01 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ένας Τουρκοκύπριος, ο 57χρονος Εράι Οζέρ, που διαμένει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αναζητά τους Ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες για να τους επιστρέψει τη γη τους, την οποία του έδωσε το 2004 το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς στα χωριά Βώνη και Παλαίκυθρο. «Δεν είναι δικά μου αυτά τα χώματα, πάρθηκαν με τη βία από τους ιδιοκτήτες τους, δεν μπορώ να τα αφήσω κληρονομιά στα παιδιά μου» είπε ο Οζέρ.

Ανοίγει ο δρόμος για την πολεοδόμηση 10.000 στρεμμάτων - που διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο πριν το 1975 - στην Αττική με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την κάλυψη επιπλέον 30.000 θέσεων σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι 30.000 παιδιά θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι συνολικά θα καλυφθούν 70.000 θέσεις. Η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 4 Αυγούστου.

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, με την ποσόστωση του 15% στη κλίμακα βαθμολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων να έχει προκαλέσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενδοκυβερνητικές τριβές. Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντ.Σαμαρά με τον Ευ.Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη. Τα οικονομικά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Ανδρ.Λοβέρδου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρ.Σταϊκούρα.

Κόσμος:Το θάνατο τεσσάρων ατόμων από πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου ανακοίνωσε η παλαιστινιακή πλευρά και ενώ βρίσκεται σε εφαρμογή η ανθρωπιστική εκεχειρία των 72 ωρών στη Γάζα. Από την πλευρά του Ισραήλ δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Σύμφωνα με τo υπουργείο Εσωτερικών, το περιστατικό συνέβη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σκληρή γραμμή έναντι των funds, της αμερικανικής δικαιοσύνης, αλλά και των ιδιωτικών τραπεζών που φάνηκε να μπαίνουν στο παιχνίδι κρατά η πρόεδρος της Αργεντινής, επιχειρώντας παράλληλα να αποφορτίσει τα περί επιλεκτικής χρεοκοπίας. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα».

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην Αλγερία, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), με το επίκεντρο του σεισμού να εντοπίζεται 14χλμ νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Αλγέρι. Τέθηκε σε ισχύ στις 8 το πρωί της Παρασκευής η ανθρωπιστική εκεχειρία 72 ωρών στην οποία συμφώνησαν το Ισραήλ και η Χαμάς. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει νέα διπλωματική πρωτοβουλία στο Κάιρο, προκειμένου να υπάρξει οριστική κατάπαυση του πυρός. Στους 1.458 οι νεκροί από την παλαιστινιακή πλευρά, ενώ το Ισραήλ μετρά 61 στρατιώτες νεκρούς.  
  
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 270 τραυματίστηκαν από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αγωγό φυσικού αερίου στην πόλη Καοχσιούνγκ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν.

Οικονομία: Οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται καταλυτικά, όπως σημειώνεται στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Alpha Bank. Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η θετική ροή των καταθέσεων προς το τραπεζικό σύστημα για τέταρτο συνεχή μήνα, όπως υπογραμμίζεται. Μοχλό για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσουν οι δυσκολίες στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που προέκυψαν εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταία Δελτίο Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πορτογαλική Banko Espirito Santo είδε τη μετοχή της να γκρεμίζεται την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση ζημιών - σοκ, ύψους 3,58 δισ. ευρώ για το β' τρίμηνο του έτους και εν μέσω σοβαρών υποψιών ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις -ήδη σειρά υψηλόβαθμων στελεχών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αν και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας προσπάθησε να καθησυχάσει για την κεφαλαιακή τρύπα, ως πολύ πιθανό σενάριο προβάλει το ενδεχόμενο διάσωσης μέσω bail in.

Αθλητισμός:Μεγάλη νίκη με σκορ πρόκρισης σημείωσε η Ομόνοια, η οποία επικράτησε με 3-0 της Μέταλουργκ στην Κύπρο. Οι Πράσινοι έκαναν ότι ήθελαν στο ματς και επικράτησαν δίκαια των Ουκρανών, με τον Κριστοβάο να ανοίγει το σκορ στο 9 ' και να το κλείνει στο 57', ενώ ο Ποτέ στο 14 είχε σημειώσει το δεύτερο γκολ της Ομόνοιας. Σημαντικές νίκες σημείωσαν και Έλφσμποργκ, Άστρα και Σαχτιόρ Γκαραγκαντί, ήττα αλλά και ελπίδες για τον Ερμή Αραδίππου που ηττήθηκε με 1-0 από την Γιούνγκ Μπόις στην Ελβετία.

Στην Ελλάδα έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλμπέρτο Μποτία για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός αμυντικός που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Σεβίλλη αναμένεται να περάσει την Παρασκευή από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, στη συνέχεια να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους πρωταθλητές Ελλάδας και να ανακοινωθεί. Ο Αστέρας Τρίπολης ηττήθηκε με 1-0 από την Μάιντς στην Γερμανία, στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Οκαζάκι στο 45΄. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 7/8 στο «Θ.Κολοκοτρώνης».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1492:Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, με διάταγμα των βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.

1821:Εκδίδεται στην Καλαμάτα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η πρώτη ελληνική εφημερίδα υπό τον τίτλο Σάλπιγξ Ελληνική.

1831:Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα Ύδρα και τη φρεγάτα Ελλάς.

1909:Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του Η φλογέρα του βασιλιά, που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

1931:Ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), πρόδρομος του ΟΤΕ.

1960:Ο Τσάμπι Τσέκερ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του The Twist, που δημιουργεί τη μόδα του τουίστ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1819:Χέρμαν Μέλβιλ, αμερικανός συγγραφέας. (Μόμπι Ντικ) (Θαν. 28/9/1891)

1933:Αντόνιο Νέγκρι, ιταλός μαρξιστής κοινωνιολόγος και πολιτικός φιλόσοφος.

1936:Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Θαν. 1/6/2008)

ΘΑΝΑΤΟΙ:

527:Ιουστίνος Α', αυτοκράτορας του Βυζαντίου, πατέρας του Ιουστινιανού, ο οποίος και τον διαδέχτηκε. (Γεν. 450)

1464:Κόζιμο Ντέλι Μέντιτσι, φλωρεντίνος ηγεμών, ιδρυτής της δυναστείας των Μεδίκων. (Γεν. 27/9/1389)

1903: Μάρθα Τζέιν Κάναρι Μπερκ, γνωστότερη ως Καλάμιτι Τζέιν, θρυλική φιγούρα της άγριας δύσης. (Γεν. 1/5/1852)





Δεν υπάρχουν σχόλια: