04 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Καραμπόλα αρκετών οχημάτων έχει προκαλέσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο ρεύμα καθόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Τα οχήματα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες από το ύφος της Κηφισιάς μέχρι τα ΚΤΕΛ. Συνεχίζονται στα Δωδεκάνησα οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και «ευαισθητοποίησης», όπως τις χαρακτηρίζουν λιμενικοί και αστυνομικοί, για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών την ώρα που οξύνονται τα προβλήματα, ιδίως με την άφιξη μεταναστών από την Τουρκία. Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται το μέλλον της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ μετά την προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ, ώστε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. 

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής χωρίς να αποκλείεται η επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών βουλευτών. Την επαναξέταση του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση ζητά με επιστολή του προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Στην πρότασή του, εισηγείται η αξιολόγηση να γίνει βάσει της επίτευξης στόχων και όχι με ποσοστώσεις. 

Δεν συμφωνεί με το υπόμνημα το υπουργείο. Σε συμπληρωματική απολογία καλούνται σήμερα, Παρασκευή από τις ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο προφυλακισμένος αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και οι επίσης προφυλακισμένοι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Ιωάννης Λαγός.

Κόσμος: Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στο Ισραήλ, με τη θερμοκρασία στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας να ανεβαίνει ενώ η παλαιστινιακή οργή για το θάνατο του εφήβου φουντώνει με κινητοποιήσεις και επεισόδια μέχρι τη νύχτα. Προληπτικά μέτρα για να μην ξεσπάσουν νέα επεισόδια την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, σε συναγερμό για ρουκέτες ισραηλινές περιοχές, «τελευταία προειδόποιηση» Νετανιάχου προς τη Χαμάς ενώ εξετάζεται επιστροφή στην τακτική κατεδαφίσεων σπιτιών στη Δυτική Όχθη.

Την κήρυξη εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία που θα γίνει σεβαστή «και από την πλευρά των φιλορώσων ενόπλων» ζήτησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ δείχνοντας ιδιαίτερα προς την πλευρά της Μόσχας, την οποία καλούν να ασκήσει επιρροή προς αυτήν την κατεύθυνση και να εμποδίσει τη διεύλευση όπλων και μαχητών στην Ουκρανία. Σε συνομιλία του με τον Ποροσένκο, ο Μπάιντεν κάλεσε στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Κιέβου.

Ενισχυμένος σε κατηγορία 2 έφτασε ο κυκλώνας Άρθουρ στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, με το κέντρο του να φέρνει ανέμους 160 χλμ/ώρα στα παράκτια τμήματα της πολιτείας. Ο κυκλώνας προβλέπεται να χαλάσει τους εορτασμούς της 4ης Ιούλιου στην πολιτεία και, αργότερα, στη Βιρτζίνια, πριν απομακρυνθεί από τις ακτές και συνεχίσει την πορεία του βορειοανατολικά.

Η Βρετανία σχεδίαζε να εκπαιδεύσει και να εφοδιάσει με όπλα περίπου 100.000 αντάρτες που θα μάχονταν κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του BBC. Τελικά το σχέδιο δεν προχώρησε, καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο. Η πρεσβεία των ΗΠA στην Αλγερία προειδοποίησε την Παρασκευή για μια πιθανή επίθεση από «τρομοκρατική οργάνωση» σε στόχους στο Αλγέρι, πιθανόν κοντά σε αμερικανικής επωνυμίας ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οικονομία: Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σχετικά με την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ασφαλίσει τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και το προσωπικό του έναντι αστικής ευθύνης, παρά το ότι έχει περάσει νόμος που απαλλάσσει τη Διοίκηση του ΤΧΣ από αστική ευθύνη έναντι τρίτων κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συνεδρίαση καθορίστηκε μετά από επιστολή της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία έδωσε προθεσμία τριών ημερών στο ΔΣ για λήψη απόφασης αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενόψει των τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Θετικές προβλέψεις για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει το τμήμα αναλύσεων της Alpha Bank. Σε ανάλυση της Alpha χαρακτηρίζονται «έωλοι οι ισχυρισμοί ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας και ότι απλώς δεν καταρρέει με πάταγο όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων».

Αθλητισμός: Μια μεταγραφή που εφόσον επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει αίσθηση όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ετοιμάζει ο Ολυμπιακός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Ερίκ Αμπιντάλ που έχει να επιδείξει θητεία σε Μονακό (στην οποία ανήκει σήμερα), Λιλ, Λιόν και Μπαρτσελόνα, έρχεται στην Αθήνα για να υπογράψει στους «ερυθρόλευκους»!

Οριστικά σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα... εκτός του Παναθηναϊκού θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιώργος Καραγκούνης, καθώς έπειτα από τηλεφωνική επαφή που υπήρξε το απόγευμα της Πέμπτης, ακυρώθηκε το ραντεβού με τον Νίκο Νταμπίζα, καθώς του μεταφέρθηκε η απόφαση της διοίκησης να αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση. Ακόμη δεν είναι δεδομένο ότι ο αρχηγός της Εθνικής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας θα συνεχίσει να αγωνίζεται ή εάν θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Εξάλλου, έχοντας μείνει ελεύθερος από τη Φούλαμ, ο «Κάρα» μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του χωρίς να αποκλείεται τίποτα...

Για το Σάββατο είναι προγραμματισμένη η «επίσημη πρώτη» του Ολυμπιακού εν όψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής περιόδου και μπορεί στα μεταγραφικά οι ερυθρόλευκοι να μην έχουν προκαλέσει ακόμη αίσθηση, όμως, τα φιλικά που ανακοίνωσαν σίγουρα προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον. Από τους Πειραιώτες επιβεβαιώθηκε πως η ομάδα του Μίτσελ θα υποδεχθεί έναν παλιό γνώριμο τον... Ερνέστο Βαλβέρδε και την Αθλέτικ Μπιλμπάο στις 13 Αυγούστου, ενώ τέσσερις ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 του ίδιου μήνα - θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη όπου θα φιλοξενηθούν από τη Γαλατάσαραϊ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1943:Ξεκινά η μάχη του Κουρσκ, όπου ενεπλάκησαν 6.200 γερμανικά και σοβιετικά τανκς.

2004:Η Εθνική Ελλάδος στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1807:Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός επαναστάτης.

1926:Αλφρέντο ντι Στέφανο, ιστορικός Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1848:Φρανσουά Σατομπριάν, Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας.

1992: Άστρο Πιατσόλα, Αργεντινός συνθέτης του τάνγκο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: