08 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Να βάλει τέλος «στο φαύλο κύκλο της δικαστικής αντιπαράθεσης» για την αξιολόγηση κάλεσε την ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι το μέτρο της αξιολόγησης δεν οδηγεί σε απολύσεις, αλλά αντίθετα αποτελεί εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Στη διάσωση 11 μεταναστών από θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου προχώρησε το πρωί της Παρασκευής πλωτό του λιμενικού σώματος. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν σώοι από άνδρες του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο Αγαθονήσι. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Παρασκευή, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία. Με περισσότερη από μισή ώρα καθυστέρηση αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Πέμπτης το «Blue Star Delos», καθώς υπήρξε τηλεφώνημα για βόμβα. Η προειδοποίηση αποδείχθηκε φάρσα και τελικά το πλοίο αναχώρησε λίγο μετά τις 08:00 για Πάρο-Νάξο-Σαντορίνη. Στα ύψη αναμένεται να βρεθούν οι βάσεις εισαγωγής σε 45 Σχολές ΑΕΙ, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι βάσεις ενδέχεται να ανέβουν κατά 600 ώς 700 μόρια.

Κόσμος: Τις σορούς ενός άνδρα και μιας γυναίκας εντόπισαν αστυνομικοί μέσα σε αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων, εξαιτίας των βροχών που πλήττουν τη Βοσνία. Οι κάτοικοι στη βόρεια και κεντρική Βοσνία ζουν με το φόβο νέων κατολισθήσεων εξαιτίας του νέου κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και ενώ ακόμη μετρούν τις «πληγές» από τις καταστροφές του Μαΐου. Mια διαφορετική και εξαιρετικά αποκαλυπτική διάσταση της δράσης των κερδοσκοπικών funds που ζητούν πλήρη αποζημίωση από την Αργεντινή δίνει αρθρογράφος του Guardian σε ανάλυση με τίτλο: «Πώς ο Ομπάμα θα μπορούσε να βάλει τέλος στην κρίση χρέους της Αργεντινής».

Με το άνοιγμα του λιμανιού συνέδεσε η Χαμάς την παράταση της εκεχειρίας των 72 ωρών στη Γάζα, η οποία έληξε στις 8 το πρωί της Παρασκευής. «Το Ισραήλ δεν ικανοποίησε τα αιτήματά μας» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης. Ήδη, προτού λήξει η εκεχειρία, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε εντολή για απάντηση... Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενέκρινε σχέδιο «στοχευμένων» αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών που ελέγχουν τμήμα του βόρειου Ιράκ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αποκλεισμένους της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.Σε κανονική λειτουργία επανήλθε το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά την προσωρινή αναστολή των πτήσεων εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας, που έπληξε την πόλη, όπως και τις δυτικές ακτές της Τουρκίας.

Οικονομία: Οι αεροπορικές τραγωδίες του Μαρτίου και του Ιουλίου που χτύπησαν την Malaysia Airlines κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την αξιοπιστία και το μέλλον της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό, οι Αρχές επεξεργάζονται σχέδιο πλήρους κρατικοποίησης της εταιρείας. Ήδη, σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο εν όψει ανακοινώσεων. Θετικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων τον Ιούνιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούλιο ήταν κατά 13.275 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις. Σε επίπεδο πρώτου επταμήνου του έτους (Ιανουαρίου-Ιουλίου) δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Πέμπτη με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου συμφωνήθηκε ότι από την ώρα που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο νόμος με τα προαπαιτούμενα, σε διάστημα 2 - 3 ημερών θα συνεδριάσει το EuroWorking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση.

Αθλητισμός: Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστερας Τρίπολης θα εκπροσωπίσουν την Ελλάδα στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa League την Παρασκευή στις 14:00 στη Νιόν. ΠΑΟ και ΠΑΟΚ θα βρίσκονται στο γκρουπ των ισχυρών, σε αντίθεση με τον Αστέρα που θα είναι στους αδύναμους. Η Ομόνοια «σφράγισε» στα Σκόπια την πρόκρισή της στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ, επικρατώντας 1-0 της τοπικής Μέταλουργκ στον αγώνα ρεβάνς για τον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Η κυπριακή ομάδα είχε επιβληθεί με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι, την περασμένη εβδομάδα, και χάρη στο γκολ του Νούνο Ασις στο 54΄ διπλασίασε τις νίκες της.

Αποκλεισμός για τον Ερμή Αραδίππου στην παρθενική ευρωπαϊκή συμμετοχή του, καθώς ηττήθηκε με 2-0 από τη Γιουνγκ Μπόις στη Λάρνακα (είχε χάσει και 1-0 στο πρώτο ματς) και αποκλείστηκε από τα πλέι οφ της διοργάνωσης.Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, η FK Σαράγεβο προκρίθηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ σε βάρος του Ατρομήτου, καθώς πήρε τη νίκη με 3-1 στην παράταση και ενώ είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα στη Βοσνία με 2-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Οι Ντούλιεβιτς (24΄) και Μπιλμπίγια (80΄, 105΄) σκόραραν για τους φιλοξενούμενους, ενώ για την ομάδα του Περιστερίου σκόραρε ο Ταυλαρίδης στο 86΄.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1841:Ρήξη Όθωνα - Μαυροκορδάτου, από την άρνηση των ανακτόρων να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

1963:Η μεγάλη ληστεία του τραίνου στην Αγγλία, με λεία 2 εκατομμύρια λίρες, ανήμερα των 34ων γενεθλίων του εγκεφάλου της Ρόναλντ Μπιγκς.

1990:Το Ιράκ προσαρτά το Κουβέιτ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στέλνει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ανακαταλάβουν το Εμιράτο.

1992:Η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά εμφανίζεται με την επωνυμία «Dream Team» και επαγγελματίες παίκτες, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, νικώντας στον τελικό την Κροατία με 117-85.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1879:Γεννιέται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικάνος επαναστάτης.

1906:Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής.

1937:Γεννιέται ο Ντάστιν Χόφμαν, αμερικάνος ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1973:Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης, κομμουνιστής πολιτικός, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (1935-1956), μια από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

2003: Πεθαίνει ο Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας.

2004: Πεθαίνει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ηθοποιός.





Δεν υπάρχουν σχόλια: