07 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα: Τη διαβεβαίωση ότι εντός της ημέρας θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αναγνωρίζοντας ότι έγιναν λάθη στην υπόθεση «από μια αλυσίδα ανθρώπων». Πιο συγκεκριμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης επέρριψε ευθύνες στον προηγούμενο ΓΓ Εσόδων. Κατηγορηματικά διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου. Ενδεικτική είναι άλλωστε η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Διήμερη επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Αθωνική Πολιτεία και Μονές του Αγίου Όρους, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα Θρησκεύματα Γιάννη Αμανατίδη, τον αρμόδιο της θεματικής Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Λυκόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά.

Ξεκίνησε η κατάθεση αιτήσεων για τα προγράμματα voucher του υπουργείου Εργασίας με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αφορά σε 30.000 νέους ηλικίας 25 με 29 ετών, με μέγιστη χρονική διάρκεια έξι μήνες. Μήνυμα ότι «η χαλάρωση δεν επιτρέπεται και υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα» αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου το απόγευμα (18:30). Στην ατζέντα βρίσκεται η επιλογή των αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης, θα δώσει το πολιτικό στίγμα της επόμενης περιόδου, αλλά και κατευθύνσεις και εντολές προς τους υπουργούς.

Κόσμος: Μακριά από τις κάμερες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της προέδρου της οργάνωσης «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου», Εστέλα ντε Καρλότο, με τον εγγονό της. Πρόκειται για το παιδί που γέννησε η κόρη της σε ηλικία 24 ετών, προτού δολοφονηθεί από την Χούντα που κυβέρνησε την Αργεντινή μεταξύ 1976-1983. Συνολικά 114 παιδιά έχουν βρει τις βιολογικές τους οικογένειες, ενώ για άλλα 400 η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ένας άνδρας αγνοείται στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ δεκάδες οικισμοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο νέων πλημμυρών εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Ένοπλοι που φέρεται πως ανήκουν στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 10 ανθρώπους και απήγαγαν έναν παιδί κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Ζιγκάγκουε που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή στο βόρειο Καμερούν.

Δύο επιζώντες πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, ο Νούον Τσέα και ο Κιέου Σαμφάν, κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από δικαστήριο της Καμπότζης, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά. Πάνω από τον Ειρηνικό βρίσκεται ο τυφώνας Ιζέλ και κατευθύνεται προς τη Χαβάη με τις Αρχές να προειδοποιούν κατοίκους και τουρίστες για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και κατολισθήσεων. Πάντως, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι μάλλον σπάνιο για τα συγκεκριμένα νησιά.

Οικονομία:Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α' εξάμηνο 2014, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη, με την αγορά να κινείται σε πτωτική τροχιά για ένατη συνεδρίαση. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.072,99 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,88%. Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Καθαρά κέρδη ύψους 69,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, εμφάνισε κατά το β' τρίμηνο 2014, ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη. Σε επίπεδο εξαμήνου, κατέγραψε υποχώρηση καθαρών κερδών κατά 44,1%, στα 125,1 εκατ. ευρώ έναντι 223,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2013.

Αθλητισμός: Μπορεί το σίριαλ να κράτησε για λίγο παραπάνω από ό,τι έπρεπε και η κατάσταση να έμοιαζε μπερδεμένη, αναφορικά με την ανανέωση του συμβολαίου του Στέφανου Αθανασιάδη, όμως, τελικά, επικράτησε η λογική και κυρίως το συναίσθημα. Έτσι, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατάφερε να πετύχει τη συμφωνία που θα κρατήσει τον διεθνή επιθετικό στην Τούμπα μέχρι το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παίκτης αναμένεται ακόμη και την Πέμπτη να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας τεσσάρων ετών έναντι 2 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία στιγμή απέρριψε πρόταση της ιταλικής Παλέρμο με 2,9 εκατ. ευρώ.

Με ήττα συνέχισε την περιοδεία της στις ΗΠΑ, η Μπάγερν Μονάχου, που προετοιμάζεται εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οι Βαυαροί του Πεπ Γκουαρντιόλα, έχασαν με 2-1 από τους «All-Stars» που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, αν και προηγήθηκαν στο 8ο λεπτό με το γκολ που πέτυχε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και πήραν την νίκη με τα τέρματα των Ράϊτ Φίλιπς (51`) και Ντόνοβαν (70`).

Στα πλέι οφ του Champions League πέρασε ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος επικράτησε με 2-0 της Ελσίνκι στην Κύπρο και σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου ματς πήρε την πρόκριση. Αντίθετα, εκτός έμεινε η ΑΕ Λεμεσού που πάλεψε ηρωικά Αγία Πετρούπολη, αλλά λύγισε τελικά απέναντι στην πανίσχυρη Ζενίτ (3-0). Η κυπριακή ομάδα πήγε στη Ρωσία έχοντας ως «προίκα» το υπέρ της 1-0 του πρώτου αγώνα, βρέθηκε όμως σε δύσκολη θέση από το 26΄, όταν έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντανιελζίνιο, κι ενώ είχε ήδη χάσει λόγω τραυματισμού τον Ζεζίνιο.

Προκρίσεις για Σλόβαν Μπρατισλάβας, Μάλμε, Μπεσίκτας, Στεάουα Βουκουρεστίου, Κοπεγχάγη, Σάλτσμπουργκ, Λέγκια Βαρσοβίας, Άαλμποργκ και Λουντογκόρετς Ράζγκραντ.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1929:Ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.

1961:Ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Κρούστσεφ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας του θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ.

1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

1973:Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.

1998: Βομβιστικές ενέργειες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και Ναϊρόμπι της Κένυας, με 224 νεκρούς και 4500 τραυματίες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1876:Μαργκερίτα Χερτρουίντα Τζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, η πιο διάσημη διπλή κατάσκοπος.

1948:Αντώνης Βαρδής, τραγουδοποιός.

1955:Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός.

1975: Σαρλίζ Θέρον, αμερικανίδα ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1957:Όλιβερ (Νόρβελ) Χάρντι, αμερικανός ηθοποιός, το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός-Λιγνός».





Δεν υπάρχουν σχόλια: