25 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: «Η Αθήνα θέλει να ξεφορτωθεί τους υπαλλήλους με πλαστά πιστοποιητικά» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση του αριθμού τους. Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η υπουργική εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων των εκπαιδευτικών και μείωσης των αποζημιώσεων.

Μέσα σε 166 λέξεις η 56χρονη γυναίκα, που πέθανε προχθές στα Χανιά εξαιτίας διακοπής ρεύματος για οφειλή προς τη ΔΕΗ, είχε στείλει μέσω τοπικής εφημερίδας το πρώτο μήνυμα προς τους αρμοδίους πριν από τέσσερις μήνες, που αφορούσε την πλήρη διακοπή της σύνταξής της, που ήταν και το μοναδικό εισόδημά της. Το μήνυμα δεν βρήκε, όπως αποδείχθηκε, ευήκοα ώτα. Από την Αθήνα ξεκινά τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται στη χώρα μας την επόμενη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.  

Στους Δήμους περνά η αρμοδιότητα να αποφασίζουν τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης, σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων, βάσει τροπολογίας–προσθήκης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Κόσμος: Εντείνεται ο διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας-ΗΠΑ εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης με το Κρεμλίνο να κατηγορεί την κυβέρνηση Ομπάμα για «αβάσιμες» κατηγορίες και «αντιρωσική ρητορική» με στόχο να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη. «Κόκκινο πανί» η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ μετά και τη δήλωσή της ότι η Ρωσία βάλλει με πυρά πυροβολικού από το έδαφός της κατά Ουκρανών στρατιωτών. Επίθεση με όλμους στη ρωσική μεθόριο καταγγέλλει η Μόσχα.

Σε απόφαση με την οποία εξουσιοδοτούν την Κομισιόν να ετοιμάσει ένα νομικό κείμενο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας κατέληξαν την Παρασκευή οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία προκαταρκτική και όχι για οριστική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων, διευκρίνισαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, δήλωσε ότι θα προσβάλει στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια την απόφαση της ουκρανικής Βουλής για διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση του αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης για απαγόρευση του κόμματος.

Την ώρα που οι αντιμαχόμενες πλευρές μελετούν την αμερικανική πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα, οι συγκρούσεις μαίνονται. Την Παρασκευή χτυπήθηκαν 30 σπίτια παλαιστινίων στη Γάζα, σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, ενώ έπεσε νεκρό ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ. Από την πλευρά της η Χαμάς εκτόξευσε νέες ρουκέτες που αναχαιτίστηκαν πάνω από το Τελ Αβίβ, ενώ σκοτώθηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης. Έρευνα για το χτύπημα στο σχολείο - καταφύγιο του ΟΗΕ ζήτησε η ΕΕ· διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια ζήτησε ο ΠΟΥ.

«Κανένας επιζών» στα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air Algerie που συνετρίβη στο βόρειο Μάλι, ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι βρέθηκε ένα μαύρο κουτί του αεροπλάνου. Ως πιθανότερη αιτία της συντριβής, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 116 άτομα,  θεωρούνται οι κακές καιρικές συνθήκες. Δείτε τις πρώτες εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας.

Οικονομία: Κρίσιμο χαρακτήρισαν το επόμενο εξάμηνο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την  Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν σε κοινές δηλώσεις που έκαναν πριν λίγο στο υπουργείο Οικονομικών. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει ο Αναστάσιος (Τάσος) Αναστασάτος διαδεχόμενος την απερχόμενη ΓΓ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Κακή έως πολύ κακή χαρακτηρίζει το 67% των Ελλήνων και το 31% των Ευρωπαίων την κατάσταση του νοικοκυριού τους, σύμφωνα έρευνα που διεξήγαγε το ευρωβαρόμετρο, από 31 Μαΐου- 14 Ιουνίου, και η οποία δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου οι αρνητικές απαντήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 4%.

Αθλητισμός: Μπορεί να αμφισβητήθηκε, να… διαψεύστηκε, να πέρασε από σαράντα κύματα, όμως, είναι οριστικό: Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά επέστρεψε στο Λονδίνο και την Τσέλσι, κοινώς, επέστρεψε «σπίτι» του! Η είδηση ανακοινώθηκε από τους «μπλε», οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαιο ενός χρόνου με τον Ιβοριανό σταρ. Η μεγάλη νίκη επί της Μίλαν στην έναρξη του διεθνούς τουρνουά «International Champions Cup», όπως ήταν φυσιολογικό, δημιούργησε το καλύτερο κλίμα εν όψει του ταξιδιού στο Σικάγο, εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τα ξημερώματα της Δευτέρας (28/7, 01:00) τη Λίβερπουλ στην 2η αγωνιστική.

Έτσι, η «ερυθρόλευκοι» αναχώρησαν από το Τορόντο και δείγμα της ευχάριστης κατάστασης που επικρατεί ήταν το δίδυμο στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, το οποίο… κατέλαβαν οι Παϊτίμ Κασάμι και Ερίκ Αμπιντάλ! Αντίο ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είπε ο Αριέλ Ιμπαγάσα, ο οποίος έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο λιμάνι, αποχαιρέτησε την ομάδα, τους οπαδούς, τη διοίκηση, αλλά και κάθε άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκε. Ο Αργεντινός άσος από το 2010 κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, ενώ ξεκαθάρισε πως η μοίρα του θα είναι συνδεδεμένη με τους «ερυθρολεύκους», ίσως από κάποιο άλλο πόστο...

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1893:Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου

1929:Ψηφίζεται από την Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου το λεγόμενο «Ιδιώνυμο», που είχε ως στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1978:Έρχεται στον κόσμο το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στο νοσοκομείο του Oldham της Αγγλίας.

1979:Στη Νικαράγουα, ο δικτάτορας Anastasio Somoza τρέπεται σε φυγή από την χώρα και την διακυβέρνηση αναλαμβάνει ο, ηγέτης των Sadinistas, Daniel Ortega που επικράτησαν ύστερα από πολύχρονους αγώνες.

 ΘΑΝΑΤΟΙ:

1996: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.






Δεν υπάρχουν σχόλια: