09 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αποτέλεσε το κύριο σημείο αμφισβήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας που συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αντιπαράθεση της αναπληρώτριας υπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουμε και εμείς ανθρώπους στην τρόικα».

Με τις απολογίες των δεκατριών υπολοίπων κατηγορουμένων, οι οποίοι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, ολοκληρώθηκε η κύρια ανάκριση για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά» που αφορούσε στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χαλκιδική κατά της εξόρυξης χρυσού. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι των εμπλεκόμενων σε δίκη, εκδίδοντας το σχετικό βούλευμα.

Να διαχωρίσει πλήρως την πρόταση του κόμματός της για το δημοψήφισμα από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε στην Βουλή η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα χαρακτηρίζοντας «νόθο» το ερώτημα που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ολλανδικού πανεπιστημίου Leiden η οποία έγινε βάσει διάφορων βιβλιομετρικών δεικτών.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε τη συνολική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών».

Κόσμος: Ουκρανή πιλότος συνελήφθη κάτω από ασαφείς συνθήκες από τις ρωσικές αρχές και διώκεται για συνέργεια στο φόνο δύο Ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σημείο ελέγχου φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Με ελαφρώς κριτικές διαθέσεις, αλλά και με θετικά σχόλια για τα έργα και τις ημέρες της τρόικας στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, εμφανίσθηκε στις Βρυξέλλες ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια των ευρωβουλευτών της Ενωτικής Αριστεράς, ο πολιτικός ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Στάφαν ντε Μιστούρα πρόκειται να διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Λάχνταρ Μπραχίμι στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Ο διορισμός του Ιταλοσουηδού διπλωμάτη έχει επικυρωθεί από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και επίκειται η επίσημη ανακοίνωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νάγκιν, ο οποίος διαχειρίστηκε την ανοικοδόμηση της πόλης κατά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών για διαφθορά-μαμούθ. Μίζες από επιχειρηματίες για ανάθεση έργων, ξέπλυμα χρήματος και πληρωμένα ταξίδια είχε στο «ενεργητικό» του ο 58χρονος Νάγκιν καθώς η Νέα Ορλεάνη προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.

Ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινά εδάφη, αντιαεροπορικές σειρήνες σε μεγάλες ισραηλινές πόλεις και αεροπορικές επιδρομές με δεκάδες νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό είναι το σκηνικό που βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Μέση Ανατολή. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό «να εντείνει κι άλλο τις επιθέσεις κατά της Χαμάς», αλλά δεν ανακοίνωσε χερσαία επιχείρηση.

Οικονομία: Την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα γίνει αποδεκτό το αίτημα των επιμελητηρίων για τη μείωση του ΦΠΑ στο 18% εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ.Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι χωρίς μείωση φορολογικών συντελεστών και σταθερό πλαίσιο επενδύσεις δεν έρχονται. Το πλεόνασμα «δεν μπορεί να είναι στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα και φοροεπιδρομές» τόνισε ακόμη, ενώ φόβους εξέφρασε για τράπεζες, Ταμεία, αλλά και νέα μέτρα.

Τις ταυτότητες διασήμων που εμπλέκονται σε offshore δραστηριότητες αποκαλύπτει την Τετάρτη η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Ο Μελ Γκίμπσον, ο Πλάθιδο Ντομίνγκο και ο Μπράιαν Ρόμπσον είναι ανάμεσα στους διάσημους που φέρεται να προσπάθησαν να αποκομίσουν φορολογικά οφέλη διατηρώντας λογαριασμούς στα νησιά Τζέρσεϊ.

Πλησιάζουν τις 50.000 οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης την τριετία 2011-2013, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα.  Στην ίδια τριετία έκαναν την εγγραφή τους στα επιμελητήρια 35.456 επιχειρήσεις, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησαν όσες βγήκαν «εκτός παιχνιδιού» κυρίως σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας.

Αθλητισμός: Το τελευταίο «αντίο» είπαν την Τετάρτη φίλοι και συγγενείς στον Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο οποίο κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Αλμουδένα της Μαδρίτης, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο Ντι Στέφανο πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών. Τρίτη ημέρα στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού στο Ζέεφελντ με τους Ερυθρόλευκους παίκτες να... τρέχουν πολλά χιλιόμετρα στην τριπλή προπόνηση της Τετάρτης. Ο Μίτσελ «έτρεξε» τους παίκτες του το πρωί στις 09:00 κοντά στα βουνά γύρω από το προπονητικό τα οποία είχαν καλυφθεί από την ομίχλη, ενώ στις 11:30 το πρόγραμμα που διήρκησε μιάμιση ώρα, περιελάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης και ανάπτυξης του σώματος.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη των στοιχείων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έπειτα από τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο Αλαφούζος αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής του, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις για την αποκάλυψη των σκανδάλων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1956: Ισχυρός σεισμός της τάξης των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Σαντορίνη. Απολογισμός 53 νεκροί και 100 τραυματίες.
 
1961: Υπογράφεται στην Αθήνα η σύμβαση Ελλάδας – ΕΟΚ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1856:Νίκολα Τέσλα, ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης κροατικής καταγωγής. Υπήρξε πρωτοπόρος στην χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος.

1956: Tom Hanks, σημαντικός ηθοποιός αμερικανικής καταγωγής.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: