24 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη φέρεται να συγκλίνουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ως την προσφορότερη επιλογή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η επιχείρησης προσέγγισης βουλευτών που θα μπορούσαν να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή, 24 Αυγούστου στα Τέμπη με απόφαση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, λόγω της αναμενόμενης μεγάλης επιστροφής των εκδρομέων από τα παράλια των νομών Λάρισας και Πιερίας, αλλά και για την ομαλή και εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν διόρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε ως Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε το Σάββατο στη Λευκωσία.

Πενήντα επτά μετανάστες οι οποίοι κινούνταν προς στις εκβολές του Αχελώου ποταμού και δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα εντόπισαν και συνέλαβαν το Σάββατο οι άνδρες του λιμεναρχείου Μεσολογγίου. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, που είναι υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, θα μεταφερθούν στο Μεσολόγγι. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις παραμένουν οι κτηνοτρόφοι, αφού η συνάντησή τους το Σάββατο με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο στην Κοζάνη, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης τους, Δημήτρης Καμπούρης.

Κόσμος:Τις σορούς 18 πνιγμένων μεταναστών βρήκαν στη θάλασσα νότια της Λαμπεντούζα οι δυνάμεις του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα της Κυριακής -άλλη μία πράξη στην τραγωδία δίχως τέλος που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Από το σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από τις λιβυκές ακτές, διασώθηκαν 73 άτομα. Με στρατιωτικές παρέλασεις, για πρώτη φορά εδώ και μερικά χρόνια, τιμά το Κίεβο την εθνική γιορτή της Ουκρανίας παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ με τους φιλορώσους ενόπλους. Οι παρελάσεις έχουν προκαλέσει αρκετή συζήτηση στη χώρα, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για σκαναλώδη σπατάλη την ώρα που στα ανατολικά γίνονται μάχες ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι εορτασμοί χρειάζονται να τονωθεί το «εθνικό φρόνημα».

Δημοσιεύματα θέλουν το ΝΑΤΟ να εξετάζει το ενδεχόμενο να «ρυθμίσει» την υπό σχεδιασμό αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη προς την πλευρά της Ρωσίας, με φόντο τον «πάγο» στις σχέσεις με τη Μόσχα εξαιτίας της Ουκρανίας. Το ενδεχόμενο φέρονται να υποστηρίζουν, εκτός από τις ΗΠΑ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αλλά φέρεται να προσκρούει σε επιφυλάξεις άλλων χωρών που θέλουν να αποφύγουν «αχρείαστη πρόκληση» προς τη Μόσχα. Το αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας ελέγχει ομάδα ανταρτών που καταδίκασε ως «παράνομο» το Κοινοβούλιο, το οποίο με τη σειρά του χαρακτήρισε τρομοκρατική την ομάδα και έδωσε το «πράσινο φως» για πλήγματα εναντίον της. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο δείχνουν οι αντάρτες πίσω από τις «μυστηριώδεις» επιδρομές σε βάρος τους.

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στα ισραηλινά εδάφη από το Λίβανο, ενώ άλλες πέντε «έφτασαν» από τη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν, σύμφωνα με το Ισραήλ. Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, πλήγμα σκότωσε δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα στην Πόλη της Γάζας. Σοκ από την επιδρομή που ισοπέδωσε 12ώροφο κτίριο στη Γάζα, σε διάλογο καλούν το Ισραήλ ο Αμπάς και η Αίγυπτος.

Οικονομία: Οι δραματικές ανισότητες στην κατανομή του πλούτου παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό του πλανήτη. Σύμφωνα με μελέτη, την οποία παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής, οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου. «Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο» έναντι του Βερολίνου γιατί η πολιτική της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη υπονομεύει την ανάπτυξη, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στον Monde, τονίζοντας ότι η ίδια η Γαλλία δεν μπορεί πλέον «να άγεται και φέρεται».

Αν και πιο ήπιος από τον Αρνό Μοντεμπούρ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν καλεί επίσης σε μετριοπαθή μείωση των ελλειμμάτων μιλώντας στην Repubblica. Το συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί τους πιλότους της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κηρύξει απεργία, στο αποκορύφωμα της περιόδου των θερινών διακοπών, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους περιήλθαν σε αδιέξοδο.

Αθλητισμός: Ματς για γερά νεύρα έγινε στο «Ροζαλέδα» όπου η Μάλαγα νίκησε 1-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον εναρκτήριο αγώνα της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ο Λουϊς Αλμπέρτο πέτυχε στο 35΄ το γκολ της νίκης για τους γηπεδούχους, που στο τελευταίο δεκάλεπτο έμειναν με εννέα παίκτες καθώς αποβλήθηκαν οι Ντούντα (87΄), Αντούνες (90΄). Θρίλερ και στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» με τη Σεβίλη να προηγείται της Βαλένθια και να παίζει με παίκτη παραπάνω από το 68΄ λόγω αποβολής του Ντε Πολ.

Ομως οι «νυχτερίδες» πίεσαν και κατάφεραν να ισοφαρίσουν (1-1) στο 88΄ με τον Ορμπάν. Με μία εύκολη νίκη ξεκίνησε ο Ολυμπιακός τους αγώνες του στη Σούπερ Λίγκα. Οι πρωταθλητές επικράτησαν 3-1 της Νίκης Βόλου στο «Γ.Καραϊσκάκης» με σκόρερ τους Κασάμι (11΄), Διαμαντάκο (28΄), Αφελάι (32΄), ενώ για τους νεοφώτιστους το γκολ πέτυχε ο Σκούρτης στο 56΄. 

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, με πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή του, μπήκε με το... δεξί στο νέο πρωτάθλημα καθώς επικράτησε της νεοφώτιστης Νίκης Βόλου στο «Γ.Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός - Νίκη Βόλου 3-1), καθαρίζοντας το ματς από το πρώτο ημίχρονο. Νωρίτερα, ο ΟΦΗ πήρε νίκη-θρίλερ στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων επί του Παναιτωλικού (ΟΦΗ - Παναιτωλικός 1-0), ενώ σαφώς πιο εύκολα επικράτησε η Κέρκυρα του Πανθρακικού στην επιστροφή της στα σαλόνια (Κέρκυρα - Πανθρακικός 2-1).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1456:Ο Γουτεμβέργιος ολοκληρώνει την πρώτη εκτύπωση της Βίβλου.

1572:Τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου 70.000 Γάλλοι Ουγενότοι (προτεστάντες) σφάζονται. Την εντολή έδωσε ο βασιλιάς Κάρολος Θ', ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του της Αικατερίνης των Μεδίκων.

1779:Απαγχονίζεται ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους, Κοσμά ο Αιτωλός.

1857:Ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην αμερικανική ιστορία, γνωστή ως ο "πανικός του 1857".

1945:Η Κάντιλακ κατασκευάζει το τελευταίο της τανκ Μ-24, ολοκληρώνοντας τη συνεισφορά της στον πόλεμο.

1981:Στη Νέα Υόρκη, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκισης για το φόνο του Τζον Λένον.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1947:Γεννιέται ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο.

1948:Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1978:Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και τρομπετίστας της τζαζ Λούις Πρίμα.

1900:Πεθαίνει στη Βαϊμάρη ο Γερμανός στοχαστής Φρειδερίκος Νίτσε, μετά από παράνοια 11 ετών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: