17 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα: Στην διάψευση των εκτιμήσεων, ότι ο εντοπισμός και η σύλληψη του καταδικασμένου για τρομοκρατία Νίκου Μαζιώτη ήταν τυχαία, προχώρησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας την Πέμπτη. Άφησε να εννοηθεί ότι η Αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε τον Ν.Μαζιώτη και ευχαρίστησε διά τηλεοράσεως «το κορίτσι της Αντιτρομοκρατικής» που τον εντόπισε. Εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Σαμοθράκη οι δύο γυναίκες που αγνοούνταν από το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους. Στην επιχείρηση εντοπισμού τους πήραν μέρος δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, στη διάρκεια συμπλοκής στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να εντοπιστούν σπίτια και γιάφκες που χρησιμοποιούσε το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα. Παράλληλα, αναζητούνται συνεργοί στις ληστείες ή τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα των δύο ετών που διέφευγε. Αυτήν την ώρα, διεξάγεται έρευνα σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας με την οποία κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Μαζιώτης, ζητώντας από τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μαζιώτης κυκλοφορούσε ως Μιχάλης Μιχελάκης του Νικολάου και της Αρχοντίας. Η Αντιτρομοκρατική «χτενίζει» περιοχές της Αττικής για τον εντοπισμό κρησφύγετων του Μαζιώτη. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1997 για βομβιστική επίθεση και καταδικάστηκε. Μετά ήρθε ο Επαναστατικός Αγώνας, στον οποίο αποδίδονται και χτυπήματα, όπως εκείνο με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ή η επίθεση εναντίον κλούβας ΜΑΤ στα Εξάρχεια με έναν αστυνομικό τραυματία.

Κόσμος: Στιγμιότυπο... Τζον Κένεντι (περίπου) περίμενε την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα της Πέμπτης στην συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Καθώς τυπικά είχε ήδη φτάσει η ημέρα των 60ών γενεθλίων της, ρεπόρτερ της τραγούδησε τα χρόνια πολλά -έστω κι αν δεν ενθουσίασε κανέναν. Η γερμανίδα καγκελάριος γίνεται 60 ενώ βρίσκεται στο απόγειο της πολιτικής ισχύος της, έχοντας εγκαθιδρυθεί ως κυρίαρχη φιγουρά όχι μόνο στο Βερολίνο αλλά και στην Ευρώπη.

Με ρουκέτες μέχρι το πρωί της Πέμπτης και ισραηλινές επιδρομές έως τα ξημερώματα έφτασε η ώρα της ολιγόωρης κατάπαυσης πυρός στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς. Σχεδόν αμέσως πριν αρχίσουν να μετρούν οι πέντε ώρες «νηνεμίας», το Ισραήλ ανέφερε πως απέτρεψε απόπειρα μαχητών της Χαμάς να περάσουν από τούνελ στην ισραηλινή πλευρά.Για αντίδραση που θα έχει «οδυνηρές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις λόγω Ουκρανίας προειδοποιεί η Μόσχα, δείχνοντας πως η Ρωσία σκοπεύει να προχωρήσει σε αντικυρώσεις. Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρει πως τα νέα μέτρα από την Ουάσινγκτον θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις διμερείς σχέσεις.

Ανεβάζουν ταχύτητα οι «28» στις κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ που προχωρούν στα πιο ισχυρά μέχρι στιγμής μέτρα σε βάρος ρωσικών εταιρειών και τραπεζών.  Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο πλέον και ρωσικές εταιρείες που έχουν ρόλο στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και προχωρά προς πάγωμα χρηματοδότησης επενδύσεων. ενώ η Ουάσινγκτον βάζει στη λίστα τη Rosneft, εταιρείες εξοπλιστικών και τράπεζες.

«Οδυνηρά αντίποινα» για τις ΗΠΑ προαναγγέλει η Μόσχα, αντιδρώντας έντονα. Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τις εργασίες της χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία επί της στελέχωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ορισμού των προσώπων που θα λάβουν τις προεδρίες τις ΕΕ και του Eurogroup.

Οικονομία: Με μικρή πτώση άνοιξε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. Ο τζίρος των συναλλαγών κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικό της επενδυτικής απουσίας.   Απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων.

Διαψεύδει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου πως θα δοθεί άτυπη παράταση για να υποβληθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις οι περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις που έμειναν εκτός του TAXIS και δεν κατατέθηκαν εμπρόθεσμα έως τις 14 Ιουλίου. Από σήμερα Πέμπτη 17 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ενεργοποιήσει την εφαρμογή για την υποβολή των εκπρόθεσμων πλέον αρχικών δηλώσεων Ε1,Ε2,Ε3 αλλά και των τροποποιητικών δηλώσεων.

Αθλητισμός: Ο Ατρόμητος ανακοίνωσε την απόκτηση του Λευκορώσου τερματοφύλακα Αντρέι Γκορμπούνοφ. Ο 31χρονος γκολκίπερ ήρθε στη χώρα μας την περασμένη Πέμπτη, έκανε μερικές ημέρες προετοιμασία με την ομάδα των δυτικών προαστίων και συμμετείχε σε μέρος του φιλικού με τη Νίκη Βόλου, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις με την παρουσία του. Μετά τον Ηρακλή, την Έβερτον και τη Μπλάκπουλ (δανεικός) η Λιρς αποτελεί τον τέταρτο σταθμό στην καριέρα του Απόστολου Βέλλιου.

Ο 22άχρονος Έλληνας στράικερ που πριν από περίπου ένα μήνα έμεινε ελεύθερος από την Έβερτον, υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών με τον βελγικό σύλλογο και τη μεταγραφή ανακοίνωσε πρώτη η εταιρία που εκπροσωπεί τον παίκτη και λίγο αργότερα ο σύλλογος. Τον Ισπανό αμυντικό Κέβιν Μαρτίν Γκαρθία Μαρτίνεθ ενέταξε στο δυναμικό του ο Παναιτωλικός για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Μαρτίνεθ έμεινε ελεύθερος από τη Μαγιόρκα και μιλώντας ως ποδοσφαιριστής των «κυανοκίτρινων» πια, δήλωσε «πολύ χαρούμενος που ήρθα στην οικογένεια του Παναιτωλικού και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που κάθε χρόνο γίνεται πιο δυνατό».Ο Ισπανός θα ενσωματωθεί την Πέμπτη στην αποστολή του Παναιτωλικού στο Καρπενήσι.


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1912:Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τους Τούρκους από το νησί τους και ανακηρύσσουν την Ικαρική Πολιτεία.

1955:Ανοίγει η πρώτη Disneyland στο Annaheim της California.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1934:Donald Sutherland, σημαντικός Αμερικανός ηθοποιός.

 ΘΑΝΑΤΟΙ

1790:Adam Smith, Σκοτσέζος οικονομολόγος.
 
1967:John Coltrane, Αμερικανός σαξοφωνίστας που υπήρξε από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τζάζ μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: