21 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Το όριο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη, με τη συμμετοχή μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διεύρυνσης του κομματικού μηχανισμού και του κοινοβουλευτικού πεδίου των δύο κυβερνητικών εταίρων, εν όψει και της μάχης για την προεδρική εκλογή τον προσεχή Φεβρουάριο. Ιστιοφόρο σκάφος με 22 μετανάστες εντοπίστηκε 10 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Μονεμβασιάς. Οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν όλοι τους στο γήπεδο της Μονεμβασιάς.

Συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ θα έχει το βράδυ της Πέμπτης (20:45 ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ.Αβραμόπουλος. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές, δεδομένου του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα, Πέμπτη, οι δύο 19χρονοι, οι οποίοι φέρονται ως δράστες της διπλής δολοφονίας των δύο νεαρών στη Μεσσηνιακή Μάνη. Ο ένας εκ των δύο προσήχθη χθες ως ύποπτος από την Αστυνομία και στη συνέχεια φέρεται να ομολόγησε την πράξη του, ενώ ο δεύτερος παραδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κόσμος: Τρεις μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπανγκόκ, ο επικεφαλής της χούντας ψηφίστηκε, λίγο πριν την αποστράτευσή του, πρωθυπουργός από μία χακί Βουλή που ορίστηκε μετά την ανατροπή της Σιναουάτρα. Ο διορισμός του αναμένεται να κυρωθεί χωρίς πρόβλημα από το Στέμμα. Το θάνατο τριών ανώτατων στρατιωτικών στελεχών της σε επιδρομή στη Γάζα ανακοίνωσε η Χαμάς, καθώς τα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων με τις «παράλληλες» εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακή οργάνωση κυριαρχούν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κάιρο. Κατέρρευσε τετραώροφο κτίριο στη Ράφα από επιδρομή, αναφορές για εγκλωβισμένους. Παύση πυρός και επιστροφή στο τραπέζι ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ο Νετανιάχου μιλά ακόμη και για ενδεχόμενο εκστρατείας διαρκείας.

Τα όσα κατέληξαν στον φρικαλέο αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ μπροστά στην κάμερα βγαίνουν σταδιακά στη δημοσιότητα: Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν προσπαθήσει να απελευθερώσουν ομάδα ομήρων από τους τζιχαντιστές στη Συρία, αλλά η επιχείρηση απέτυχε, ενώ η οικογένεια είχε ειδοποιηθεί από τους ίδιους τους απαγωγείς και ήλπιζε πως μπορούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή του με λύτρα.

Από τους δρόμους του Φέργκιουσον, που τις τελευταίες νύχτες γίνονταν πεδίο μάχης, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε πως η έρευνα για το θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από την αστυνομία θα είναι «ενδελεχής και δίκαιη». «Κατανοώ τη δυσπιστία, είμαι υπουργός Δικαιοσύνης αλλά είμαι επίσης και μαύρος» είπε ο Χόλντερ. Κάτω από το μικροσκόπιο επιστρέφουν παλιότερες καταγγελίες για αστυνομική βία στο Φέργκιουσον. Νεοϋορκέζος, ο οποίος πέρασε 16 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε, θα λάβει από την πόλη της Νέας Υόρκης 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, ανέφερε ο δικηγόρος του.

Οικονομία: Τις ανησυχίες για επιβράδυνση της δραστηριότητας στην κινεζική οικονομία αναζωπύρωσαν τα στοιχεία του προκαταρκτικού Δείκτη Υπευθύνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η HSBC και δόθηκαν σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.  Ο PMI υποχώρησε στις 50,3 μονάδες τον Αύγουστο, από 51,7 τον Ιούλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες για το εάν οι προσδοκώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας θα επιβεβαιωθούν.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση του PMI κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Πόρισμα για την αναγνώριση των «κινδύνων» που επηρεάζουν τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης θα καταθέσει ειδική ομάδα εργασίας στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.  Τόσο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου όσο και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνουν μεγάλο βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς εντός της φορολογικής διοίκησης, αλλά και στον περιορισμό κρουσμάτων αυθαιρεσίας στελεχών της διοίκησης που αξιοποιώντας κενά ή ελλείψεις στην εποπτεία των διευθύνσεων τους, αλλά και νομοθετικά κενά  προχωρούν σε παντός τύπου «εξυπηρετήσεις».

Αθλητισμός: Πολύ κοντά στην απόκτηση του Ανδρέα Σάμαρη βρίσκεται η Μπενφίκα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πορτογαλικού Τύπου.  Ειδικότερα, στο πρωτοσέλιδο της, η εφημερίδα «Record» έχει τίτλο «Σάμαρης για 9 εκ.ευρώ» και προσθέτει, πως η πρόταση στον Έλληνα μέσο του Ολυμπιακού, αφορά σε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Οι φόβοι του ιατρικού επιτελείου του Ολυμπιακού επιβεβαιώθηκαν και ο Νταβίντ Φουστέρ τελικά υπέστη θλάση η οποία θα τον κρατήσει εκτός δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο Ισπανός προπονητής των Ερυθρολεύκων, Μίτσελ, δεν θα μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του συμπατριώτη του στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος, με τη Νίκη Βόλου και τον Παναιτωλικό.

Ισοπαλία πρόκρισης πήρε ο ΑΠΟΕΛ στη Δανία, καθώς οι πρωταθλητές Κύπρου απέσπασαν ισοπαλία 1-1 από την Ααλμποργκ, στο πρώτο μεταξύ τους ματς των πλέι οφ του Champions League. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Τόσμεν στο 15' αλλά η ομάδα του Γιώργου Δώνη ισοφάρισε στο 54' με τον Βινίσιους, άντεξε στην πίεση και επιστρέφει στην Κύπρο με ένα αποτέλεσμα που αφήνει πολλές ελπίδες πρόκρισης στους ομίλους, στη ρεβάνς της επόμενης Τρίτης στο ΓΣΠ της Λευκωσίας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1901:Ιδρύεται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ η αυτοκινητοβιομηχανία Κάντιλακ. Πήρε το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή Αντουάν Καντιγιάκ.

1911:Ένας Ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το Μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα.

1926:Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1948:Εγκαταλείπεται το σχέδιο «Κορωνίς», που έχει τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Ιουνίου, με σκοπό τη συντριβή των ανταρτών στη Βόρεια Πίνδο. Οι απώλειες του στρατού είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες ελίσσονται προς το Βίτσι.

1959:Η Χαβάη γίνεται η 50η πολιτεία των ΗΠΑ.

1984:Η Άννα Βερούλη βρίσκεται ντοπαρισμένη στα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1903:Γιάννης Κωνσταντινίδης, συνθέτης λόγιας μουσικής. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής.

1936:Γουίλντ Τσάμπερλεϊ. Θρυλικός μπασκετμπολίστας.

1952:Τζο Στράμερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζον Μέλον, Άγγλος ρόκερ, ηγετική μορφή του αγγλικού πανκ και αρχηγός του συγκροτήματος «The Clash»

ΘΑΝΑΤΟΙ

1947:Έτορε Μπουκατί, Ιταλός κατασκευαστής αυτοκινήτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: