25 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:«Αυτοί που αρνούνται την αναγκαιότητα ψήφισης του αντιρατσιστικού και την προστασία των θυμάτων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ας εξηγήσουν στα θύματα της ρητορικής τους το σκεπτικό τους» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε αιχμηρή ανακοίνωσή του με αφορμή την νέα ομοφοβική επίθεση στο Κέντρο της Αθήνας. Άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το αν η Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή το δημοσίευμα που θέλει τα κόμματα της συγκυβέρνησης να καταλήγουν σε υποψηφιότητα Κουβέλη. Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν ήδη βουλευτές και στελέχη των κομμάτων.

Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας ο 64χρονος Γάλλος τουρίστας, ο οποίος έφυγε την Παρασκευή για πεζοπορία από το Λουτρό Σφακιών προς την Αράδαινα με τη σύζυγό του. Η 62χρονη γυναίκα είχε εντοπιστεί νεκρή ένα 24ωρο νωρίτερα στην ίδια περίπου περιοχή. Οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, εντείνουν το μεταναστευτικό ρεύμα από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς την Ελλάδα με στόχο άλλες χώρες της ΕΕ. Τουλάχιστον 145 μετανάστες περισυνελέγησαν το πρωί της Δευτέρας σε διάφορα περιστατικά στο ανατολικό Αιγαίο από πλωτά σκάφη του Λιμενικού. Όλοι μεταφέρθηκαν σε χώρους κράτησης και, σύμφωνα με το Λιμενικό, είναι καλά στην υγεία τους.

Ρατσιστική επίθεση από ομάδα δέκα ατόμων δέχθηκαν δύο άτομα που κάθονταν σε παγκάκι σε πλατεία της Αθήνας. Είναι το τέταρτο κρούσμα που καταγράφεται μόλις σε ένα μήνα. «Τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα» δηλώνει το μέλος του ΔΣ της ΟΛΚΕ, Θ.Βλαχογιάννης. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι όλο και περισσότερα άτομα βρίσκουν το θάρρος να κάνουν καταγγελίες.

Κόσμος:Την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του αρχηγού του γαλλικού κράτους. Ο Βαλ αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα την Τρίτη. Στο φόντο βρίσκεται ο ενδοκυβερνητικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει μετά τις επικρίσεις του υπουργού Οικονομίας στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και 60 τραυματίστηκαν σε ναό στην κεντρική Ινδία, όπου χιλιάδες προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί για τελετή. 

Φαίνεται πως τον πανικό και το ποδοπάτημα προκάλεσε η πτώση κάποιων από τους προσκυνητές. Όλο και χαμηλότερα πέφτει η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με μόλις το 17% των Γάλλων να δηλώνουν πλέον ικανοποιημένοι με τον γάλλο ηγέτη. Πίεση όμως υφίσταται και ο νέος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ, το μέχρι πρότινος «γκανιάν» της γαλλικής ηγεσίας, με τη δημοτικότητά του να υποχωρεί ραγδαία στο 36%.

Την αεροπορική βάση του Ταμπκά στη βόρεια Συρία, το τελευταίο σημείο που βρισκόταν εκτός του ελέγχου των τζιχαντιστών στην επαρχία της Ράκα, κατέλαβαν μετά από σφοδρές μάχες οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους». Με την προέλασή τους, οι ένοπλοι του IS κατέχουν πλέον ολόκληρη την επαρχία της Ράκα και ισχυροποιούν τον έλεγχό τους στη βορειοανατολική Συρία. Iσχυρός σεισμός 6,9 βαθμών έπληξε το νότιο Περού, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικής έρευνας (USGS), που αναθεώρησε την εκτίμησή του για την ισχύ της δόνησης. Νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για σεισμό 7 βαθμών.

Οικονομία:Υποχώρηση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον Αύγουστο υποχώρησε στις 106,3 μονάδες, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 111,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 101,7 μονάδες.

Πτώση καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου στις σημερινές συναλλαγές μετά την είδηση της παραίτησης της γαλλικής κυβέρνησης , ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν σε θετικό έδαφος. Χαμηλότερα κινούνται και οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να δείχνουν πως δεν ανησυχούν από τις αλλαγές στο γαλλικό κυβερνητικό σχήμα.  

Αναλυτικό υπόμνημα δέκα σημείων που αφορούν στο πακέτο των πάγιων θέσεων του ελληνικού εμπορίου και των προτάσεων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας απέστειλε η ΕΣΕΕ στον πρωθυπουργό, τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς,  εν όψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Αθλητισμός:Έλαμψαν οι Έλληνες παίκτες της Ελλάς Βερόνα, καθώς η ιταλική ομάδα επικράτησε με 3-0 της Κρεμονέζε για την 3η φάση του κυπέλλου. Η ομάδα της Βερόνα πέτυχε και τα τρία τέρματα στο δεύτερο μέρος, με τους Έλληνες παίκτες να διακρίνονται. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάρκους Μπεργκ έρχεται αντιμέτωπος με τον τραυματισμό που υπέστη στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Λεβαδειακό.

Ο Σουηδός φορ των «πρασίνων» σε κακή ψυχολογική κατάσταση μίλησε στην «Aftonbladet» δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Στο ποδόσφαιρο, όπως και στην ζωή, φαίνεται πως δεν μπορείς να είσαι για πολύ καιρό ευτυχισμένος. Αυτός ο τραυματισμός, ήρθε για να μου το θυμίσει». Παράλληλα τόνισε πως κατάλαβε αμέσως το σπάσιμο στην κλείδα του. Ποια ματς χάνει ο κορυφαίος παίκτης του «τριφυλλιού».... Νικηφόρα ξεκίνησε η Μπαρτσελόνα στο νέο ισπανικό πρωτάθλημα, καθώς στην πρεμιέρα επικράτησε 3-0 της Ελτσε, με τον Μέσι να πετυχαίνει δύο γκολ. Ανετη και η νίκη με 3-1 της Θέλτα επί της Χετάφε, ενώ με 1-0 νίκησε η νεοφώτιστη Εϊμπάρ την Σοσιεδάδ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1875:Ο Μάθιου Γουέμπ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που διέσχισε κολυμπώντας τη Μάγχη.

1914:Παραιτείται από την πρωθυπουργία ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Διχασμός στην Ελλάδα.

1920:Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακηρύσσεται άξιος ευεργέτης και σωτήρας από την ελληνική Βουλή.

1922:Χάνει τη μάχη ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρνης παραδίνεται στους Συμμάχους.

1939:Ο Χίτλερ διέταξε επίθεση κατά της Πολωνίας.

1942:Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινά η μάχη του κόλπου Μάιλν, στη Νέα Γουινέα.

1981:Ο δολοφόνος του Τζον Λένον, Μαρκ Τσάπμαν, καταδικάζεται σε φυλάκιση 20 ετών.

1989:Μετά από ταξίδι 12 χρόνων στο ηλιακό σύστημα, ο αμερικανικός δορυφόρος "Βόγιατζερ 2" πλησιάζει στον πλανήτη Ποσειδώνα σε απόσταση 4.905 χλμ.

1993:Βάνδαλοι καταστρέφουν το ελληνικό νεκροταφείο της κοινότητας Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1930:Γεννιέται στη Σκωτία ο πιο διάσημος και γοητευτικός κινηματογραφικός κατάσκοπος, ο ηθοποιός Σον Κόνερι.

1934:Γεννιέται ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2002:Πεθαίνει, σε ηλικία 80 ετών, ο ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης.

1774:Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Νικολό Τζομέλι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: