19 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς συναντήθηκε την Τρίτη στο γραφείο του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, την ερχόμενη Πέμπτη. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ (Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), με σκοπό τη διενέργεια εργασιών αναβάθμισης και συντήρησης. Οι ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 20 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως και τις 20 Νοεμβρίου.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού Γ.Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Π.Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών. Στο επίκεντρο τα προβλήματα από το ρωσικό εμπάργκο, με παραγωγούς και κυβέρνηση να αναζητούν λύσεις για τα αδιάθετα προϊόντα και τους παραγωγούς να αναμένουν τις αποφάσεις για τον τρόπο αποζημίωσής τους.

Πανό κατά του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάρτησαν την Τρίτη ακτιβιστές στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. «Stop Crime at Gaza» (Σταματήστε το έγκλημα στη Γάζα) έγραφε το πανό που υψώθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους. Αστυνομική δύναμη μετέβη στο σημείο και το πανό απομακρύνθηκε. Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ζητούν στο υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να εξομοιωθεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, απέστειλαν 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. 

Κόσμος: Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη επίσκεψη-αστραπή στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί τόσο στη Βαγδάτη όσο και το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, προτού να επιστρέψει την ίδια ημέρα στη Ρώμη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, έχοντας λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να πλήξει «τρομοκρατικούς στόχους» στον παλαιστινιακό θύλακα, μετά από εκτόξευση ρουκετών που έπληξαν το Ισραήλ. Οι συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη μακρόχρονης εκεχειρίας κατέρρευσαν, όταν ο Μπ.Νετανιάχου κάλεσε τους ισραηλινούς διαπραγματευτές να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Το νοσοκομείο στο Βερολίνο όπου μεταφέρθηκε μία 30χρονη με συμπτώματα Έμπολα ανακοίνωσε ότι η γυναίκα «δεν μοιάζει να έχει» τον ιό και ότι δεν βρισκόταν στην περιοχή όπου έχει ξεσπάσει η επιδημία. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι οι γιατροί εκτιμούν ότι η 30χρονη πάσχει από στομαχική διαταραχή, αλλά περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Στο... τέλος αναφέρθηκε αστειευόμενος ο 77χρονος Πάπας Φραγκίσκος, λέγοντας ότι δίνει στον εαυτό του «δύο με τρία χρόνια ζωής», ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής του. Λίγες ώρες αργότερα, μία τραγική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας: 

Τρεις συγγενείς του Πάπα, η σύζυγος ενός ανιψιού του και τα παιδιά τους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα. Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος εν μέσω της ουκρανικής κρίσης από τη Ρωσία με την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων εδάφους-αέρος στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στη νότια επαρχία Αστραχάν. 

Οικονομία: Την άποψη ότι η «ευρωκρίση» δεν έχει τελειώσει και ότι «η καγκελάριος Μέρκελ καταγίνεται με μια ψευδαίσθηση» εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου σε σχόλιο του στο Spiegel-online. «Ο πολυδιαφημισμένος πραγματισμός της Άγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται οφθαλμαπάτη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Πυκνό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων έχει στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, που έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης στο Βερολίνο έχει δύο βασικούς στόχους...Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές των μετοχών, με τη συμμετοχή ωστόσο περιορισμένη, μετά τη χθεσινή έντονη πτώση, με την αγορά να επανέρχεται και πάλι πάνω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις χθεσινές απώλειες. Υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Εθνικής, της Ελλάκτωρ και του ΟΠΑΠ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.108,98 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,07%. 

Αθλητισμός: Πολύωρη συνάντηση στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είχαν την Τρίτη θεσμικοί φορείς του Άρη, με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου. Διαδικασία που δεν οδήγησε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν πάρθηκε οριστική απόφαση αναφορικά με την κατηγορία στην οποία θα αγωνίζεται τη νέα περίοδο η ομάδα. Αντίθετα, το μέλλον της ομάδας θα αποφασιστεί από τους οπαδούς, οι οποίοι, όπως και οι περισσότεροι διοικούντες την ομάδα, θεωρούν ότι η λύση της Γ' Εθνικής είναι η καλύτερη.

Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ μετράει αντίστροφα για να σπάσει ένα ρεκόρ 104 ετών και να γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νορβηγίας. Και αυτό γιατί, αν και είναι μόλις 15 ετών, κλήθηκε στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για το φιλικό της επόμενης εβδομάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πόλη Στάβανγκερ. Ο Αντόνιο Κόντε είναι και επίσημα προπονητής της Ιταλίας από το πρωί της Τρίτης, καθώς υπέγραψε το συμβόλαιο του με την ιταλική ομοσπονδία και θα είναι στον πάγκο της «σκουάντρα ατζούρα» για τα επόμενα δύο χρόνια.


  
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ) 

1858: Με διάταγμα αναβιώνουν στην Ελλάδα οι «Ολύμπιοι» (Ολυμπιακοί) Αγώνες.

1888:Τα πρώτα καλλιστεία διεξάγονται στο Σπα του Βελγίου. Νικήτρια αναδεικνύεται μια 18χρονη από τις Δυτικές Ινδίες.

1934:Ο Αλ Καπόνε μεταφέρεται στις φυλακές του Αλκατράζ.

1942:Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.

1960:Η Σοβιετική Ένωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 5». Μεταφέρει δυο σκυλάκια – τη Μπέλκα και τη Στρέλκα – και τρία ποντίκια.

1973:Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου που κατήργησε τη μοναρχία. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1883:Γκάμπριελ «Κοκό» Σανέλ, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας με καθοριστική επιρροή στη γυναικεία ενδυμασία του 20ου αιώνα.

1946:Μπιλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ.


ΘΑΝΑΤΟΙ 

1936:Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του Φράνκο.

1975:Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη από το 1930 έως το 1946.









Δεν υπάρχουν σχόλια: