13 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Ανοιχτές θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς. Έκτακτα προληπτικά μέτρα λαμβάνει και ο Δήμος Πειραιά: από αύριο, Πέμπτη έως και το Σάββατο θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου. Kίνητρα σε γιατρούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων στα νησιά, που οξύνεται το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού, μελετά η κυβέρνηση όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Το δρόμο προς τις φυλακές πήραν τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση δολοφονίας στην Ημαθία ενός 43χρονου, υπηκόου Αλβανίας, επειδή δεν τον ήθελαν τα πεθερικά του. Η σορός του θύματος εντοπίστηκε σε σημείο που υπέδειξε ένας εκ των κατηγορουμένων. Τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολογικό εξοπλισμό διαπιστώνονται στα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που υποβαθμίζει κατοίκους και τουρίστες σε ασθενείς β' κατηγορίας. Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι για όλα τα νησιά των Κυκλάδων υπάρχει μόνο μία παιδίατρος - στη Νάξο - που είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ.

Δύο πραγματογνώμονες, που ορίστηκαν από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, ειδικότητας ναυπηγού και πλοιάρχου, πρόκειται να αποφανθούν για τα ακριβή αίτια του θανάτου του 10χρονου στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Με προφορική εντολή του εισαγγελέα Σύρου, αφέθηκαν ελεύθερα τα δύο άτομα της επιχείρησης θαλάσσιων παιχνιδιών, ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής του ταχύπλοου.

Κόσμος: Συναγερμός διεθνώς για την ανθρωπιστική τραγωδία στο έδαφος του Ιράκ μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών. Έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ αναμένεται να συγκαλέσει η Κάθριν Άστον. Όπλα στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ δίνει η Γαλλία. Άλλους 130 στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν οι ΗΠΑ. Έκκληση του Πάπα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για διεθνή κινητοποίηση. Επτά άτομα, ανάμεσά τους ο Ιταλός δημοσιογράφος του πρακτορείου Associated Press Σιμόνε Καμίλι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην Μπέιτ Λαχίγια της Γάζας καθώς Παλαιστίνιοι πυροτεχνουργοί προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν ισραηλινή βόμβα που δεν έχει εκραγεί. Ο 35χρονος Σιμόνε Καμίλι είναι ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης.

Συντηρεί o Νούρι αλ-Μαλίκι την πολιτική κρίση στο Ιράκ διαμηνύοντας ότι δεν εγκαταλείπει την εξουσία έως ότου εκδοθεί απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου επί της προσφυγής του για την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάινταρ αλ-Αμπάντι, η οποία ισχυρίζεται πως παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν «έχει καμία αξία». Υπό το βάρος της προέλασης των τζιχαντιστών και του κινδύνου γενοκτονίας των τοπικών πληθυσμών, η Γαλλία ανακοινώνει ότι «εντός των προσεχών ωρών» θα στείλει οπλισμό στους Κούρδους πεσμεργκά που αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Οι ΗΠΑ στέλνουν ταυτόχρονα άλλους 130 στρατιωτικούς συμβούλους στο βόρειο Ιράκ. Προς έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Ως «πρόκληση» και «κυνισμό άνευ ορίων» καταγγέλλει το Κίεβο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της Ρωσίας και επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στο κονβόι να περάσει τα σύνορα. Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την αποστολή ως πρόσχημα επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία.

Οικονομία: Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, που εκκρεμούσε από τον περασμένο Μάιο. Είναι η τελευταία δόση από τα συνολικά 8,3 δισ. που είχαν εγκριθεί από το Eurogroup. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη. Σε 12.000 τόνους ανέρχονται οι ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν ξεμείνει στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών της Ημαθίας. λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Ακόμα 13.000 τόνοι περίπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται ασυγκόμιστοι στα δέντρα. Σε άλλες χώρες πωλούνται τα φορτία που επιστρέφουν από Ρωσία.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 800 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ο προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο επτάμηνο του 2014, βάσει προσωρινών στοιχείων. Υψηλότερα από τους στόχους κινήθηκαν τα έσοδα και η μείωση στις δαπάνες, γεγονός που δίνει σχετική ελευθερία κινήσεων στην κυβέρνηση σχετικά με τον αριθμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ και ίσως και για προσεκτικές φοροελαφρύνσεις. Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν το στόχο επταμήνου κατά 562 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Με ανακοίνωσή που εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε πως κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ τον φάκελο για την άδεια του γηπέδου και πλέον μέσα σε 60 ημέρες θα έχει στα χέρια της την άδεια οικοδομής! Το πιο πιθανό είναι ότι οι άδειες θα εκδοθούν στα μέσα Σεπτέμβρη και τότε θα αρχίσει η ανέγερση του νέου σπιτιού της ΑΕΚ. Δύο αλλαγές περιλαμβάνει η λίστα των 25 ποδοσφαιριστών που δήλωσε ο Αστέρας Τρίπολης στην UEFA, για τους αγώνες με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πλαίσιο των πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Νέα πρόσωπα, σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα για τα ματς με τη Μάιντς, είναι οι νεοαποκτηθέντες Ερίκ Τιε Μπι και Φακούντο Πάρα, ενώ εκτός έμειναν ο τραυματίας Εντερσον Τορμένα και ο νεαρός Λεωνίδας Καστριτσέας. Πρώτη μέρα στη... δουλειά για τον Τάκη Φύσσα, ο οποίος βρέθηκε την Τετάρτη στα γραφεία του Παναθηναϊκού ως ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου και συζήτησε με τον πρόεδρο, Γιάννη Αλαφούζο, καθώς και τον γενικό διευθυντή, Αγησίλαο Τουμαζάτο. Όσον αφορά τον Πάμπλο Σαμπέγιας, όπου πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πρόταση, στον Παναθηναϊκό διευκρινίζουν πως δεν απασχολεί την ομάδα, η οποία όμως εξετάζει κάποιες άλλες περιπτώσεις.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1961:Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου. Το «τοίχος του αίσχους», όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989, οπότε θα γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

1968:Ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.

1971:Ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αγγλικό έδαφος.

2004:Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.

 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1899:Άλφρεντ Χίτσκοκ, Βρετανός σκηνοθέτης, επονομαζόμενος και «μετρ του σασπένς».

1913:Μακάριος, πρώτος πρόεδρος της Κύπρου, που μαζί με τον Γεώργιο Γρίβα ηγήθηκαν του αγώνα της ανεξαρτησίας από τους Άγγλους.

1927:Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους, ηγέτης της Κούβας.

1936:Κώστας Χατζής, τραγουδοποιός.

 ΘΑΝΑΤΟΙ

1863: Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ρομαντικός ζωγράφος.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: