17 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου αγνώστου μέχρι τώρα ατόμου που βρέθηκε απανθρακωμένο τα ξημερώματα της Κυριακής, μέσα σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, στην περιοχή Λεύκα, της Πάτρας. Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για την Κυριακή, ημέρα επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου, μετά τον καύσωνα των τελευταίων ημερών. Ανάσα δροσιάς αναμένεται από τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για την Κυριακή 17 Αυγούστου εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓ έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια.

Στη σύλληψη του 75χρονου πατέρα του θύματος στο Άστρος Κυνουρίας, προχώρησαν, το Σάββατο οι Αρχές. Η σορός ενός 39χρονου βρέθηκε απανθρακωμένη σε Ι.Χ. μέσα στην κοίτη του ξεροπόταμου Τάνου. Οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν διαφορές για τα περιουσιακά στοιχεία. Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή του Νέου Ερινεού της Αιγιαλείας.

Κόσμος: Νέα επεισόδια στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μία εβδομάδα μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου αφροαμερικανού από την αστυνομία: Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της έντασης, δεν απέτρεψε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Νέα σεισμική δόνηση μετρίου μεγέθους 4,1 βαθμών έπληξε την περιοχή της πρωτεύουσας Κουίτο του Ισημερινού. Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του σεισμού, τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Οι φόβοι για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα οδηγούν την Κένυα να κλείσει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από την Γουινέα, τη Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι η Κένυα διατρέχει «υψηλό κίνδυνο» από τον Έμπολα καθώς είναι μεγάλος διαμετακομιστικός κόμβος. Συνάντηση θα έχουν την Κυριακή στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για την κρίση στην Ουκρανία, εν μέσω της διπλωματικής έντασης για το ρωσικό κονβόι που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια. Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και την γερμανίδα καγκελάριο είχε ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο δολοπλόκος Φρανκ Άντεργουντ (Κέβιν Σπέισι) θέλει να σπάει την ανία των θερινών διακοπών του Κογκρέσου και σκαρφίζεται να τηλεφωνήσει στην Χίλαρι Κλίντον για να την «ψαρέψει» τι δώρο θα κάνει στον Μπιλ για τα 68α γενέθλιά του στις 19 Αυγούστου...

Οικονομία:Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στον τομέα των συντάξεων μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησής του, όπως ανέφερε ο ίδιος το μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του ειδικού φόρου στις συντάξεις. Ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιρλανδίας σε A- και έγινε έτσι ο δεύτερος από τους λεγόμενους «τρεις μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που επαναφέρει το Δουβλίνο στην κατηγορία A, για πρώτη φορά αφότου είχε ξεσπάσει η τραπεζική κρίση.

Σχέδιο «πυρόσβεσης» για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 6 έως 8 δόσεις θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Παράλληλα, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει σχέδιο για μία «λάιτ» εκδοχή του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αναμορφώνει τις αντικειμενικές αξίες.

Αθλητισμός:Με το χειρότερο δυνατό τρόπο άρχισε η εποχή Φαν Γκάαλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν και οι «μπέμπηδες» εντυπωσίασαν στα φιλικά προετοιμασίας που έδωσαν, στην πρεμιέρα του αγγλικού πρωταθλήματος υπέστησαν ήττα-σοκ με 2-1 από τη Σουόνσι στο «Ολντ Τράφορντ», στο επίσημο ντεμπούτο του Λουίς Φαν Γκάαλ στον πάγκο τους. Αντίθετα η Αρσεναλ κατάφερε να πάρει στις καθυστερήσεις τη νίκη κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας με 2-1.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1901:Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη του χωριού Σέσκλο, κοντά στο Βόλο.

1914:Ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι γερμανικές δυνάμεις νικούν τους Σοβιετικούς στη μάχη του Σταλουπόνεν.

1920:Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος δηλώνει ότι, δεν έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του επί του θρόνου και εκφράζει τη λύπη του για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.

1945:Η Ινδονησία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία. Πρώτος Πρόεδρος της χώρας ο Σουκράνο.

1950:Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, κι ενώ ο Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.

1969:400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.

1995:Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1943: Γεννιέται ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

1960: Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1975:Πεθαίνει από έμφραγμα ο Σοβιετικός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Vladimir Kuts ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης κερδίζοντας τα 5000μ με 13:39.6 και τα 10.000μ με 28:45.6. Η Σοβιετική Ένωση δεν θα αναδείξει τα επόμενα χρόνια άλλον αθλητή αντάξιό του στις μεγάλες αποστάσεις.

1987:Πεθαίνει το δεξί χέρι του Χίτλερ, Ρούντολφ Χες. Είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης και παρέμεινε για 46 χρόνια στη φυλακή "Σπαντάου" του Βερολίνου, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: