21 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ένοπλος λήστεψε το πρωί της Δευτέρας υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Εξάρχεια, στην οδό Ιπποκράτους. Αφαίρεσε άγνωστο χρηματικό ποσό και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. H ληστεία έγινε σε απόσταση αναπνοής από το Αστυνομικό Τμήμα στην Καλλιδρομίου. Μέτρα για την υποστήριξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο θα συζητήσει με την κυβέρνηση η επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για τις Εσωτερικών Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα. Εντός της ημέρας, θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μυτιλήνη, ενώ αύριο, Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, με υπουργούς και με την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Αττικής. 

Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού αναμένεται να μεταβεί ο ανακριτής για την απολογία του Ν. Μαζιώτη. Ο κατηγορούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας είχε λάβει διήμερη προθεσμία. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στο κρησφύγετο του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα στο Μαρούσι. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει πλέον διάφορα σημεία τόσο στα Κάτω Πατήσια όσο και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.Εμπορικά κέντρα και καταστήματα σε τουριστικές περιοχές ήταν οι κερδισμένοι της πρώτης Κυριακής των θερινών εκπτώσεων, με την κίνηση στα υπόλοιπα μαγαζιά Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων να είναι από μέτρια έως υποτονική. 

Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από εμποροϋπαλλήλους. Το μέλλον του Σήφη του κροκόδειλου θα αποφασιστεί την Πέμπτη σε σύσκεψη ειδικών που θα πραγματοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τη «σύλληψή» του ο κροκόδειλος ξεγλιστρά από τις παγίδες που του στήνουν. Την ίδια ώρα, συρρέουν οι τουρίστες που θέλουν να δουν και να φωτογραφίσουν τον Σήφη. 

Κόσμος: Σε «ενεργό στάδιο» φαίνεται να βρίσκεται επιχείρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης του Ντόνετσκ, την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ πολίτες είδαν δύο τεθωρακισμένα των ανταρτών να κατευθύνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό. Φωτογραφικό αξιοθέατο τείνει να γίνει το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, το οποίο δύο χρόνια μετά την πρόσκρουση στις ακτές του ιταλικού νησιού Τζίλιο και το θάνατο 32 ανθρώπων, σηκώθηκε ένα μέτρο πάνω από την υποβρύχια πλατφόρμα που το συγκρατούσε για σχεδόν ένα χρόνο και επιπλέει. Ενός έτους γίνεται την Τρίτη, ο πρίγκιπας Γεώργιος και με αφορμή τα πρώτα του γενέθλια το παλάτι έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του που τον δείχνει μόνο του να κάνει τα πρώτα του βήματα. 

Το παλάτι βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για το πάρτι γενεθλίων του μικρού πρίγκιπα. «Ο πρίγκιπας Γεώργιος είναι πολύ ζωηρός και σίγουρος για τον εαυτό του, είναι ένα πολύ αποφασιστικό αγόρι» λέει ο φωτογράφος. O Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς και ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής. Δεν παρέλειψε, πάντως, να κατηγορήσει εμμέσως το Κίεβο για την τραγωδία, για να εισπράξει την απάντηση του ουκρανού πρωθυπουργού. Μετά από τέσσερις μέρες οι σοροί των επιβατών της μοιραίας πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών απομακρύνθηκαν, ωστόσο, το χάος στον τόπο της συντριβής παραμένει. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να λύσουν το γρίφο της κατάρριψης έχουν χαθεί για πάντα. Ο ανταποκριτής του Guardian στην πόλη όπου βρίσκεται το τρένο-ψυγείο με τις σορούς περιγράφει τα όσα είδε. 

Οικονομία: Για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ενημερώσει σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Με πτώση άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεαζόμενο από τη νευρικότητα που προκαλούν στις διεθνείς αγορές οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,06% και διαμορφώνεται στα 1,3522 δολάρια. 

Αθλητισμός: Την απόκτηση του Ματιέ Βαλμπουενά από την Μαρσέιγ ανακοίνωσε η Ντιναμό Μόσχας. Ο 29χρονος Γάλλος μεσοεπιθετικός εξαργύρωσε τις θετικές του εμφανίσεις στο Μουντιάλ με την Εθνική ομάδα της Γαλλίας με μία μεταγραφή που έφτασε τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Για την απόκτηση του Φερνάντο Τόρες κινούνται οι υπεύθυνοι της Ατλέτικο Μαδρίτης σύμφωνα με το Eurosport. Οι Πρωταθλητές Ισπανίας φέρονται να έχουν καταθέσει ήδη πρόταση 16 εκατομμυρίων στην Τσέλσι για να φέρουν ξανά στο «Βιθέντε Καλντερόν» τον Ισπανό επιθετικό. 

Σε δηλώσεις προέβη ο Κώστας Φορτούνης μιλώντας για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό τονίζοντας ότι διάλεξε τους «ερυθρόλευκους», αντί του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, όχι λόγω των χρημάτων που του πρόσφεραν αλλά γιατί του δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΙΟΥΛΙΟΥ) 

1904:Ολοκληρώνεται το τεράστιο έργο του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και ξεκινά από τη Μόσχα και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 4.607 μίλια. 

1930:Εγκαινιάζεται από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια, που ενώνει τον αστικό σιδηρόδρομο Αθήνας-Πειραιά με την αντίστοιχη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

1975:Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:   

1899: Γεννιέται ο Ernest Miller Hemingway, αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, που βραβεύτηκε με Nobel λογοτεχνίας το 1954 για την συνολική του προσφορά στην λογοτεχνία ενώ το 1953 κέρδισε το βραβείο Pulitzer για το βιβλίο του «Ο γέρος και η θάλασσα». 

1948:Γεννιέται ο διάσημος τραγουδιστής Cat Stevens, ο οποίος πλέον έχοντας ασπαστεί τον ισλαμισμό ονομάζεται Yusuf Islam. 

ΘΑΝΑΤΟΙ: 

1425:Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Εμμανουήλ Β’ Παλαιολόγος.   

1928: Φεύγει από την ζωή ο, εξαιρετικός ποιητής και πεζογράφος, Κώστας Καρυωτάκης.









Δεν υπάρχουν σχόλια: