18 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Σώοι εντοπίστηκαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος 35 μετανάστες διαφόρων εθνοτήτων έξω από το Καρλόβασι της Σάμου. Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, κατά το οποίο έχασε την ζωή του 42χρονος ηλεκτρολόγος και εργοδηγός, μόνιμος υπάλληλος της ΔΕΗ και πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στην περιοχή Φραγκούλια Λακωνίας, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής τα πύρινα μέτωπα στο Γύθειο, στο Ληξούρι Κεφαλονιάς και στον Αλμυρό Βόλου. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα.

Σχέδιο της κυβέρνησης για «ξαφνικό θάνατο» του ΟΑΕΔ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, έπειτα από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο επίκειται ο διαμελισμός του. Ανεβαίνουν σταδιακά οι ρυθμοί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τόσο για τις επαφές με την τρόικα στο Παρίσι όσο και για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.Ποιες φοροελαφρύνσεις σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Κόσμος: Πυροβολισμοί, καπνογόνα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στους δρόμους και δεκάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές παρά την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ξανά στο Φέργκιουσον: Η οργή για τον θανάσιμο πυροβολισμού του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δεν έχει κοπάσει. Νεκροψία κατ' εντολή της οικογένειας φέρεται να έδειξε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε έξι φορές, όλες στην μπροστινή πλευρά του σώματός του. Νέα νεκροψία διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα σπίτια δύο Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη που θεωρούνται ύποπτοι στην απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων, που είχαν βρεθεί αργότερα δολοφονημένοι, κατεδάφισαν δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Το σπίτι του τρίτου υπόπτου επίσης αποκλείστηκε από τα συνεργεία του στρατού. Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι σχεδόν πεντάωρες συνομιλίες για την ουκρανική κρίση μεταξύ των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Γαλλίας στο Βερολίνο, την ώρα που οι μάχες μαίνονται και το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε σημείο στο Λουχάνσκ. Για μικρή πρόοδο και πολύ δύσκολες συνομιλίες μιλούν όλες οι πλευρές, συμφωνία να συνεχιστούν οι συνομιλίες αναφέρει η Μόσχα.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών έπληξε το πρωί της Δευτέρας το δυτικό Ιράν, κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ντεζφούλ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 480 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο.Η ιρανική τηλεόραση μιλά για αριθμό τραυματιών και σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς. Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση με την οποία επιβάλλεται σε μια επιχειρηματία φυλάκιση ενός μήνα αλλά και μαστίγωμα με 50 χτυπήματα, επειδή προσέβαλε στελέχη της υπηρεσίας προάσπισης των ηθών της αστυνομίας.

Οικονομία: Στα 251,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου 2014 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 225,6 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2013 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές αθροιζόμενες ξεπερνούσαν τα 455 εκατ. ευρώ. Νέα παρέμβαση προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αποδυνάμωση της τιμής του ευρώ έκανε σήμερα Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Σαπέν κάλεσε την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ενέργειες για να φέρει το ευρώ σε  πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Την μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 2007 κατέγραψαν τον Αύγουστο οι τιμές κατοικιών στο Λονδίνο κάτι που καταδεικνύει ότι η αγορά ακινήτων της Βρετανίας σταδιακά «αποθερμαίνεται». Σύμφωνα με το Bloomberg η μέση αξία των ακινήτων στο Λονδίνο υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 5,9% σε μηναία βάση στις 552.783 χιλιάδες λίρες (922.300 δολάρια), ενώ σε εθνικό επίπεδο οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 2,9%.

Αθλητισμός: Παίκτης της Μπαρτσελόνα πρέπει να θεωρείται ο Βραζιλιάνος Ντάγκλας, καθώς οι «μπλαουγκράνα» ήρθαν σε οριστική συμφωνία με την Σάο Πάουλο για την αγορά του 24χρονου αμυντικού. Η συμφωνία προβλέπει ο Ντάγκλας να ενταχθεί στην «Μπάρτσα» το επόμενο καλοκαίρι κάτι που ίσως αλλάξει αν πωληθεί ο Ντάνι Άλβες. Δεύτερο στραπάτσο για τη Μονακό σε ισάριθμες αγωνιστικές στο Championnat. Η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ, που πριν το ξεκίνημα φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, μετά την εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα από την Λοριάν, δέχθηκε ηχυρό χαστούκι από τη Μπορντό, η οποία την διέσυρε με 4-1 και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Μαζί της και η Σεντ Ετιέν που έκανε το 2Χ2 με νίκη 3-1 επί της Ρεμς. Αντίθετα, η Μαρσέιγ γνώρισε την ήττα μέσα στο γήπεδό της με 2-0 από τη Μονπελιέ.

Για όλους και για όλα μίλησε ο Μίτσελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου στη Τουρκία, πριν από το φιλικό του Σαββάτου με τη Φενέρμπαχτσε. Ο Ισπανός τεχνικός αναφέρθηκε στην επιλογή του Χόρχε Μπενίτες στην επίθεση των Ερυθρολεύκων και εξήγησε γιατί δεν θέλει παίκτες όπως ο Ρομπίνιο και ο Ετό. Επίσης, μίλησε για την μεταγραφολογία γύρω από το όνομα του Κώστα Μανωλά, για την προσπάθεια επιστροφής του Κώστα Μήτρογλου αλλά και για τις πολύ καλές εμφανίσεις του Δημήτρη Διαμαντάκου.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1914:Ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπογράφει τη Διακήρυξη της Ουδετερότητας, με την οποία σκόπευε να κρατήσει τις ΗΠΑ εκτός του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1919:Το πρώτο αντικαπνιστικό σωματείο ιδρύεται στις ΗΠΑ.

1943:Το τελευταίο κομβόι με Εβραίους της Θεσσαλονίκης φτάνει στο Άουσβιτς.

1960:Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.

1977:Το συγκρότημα των «Police», με επικεφαλής τον Στίνγκ, δίνει την πρώτη του συναυλία στο Μπέρμιγχαμ.

2004:Ιστορική μέρα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αγώνισμα της σφαιροβολίας επιστρέφει στην κοιτίδα του, το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από 1611 χρόνια. Νικητές αναδεικνύονται ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ στους άνδρες και η Κουβανέζα Γιουμιλεϊντι Κούμπα στις γυναίκες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1933:Ρομάν Πολάνσκι, πολωνικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης.

1937:Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Αμερικανός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1227:Τζένγκις Χαν, Μογγόλος στρατηλάτης, που άφησε στους επιγόνους του ένα κράτος μεγαλύτερο από την Ευρώπη.

1850:Ονορέ ντε Μπαλζάκ, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ονορέ Μπαλσά, Γάλλος μυθιστοριογράφος.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: