12 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Χειροβομβίδα εντοπίστηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι και της εφημερίδας Καθημερινή, στο Νέο Φάληρο. Η χειροβομβίδα εντοπίστηκε από άνδρα της ιδιωτικής ασφάλειας κάτω από παρκαρισμένο αυτοκίνητο, όταν αυτό μετακινήθηκε. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου 39χρονος, ο οποίος συνελήφθη για εμπρησμό από πρόθεση σε δύο περιπτώσεις στον Καρέα Αττικής. Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται αυτή την ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύης Χριστοφιλοπούλου. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης αναμένεται να αποτελέσουν ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, η νέα κινητικότητα χωρίς απολύσεις και ο νέος τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Τελευταίοι σε ποιότητα και διάρκεια ζωής μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου κατατάσσονται οι Έλληνες, καθώς οι πρωτιές σε κάπνισμα και παχυσαρκία εκτοξεύουν τους θανάτους από εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αγκάθια οι ελλιπείς πόροι και οι ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης. «Αν η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη, δεν θα είχε σήμερα την ευρωπαϊκή κουλτούρα της κοινωνικής αγοράς. Λάθη έγιναν από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της τρόικας. Όμως, αν ήμουν Γερμανός, θα ήμουν περήφανος που θα μπορούσα να υπολογίζω την Ελλάδα στις χώρες που άλλαξαν την κουλτούρα τους» αναφέρει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Κόσμος: Ανησυχητικές καταγγελίες για εικόνα εμφυλίου πλήρους κλίμακας στο Ιράκ φτάνουν στις διεθνείς οργανώσεις: Η Human Rights Watch μιλά για μαζικές εκτελέσεις 255 σουνιτών κρατουμένων από κυβερνητικές δυνάμεις και τις φιλοκυβερνητικές σιιτικές πολιτοφυλακές, με χαρακτήρα τυφλών αντιποίνων. Την ίδια ώρα, το πολιτικό αδιέξοδο βαθαίνει και οι Κούρδοι, αφού αποχώρησαν από την κυβέρνηση, πήραν τον έλεγχο άλλων δύο πετρελαιοπηγών. Πόλη φάντασμα έχει γίνει το Ντονέτσκ εξαιτίας του φόβου για επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ., κατά των φιλορώσων ενόπλων που κατέφυγαν στην πόλη μετά την εκδίωξή τους από το Σλαβιάσκ και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους.Οι νεκροί από τις επιδρομές στη Γάζα αυξάνονται καθημερινά, οι ρουκέτες πέφτουν βροχή και η σύρραξη βαθαίνει ακόμη περισσότερο την άβυσσο των δύο πλευρών για το όποιο ενδεχόμενο συνομιλιών για το Παλαιστινιακό: 

Ο Αμπάς βλέπει ότι «δεν έχει κανέναν να μιλήσει για δύο κράτη» και η σχέση με τη Χαμάς ενισχύεται, την ώρα που το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν θα υποκύψει στη διεθνή πίεση και αφήνει επίμονα ανοικτό το ενδεχόμενο και χερσαίων επιχειρήσων. Μηδαμινές οι ορατές προσπάθειες για διπλωματική διαμεσολάβηση. Ισχυρός σεισμός 6,8 βαθμών σημειώθηκε στην Ιαπωνία, στα ανοικτά της Φουκουσίμα, προκαλώντας μικρό τσουνάμι που δεν επέφερε ζημιές. Μία τραυματίας, ήρθησαν όλες οι προειδοποιήσεις για κύματα δύο ώρες μετά το σεισμό. Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε 165 χλμ. ανατολικά της πόλης Ιουάκι της νήσου Χονσού στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ USGS. Εκδόθηκε προειδοποίηση για την πιθανότητα σεισμικών κυμάτων ύψους έως και ένα μέτρο, ενώ δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για ενδεχόμενες ανωμαλίες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο δίκτυο NHK.

Οικονομία: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη» από την Ελλάδα, επαναλαμβάνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.  «Είναι λυπηρό το ΔΝΤ να αρνείται [...] να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τις προσπάθειές του να εξαναγκάσει δια της βίας τη χώρα να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, στο τέλος του 2013, ώστε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό που όμως δεν υπήρχε» λέει ο αρθρογράφος.Νέο τοπίο στην ασφάλιση οχημάτων διαμορφώνει  η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο καταργεί την αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων. Λιγότερο φόρο ακινήτων σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες αφενός διορθώνονται αδικίες, αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για την εκκαθάριση του φόρου και την πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.

Αθλητισμός: Ο Λουίς Σουάρες δεν ανήκει πια στη Λίβερπουλ, καθώς ο Ουρουγουανός επιθετικός υπέγραψε την Παρασκευή πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Μπαρτσελόνα. Παρά το γεγονός ότι πολλά Μέσα στην Αγγλία τον «έκραξαν», εκείνος θέλησε να φύγει σαν... φίλος από τους «κόκκινους». Έτσι ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «twitter» μια επιστολή, στην οποία αποθεώνει το σύλλογο του Μέρσεισαϊντ και ευχαριστεί κόσμο και διοίκηση για τη στήριξη τους. Η προπόνηση της Παρασκευής στην Ολλανδία για τον ΠΑΟΚ περιείχε ασκήσεις τακτικής καθώς και δουλειά στην ανάπτυξη της ομάδας αλλά και της αμυντικής λειτουργίας στις στημένες φάσεις, ενώ το απόγευμα δούλεψαν στην οργανωμένη επίθεση.  

Ο νεοαποκτηθής παίκτης του Ολυμπιακού, Παϊτίμ Κασάμι, μίλησε στην κάμερα του Olympiacos TV, από το Ζέεφελντ που βρίσκεται ο Ολυμπιακός και πραγματοποιεί την προετοιμασία του εν όψει της νέας σεζόν. Ο Ελβετός τόνισε πως είναι χαρούμενος για το νέο βήμα στην καριέρα του, ενώ τόνισε πως είναι ανυπόμονος να αγωνιστεί με τη νέα του ομάδα. Τέλος ευχήθηκε να κατακτήσει πολλούς τίτλους με την ομάδα του Πειραιά.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1836: Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, με κωμωδία του Μολιέρου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1884: Amedeo Modigliani, Ιταλός ζωγράφος.

1904: Pablo Neruda, Χιλιανός ποιητής που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1971.

1937: Bill Cosby, Αμερικανός κωμικός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2003: Benny Carter, Αμερικανός σαξοφωνίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: