28 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα αναρτηθούν και στα λύκεια όλης της χώρας.  Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η δήλωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι δεν χρειάζεται να γίνουν απολύσεις διοικητικών υπάλληλων των οκτώ Πανεπιστήμιων της χώρας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσουν το υπουργείο Υποδομών και ο ΟΑΣΘ για τους Θεσσαλονικείς από την 1η Οκτωβρίου 2014. Τα εισιτήρια των συγκοινωνιών στη συμπρωτεύουσα αυξάνονται κατά 20%-30%, το ημερήσιο κόμιστρο καταργείται και οι γραμμές προς τους δήμους της επαρχίας Λαγκαδά θα χρεώνουν 2 ευρώ, σε ένα νέο κύμα αυξήσεων μετά από εκείνες του 2011. Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά στην τραγική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το συγκεκριμένο αρχείο βρίσκεται στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. «Ξεγλιστρά» ο Σήφης ο Κροκόδειλος πέρα από τις παγίδες και από τον διεθνούς φήμης ερπετολόγο Ολιβιέ Μπεχρά. Ο Γάλλος δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, ζητώντας υπομονή και απόλυτη ησυχία.

Κόσμος:Απεγνωσμένη έκκληση στους τζιχαντιστές απευθύνει η μητέρα του Στίβεν Σότλοφ, του αμερικανού δημοσιογράφου που είχε απαχθεί στη Συρία και παρουσιάστηκε ως «επόμενο θύμα» στο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ. Η μητέρα του μιλά απευθείας στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, αποκαλώντας τον «χαλίφη», ζητώντας του να μην σκοτώσει τον γιο της.

Ανοικτά ψυχροπολεμικούς τόνους παίρνει η διπλωματική διαμάχη γύρω από την Ουκρανία ενώ το μέτωπο διευρύνεται. Οι ΗΠΑ βλέπουν «αντεπίθεση των ενόπλων με καθοδήγηση της Ρωσίας» και η Μόσχα προαναγγέλλει αναθέωρηση του στρατιωτικού της σχεδιασμού σε απάνταση όσων αποφασίσει το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, το Κίεβο αναφέρει πως οι συλληφθέντες ρώσοι στρατιώτες παραδέχθηκαν πως παρέδωσαν οπλισμό στους ενόπλους.

Σε μια από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ν.Αμερικής και με πρόσφατα περιστατικά βίας σε βάρος ομοφυλόφιλων, ένας νεαρός αξιωματικός των Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος. Μάλιστα, όπως τόνισε ο 24χρονος Μαουρίσιο Ρουίς, το ίδιο το Σώμα στο οποίο υπηρετεί δεν τον εμπόδισε στο να κάνει την ανακοίνωσή του.

Τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Σεντ Λιούις, τον Αφροαμερικανό Ντάνιελ Άισομ, έβαλε στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Μιζούρι ο κυβερνήτης της πολιτείας, κάνοντάς τον πρώτο μαύρο στο κυβερνητικό του σχήμα. Ο κυβερνήτης απέφυγε ανοικτά συσχετίσει την επιλογή με τα γεγονότα στο Φέργκιουσον, ενώ επιμένουν οι εκκλήσεις για αλλαγή του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση Μάικλ Μπράουν.

Οι κατολισθήσεις στη Χιροσίμα, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 72 άτομα ενώ μία εβδομάδα μετά εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι δέκα κάτοικοι. Οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί όσοι αγνοούνται θεωρούνται ελάχιστες, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Οικονομία: Βελτίωσε ο ισπανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Telefonica SA την πρόταση που είχε καταθέσει για την βραζιλιάνικη GVT. Η Telefonica ανακοίνωσε πως η νέα πρόταση ανέρχεται σε 7,45 δισ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές και ότι θα εκπνεύσει αύριο Παρασκευή, εκτός και αν η Vivendi, μητρική της GVT εισέλθει σε αποκλειστικές συνομιλίες. 

Η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί φέτος με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC), το οποίο κάλεσε τους φορείς χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι η επίδοση αυτή δεν θα είναι ένα «πυροτέχνημα». Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναβάθμισε την εκτίμηση του για την αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ το 2014 από 3,1% σε 3,2%, αλλά και από 2,7% το 2015 σε 2,8%, εκτιμώντας πάντως ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2016 (2,5%).  

Αθλητισμός: Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησε 3-1 της Νάπολι στο κατάμεστο «Σαν Μαμές» και επέστρεψε στους ομίλους του Champions League, έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια! Αντίθετα, πιστή στο ραντεβού της με τα αστέρια, η Άρσεναλ μπορεί να τα… χρειάστηκε για να ξεπεράσει το εμπόδιο της τουρκικής Μπεσίκτας και παρά το γεγονός ότι έμεινε με 10 παίκτες, νίκησε 1-0 χάρη στο… χρυσό γκολ του Αλέξις Σάντσες. Από εκεί πέρα, στους ομίλους προκρίθηκαν οι Μπάγερ Λεβερκούζεν που σκόρπισε με 4-0 την Κοπεγχάγη και η Μάλμε που επιβλήθηκε με 3-0 κόντρα στη Σάλτσμπουργκ. Στα πέναλτι με ήρωα τον αμυντικό... τερματοφύλακα Μότσι, προκρίθηκε η Λουντογκόρετς!

Τη συμμετοχή του στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας εν όψει της κλήρωσης των ομίλων του Champions League, οριστικοποίησε ο Ολυμπιακός, μετά από τα… φυσιολογικά αποτελέσματα που ήρθαν το βράδυ της Τετάρτης στις ρεβάνς των πλέι οφ της διοργάνωσης. Η πρόκριση των Άρσεναλ και Λεβερκούζεν, ουσιαστικά, έκοψαν τα όνειρα των «ερυθρολεύκων» για μια τράμπα που θα τους ανέβαζε στο 2ο και έτσι οι Πειραιώτες δεν δέχτηκαν κάποιο… δώρο εν όψει της κλήρωσης της Πέμπτης (18:45) στη Νιόν. Οριστικοποιήθηκε η αναβολή του αγώνα κυπέλλου, Λάρισα-Ολυμπιακός Βόλου, που επρόκειτο να διεξαχθεί την Παρασκευή.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

475:Ο Γερμανός στρατηγός Ορέστης υποχρεώνει τον αυτοκράτορα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ιούλιο να εγκαταλείψει τη Ραβέννα και στη θέση του ορίζει τον Ρωμύλο Αύγουστο.

1521:Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Βελιγράδι.

1565:ιδρύεται η Σεντ Ογκουστίν στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο παλαιότερος ευρωπαϊκός οικισμός στις ΗΠΑ.

1619:ο Φερδινάνδος Β' εκλέγεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1910:η Ρωσία ανακηρύσσει το Μαυροβούνιο σε ανεξάρτητο βασίλειο υπό την επικυριαρχία του τσάρου Νικολάου Β'.

1912:συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ τουρκικών και βουλγαρικών δυνάμεων στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. Η Πύλη εξαγγέλλει την εκχώρηση διοικητικών και άλλων προνομίων στην Αλβανία και σε άλλα ευρωπαϊκά τμήματα της Αυτοκρατορίας.

1916:η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρουμανία και η Ιταλία στη Γερμανία.

1994:παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κι άλλων εκπροσώπων της Ορθοδοξίας και του Βατικανού, γιορτάζεται στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων η επέτειος των 150 χρόνων από την ίδρυση της ομώνυμης Θεολογικής Σχολής.

1996:ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η πριγκίπισσα Νταϊάνα παίρνουν διαζύγιο.

2001:η ΕΠΟ και η αντίστοιχη τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία καταλήγουν σε συμφωνία για την υποβολή υποψηφιότητας συνδιοργάνωσης του Euro 2008. Η UEFA τελικά θα δώσει τη διοργάνωση στις Αυστρία/Ελβετία στις 12/12/2002.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1749:γεννιέται ο φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκέτε.

1828:γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

1969:γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέισον Πρίστλει, γνωστός από το ρόλο του Μπράντον στην τηλεοπτική σειρά "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς".

ΘΑΝΑΤΟΙ

1818:πεθαίνει ο ιδρυτής του Σικάγο, Ζαν Μπατίστι Πουάν ντι Σάμπλ.

1823:πεθαίνει ο οπλαρχηγός Ζυγούρης Τζαβέλλας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: