14 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τους 39 βαθμούς φτάνει σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά την Πέμπτη, ενώ στα νησιά ο υδράργυρος βρίσκεται δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερα και οι Κυκλάδες απολαμβάνουν τη σχετική δροσιά των 34 βαθμών. Κλιματιζόμενοι χώροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά. Ειδοποιητήριο για ΕΝΦΙΑ ύψους 95.000 ευρώ έλαβε το Χαμόγελο του Παιδιού, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρός του Κ.Γιαννόπουλος. «Πρόκειται περί λάθους που πρέπει να διορθωθεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Την ανάληψη συλλογικής πρωτοβουλίας, υπό τον τίτλο «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», με στόχο την απεξάρτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον «κομματικό εναγκαλισμό» και «με μόνο γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των τοπικών κοινωνιών» εξήγγειλαν 60 δήμαρχοι από όλη τη χώρα, με τη στήριξη 55 ακόμη. Κρίσιμες αλλαγές με σειρά τροπολογιών στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κορυφή των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η τροπολογία με σκοπό «να οριοθετηθεί με σαφήνεια η αξιόποινη πράξη και ο ποινικός κολασμός εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και να διασφαλισθούν οι ουσιαστικές και δικονομικές εγγυήσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική δίωξή τους». Κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη, η έξοδος των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου, οι οποίοι με κάθε μέσο εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ αντίστοιχη είναι και η κίνηση στις εθνικές οδούς, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται προβλήματα. Περισσότεροι από το 2013 οι εκδρομείς. Σε επιφυλακή το Λιμενικό, έκτακτα μέτρα της Τροχαίας.

Κόσμος: Πυρά πυροβολικού έπληξαν για πρώτη φορά την Πέμπτη περιοχή κοντά στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ, καθώς πλησιάζει στην ουκρανική μεθόριο το ρωσικό κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και 11 τραυματίες από οβίδες, χωρίς να είναι σαφές εάν τα πυρά προήλθαν από κυβερνητικές δυνάμεις ή αυτονομιστές.

Σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη στην Αίγυπτο μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν με αφορμή την πρώτη επέτειο από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεών τους στο Κάιρο. Η Ολλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβάλει στην παράδοση όπλων στους Κούρδους μαχητές και τους Ιρακινούς στρατιώτες, οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Οι αστυνομικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συνέλαβαν άλλους 52 Παλαιστίνιους τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι από τις αρχές Ιουλίου να ξεπερνούν πλέον τους 600 -εκ των οποίων οι 175 είναι ανήλικοι.Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε κατά την άφιξή του την Πέμπτη στη Σεούλ έκκληση προς τη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες και να πάψουν να προστρέχουν στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω του διαλόγου και της συγχώρεσης.

Οικονομία: Η προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, τονίζει το Κίνημα σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανυπόστατο δημοσίευμα της Bild που μιλούσε περί πώλησης του Οργανισμού. «Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιούλιο του 2014 ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη έκλεισε στο 0,4%, έναντι 0,5% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η Eurostat, ενισχύοντας όσους εκφράζουν φόβους για κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αρνητικά τα στοιχεία και για την ανάπτυξη, με το ΑΕΠ της ευρωζώνης να εμφανίζει το β' τρίμηνο μηδενική αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Σε περίπου 22.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια, από τους οποίους 11.000 βρίσκονται στα ψυγεία και άλλοι τόσοι στα δέντρα, ανέρχονται οι αδιάθετες ποσότητες φρούτων στον νομό Πέλλας, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, σύμφωνα με απογραφή της τοπικής Διεύθυνσης Γεωργίας.

Αθλητισμός: Στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA παρέμεινε η εθνική Ελλάδας με 1.092 βαθμούς, ένα μήνα μετά το τέλος του Μουντιάλ. Στην κορυφή, διατηρείται η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, με δεύτερη τη φιναλίστ του τελικού στο Μουντιάλ, Αργεντινή, και τρίτη την Ολλανδία.

Πρόεδρος του ΠΑΟΚ είναι από σήμερα και επίσημα ο Ιάκωβος Αγγελίδης, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή Γ.Σ. των μετόχων της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ που ολοκληρώθηκε σε μόλις δεκαπέντε λεπτά και με ομόφωνη συμφωνία στην πρόταση που κατέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης. Το νέο – πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ αποτελείται από τους Αγγελίδη, Βρύζα, Γκοντσάρεβα, Γεροντίδη και Παπαδόπουλο.

Περισσότεροι από 15.000 φίλοι του Ολυμπιακού βρέθηκαν την Τετάρτη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με... τριπλή αποστολή. Να παρακολουθήσουν το φιλικό του Ολυμπιακού με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, να χειροκροτήσουν τον Βάσκο προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε που επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος και τιμήθηκε από την ΠΑΕ και να συμμετάσχουν σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση, καθώς όλα τα έσοδα διατέθηκαν στη UNICEF.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ  (14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1893:Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλει στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας.

1908:Τα πρώτα διεθνή καλλιστεία διεξάγονται στον ιππόδρομο του Φολκστόουν στην Αγγλία.

1909:Ξεσπά η επανάσταση στο Γουδί, που οργάνωσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος». Τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1945:Η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις, μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς στην Χιροσίμα και στο

1974:Εκδηλώνεται στην Κύπρο ο δεύτερος «Αττίλας», με την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στη σημερινή γραμμή αντιπαράθεσης, μετά τον «τορπιλισμό» από τους Τούρκους των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Ελλάδα αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

1994:Συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο περιβόητος διεθνής τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι, κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίρερ Σάντσετς. Την ίδια ημέρα εκδίδεται στη Γαλλία.
  
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1909:Mάνος Κατράκης, ηθοποιός.

1966:Χάλε Μπέρι, αμερικανίδα ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1956:Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός θεατρικός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους του 20ου αιώνα.

1988:Έντζο Φεράρι, δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και μυθική μορφή της αυτοκίνησης.






Δεν υπάρχουν σχόλια: