδες διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» στην Στοκχόλμη σε συγκέντρωση εναντίον πορείας του νεοναζιστικού «Κόμματος των Σουηδών», με μικρή ομάδα εξ αυτών να συγκρούεται με την αστυνομία. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά στο κόμμα που δεν διασφαλίζουν είσοδό του στο Κοινοβούλιο. Αφήνοντας ανοικτό το πότε θα λαμβάνονταν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες διαμήνυσαν ότι οι προτάσεις για τα επόμενα μέτρα θα καταρτιστούν εντός της εβδομάδας, καλώντας τη Μόσχα σε αλλαγή πορείας στην ουκρανική κρίση. Χαιρετίζει η Ουάσινγκτον «τη συναίνεση στην ΕΕ για ισχυρή υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας», λέγοντας ότι συνεργάζεται με τις Βρυξέλλες για την προετοιμασία των επόμενων μέτρων.

Οικονομία:Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών είναι «το κατάλληλο πρόσωπο» να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ηγεσία του Eurogroup, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο απερχόμενος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Κερδισμένους και χαμένους θα έχουν οι αλλαγές που θα έρθουν το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, μετά το σάλο που ξέσπασε με την υπερφορολόγηση περίπου 600.000 ιδιοκτητών ακινήτων λόγω των λαθών που έγιναν στην επιβολή και στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής. Ωρολογιακή βόμβα χαρακτηρίζει τα «κόκκινα» δάνεια ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας «ολιστικής προσέγγιση, που να αφορά στο σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων». Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι ένα «κύμα μαζικών πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί κανέναν».

Αθλητισμός: Ο τρίτος συνολικά Έλληνας και δεύτερος μέσα σε λίγες μέρες που γίνεται κάτοικος Ρώμης, είναι ο Χοσέ Χολέμπας, αφού ο διεθνής μπακ ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την Ρόμα. Αφού αρχικά πέρασε επιτυχημένα τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις, ανακοινώθηκε η απόκτησή του ενώ λίγο πριν είχε βρεθεί στο «Ολίμπικο» και είδε την νέα του ομάδα να κερδίζει 2-0 την Λάτσιο. Στο νοσοκομείο με διάσειση βρέθηκε ο Ντινγκά, αφού ο παίκτης του Ολυμπιακού αποχώρησε τραυματίας από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό.

Όσον αφορά τον Γιάννη Μανιάτη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βαρύ διάστρεμμα, όμως σίγουρα αποτελέσματα θα υπάρξουν την Κυριακή όταν ο Έλληνας αμυντικός χαφ θα περάσει από εξετάσεις στην Αθήνα. Με...κεκτημένη ταχύτητα από την πρόκρισή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η Αθλέτικ Μπιλμπάο επιβλήθηκε με 3-0 της Λεβάντε στο «Σαν Μαμές». Με τους φιλοξενούμενους ξεκίνησαν στο αρχικό σχήμα οι Λουκάς Βύντρα και Νίκος Καράμπελας, με το δεύτερο, όμως, να αντικαθίσταται μόλις στο 7΄ λόγω τραυματισμού. Την πρώτη εφετινή της νίκη πήρε η πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία επιβλήθηκε με 2-1 της Εϊμπάρ στο «Βιθέντε Καλντερόν».


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

το 1876... ο Οθωμανός σουλτάνος Μουράτ Ε' καθαιρείται και αντικαθίσταται από τον αδερφό του Αμπντούλ Χαμίντ Β'.

το 1881... διεξάγεται το πρώτο αμερικανικό πρωτάθλημα τένις μονού ανδρών στο Νιούπορτ.

το 1886... σεισμός, που σημειώνεται στο Τσάρλεστον τη Νότιας Καρολίνας στοιχίζει τη ζωή σε 100 άτομα.

το 1907... Βρετανία, Ρωσία και Γαλλία δημιουργούν την Αντάντ, την Εγκάρδια Συμφιλίωση.
το 1913... ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα PSV Eindhoven στην ομώνυμη πόλη της Ολλανδίας.

το 1925... στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, 150.000 ανθρακωρύχοι ξεκινούν πορεία, καθώς αρχίζει η μεγαλύτερη απεργία στα ορυχεία άνθρακα.

το 1931... φοβερές πλημμύρες πλήττουν την Κίνα, προκαλώντας το θάνατο 250.000 ατόμων.

το 1932... με υπουργική απόφαση, εγκαταλείπεται στην Ελλάδα η θερινή ώρα.

το 1939... ο Χίτλερ δίνει εντολή στα στρατεύματά του να επιτεθούν κατά της Πολωνίας.

το 1940... η γαλλική αποικία της Ισημερινής Αφρικής, το Καμερούν και η Αϊτή ενώνονται με την ελεύθερη Γαλλία.

το 1957... η Μαλαισία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.


το 1961... η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές.

το 1979... η 16χρονη Tracy Austin κερδίζει την Andrea Jaeger στον ιστορικό "αγώνα των κοριτσιών" για το US Open.

το 1983... ο Έντουιν Μόουζες καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 εμπόδια με 47.02 στο Κόμπλεντς και δηλώνει ότι το προηγούμενο βράδυ είχε δει όνειρο στο οποίο νικούσε με  επίδοση 47.03.

το 1984... αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Μίμη Δομάζου με τον ΠΑΟ εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς 2-3 στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 50.000 θεατές.

το 1986... σύγκρουση εν πτήση δύο αεροσκάφη πάνω από την Καλιφόρνια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 82 άτομα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: