04 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη διάλυση της τρόικας που εποπτεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ώστε να επιτρέψουν στην Αθήνα να προωθήσει το δικό της σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας με αντάλλαγμα μια ελεγχόμενη ροή ελάφρυνσης χρέους, αναφέρουν στο Reuters αξιωματούχοι της ΕΕ. Η σκέψη είναι η αντικατάσταση της τρόικας από ευρωπαϊκή task force. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δεσμευθεί σε εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή.

Αποφασισμένος να εφαρμοστεί ο νόμος σχετικά με τους «αιώνιους φοιτητές» και να διαγραφούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος, το Σεπτέμβριο, από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, εμφανίστηκε εκ νέου ο Ανδρέας Λοβερδος. Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως ο νόμος θα ισχύσει κανονικά και δεν θα υπάρξει αναστολή εφαρμογής του μέτρου. Ο Γιούνκερ αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για να σώσει τις γερμανικές τράπεζες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τη δήλωση του νέου πρόεδρου της Κομισιόν ότι «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη». Για στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής κάνει λόγο το ΚΚΕ, συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ζητά η ΔΗΜΑΡ.

Σε εξέλιξη είναι από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αγία Κυριακή Σπάτων, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικίες ή ο καταυλισμός Ρομά που βρίσκεται στην περιοχή. Φωτιά και σε δασική έκταση στη Δαματριά Ρόδου. Τροπολογία, με την οποία επανακαθορίζεται η διάρθρωση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Κόσμος: Ο στρατός της Ουκρανίας αναπτύσσει εκτοξευτήρες πυραύλων και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών κοντά στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, κατήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Μόσχα πραγματοποιεί μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία. To Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κάλεσε όλους τους Κούρδους να αγωνιστούν ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι επέκτειναν την προέλασή τους κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Την ίδια ώρα οι πεσμεργκά, προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στο βόρειο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών, οι οποίοι την Κυριακή έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις αλλά και το φράγμα της Μοσούλης.

Αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Επιτίθεται στην αμερικανική κυβέρνηση που υιοθετεί την «ψευδή» εκδοχή του Ισραήλ και δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θα νικήσουν γιατί ο σκοπός τους είναι δίκαιος. Ένα νέο αριστερό κόμμα έχει γίνει η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι των δύο παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα μέτρα λιτότητας εν μέσω της οικονομικής ύφεσης. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα δίνει στο Podemos (Μπορούμε) ποσοστό 15,8% των ψήφων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας βρετανός εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής σκοτώθηκε την Κυριακή στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από ισραηλινά πυρά.

Οικονομία: Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται πως αναθεωρεί τις σκέψεις απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών φρούτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Τουρισμού, με θέμα το συντονισμό των ενεργειών σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι νέες εξελίξεις που υπάρχουν, καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν.

Τα στοιχεία των ενταγμένων έργων για όλους τους Δήμους της Αττικής κατά Περιφερειακή Ενότητα δίνει στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής, αρχής γενομένης Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα. «Σε συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής υλοποιούμε ένα πρόγραμμα 1.134 έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο Γιάννης Σγουρός.

Αθλητισμός: Ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα νέα του καθήκοντα, έλαβα για πρώτη φορά, ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιάκωβος Αγγελίδης, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα χρέη προέδρου σε δέκα ημέρες (14 Αυγούστου). Ο νέος διοικητικός ηγέτης της ομάδας, επισκέφτηκε τα νέα γραφεία της Τούμπας (στον δεύτερο όροφο) και αφού έμεινε εκεί για περίπου έξι ώρες πήρε μία πρώτη «γερή» γεύση από ΠΑΟΚ. Οδεύει προς ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Νάτχο.

Πρόβλημα της τελευταία στιγμής εμφανίστηκε στον Παναθηναϊκό, καθώς ο Τάσος Λαγός αποχώρησε από την τελευταία προπόνηση των Πρασίνων και είναι αμφίβολος για τον αγώνα με την Σταντάρ Λιέγης την Τρίτη στη Λεωφόρο. Ο νεαρός μέσος υπέστη διάταση στον πλάγιο κοιλιακό και η κατάστασή του και η συμμετοχή του θα κριθούν την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Έπειτα από ένα… γεμάτο 24ωρο στον «αέρα», η αποστολή του Ολυμπιακού επέστρεψε στην Ελλάδα, έχοντας παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή στο International «Champions Cup». Το ταξίδι της επιστροφής ήταν αρκετά κουραστικό και πλέον, όσοι ταξίδεψαν στις ΗΠΑ έχουν 48 ώρες για να «επανέλθουν» από το τζετ-λαγκ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1693:Ο καλόγερος Ντον Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιγιέ της Καμπανίας.

1865:Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

1912:Οι ΗΠΑ αποβιβάζουν στη Νικαράγουα 100 πεζοναύτες, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης του Αδόλφου Ντιαζ, που δήλωσε αδυναμία να προστατεύσει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρίας σιδηροδρόμων και ατμοπλοϊκών γραμμών έναντι των επιθέσεων των επαναστατικών δυνάμεων του στρατηγού Μένα.

1936:Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα.

1936:Ο Τζέσε Όουενς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Βερολίνου, αφού σπάει 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1929:Γεννιέται ο Γιάσερ Αραφάτ (Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ραχμάν αρ Ραούφ αλ Κούντβα αλ Χουσαϊνί, το πραγματικό του όνομα), ηγετική μορφή του παλαιστινιακού αγώνα και πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου.

1936:Γεννιέται ο Γιώργος Ζωγράφος, τραγουδιστής του «Νέου Κύματος» και ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1875:Πεθαίνει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, δανός παραμυθάς.

1975:Πεθαίνει ο Αντρέας Εμπειρίκος, σουρεαλιστής ποιητής.

1991:Πεθαίνει ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: