11 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην Πύλο Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτα ενεργά μέτωπα, αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Σε ύφεση είναι η φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας. Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, οι πρώτες προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη «σύλληψη» του κροκόδειλου στο φράγμα ποταμών στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους που έχουν συνεργαστεί και αναλάβει το πρωτόγνωρο αυτό έργο στην Κρήτη, οι πρώτες προσπάθειες αφορούν στην τοποθέτηση μεγάλων κλουβιών όπου μέσα θα υπάρχουν κομμάτια κρέατος ως δόλωμα.

Με το ερώτημα εάν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης επί των 7 αιτημάτων για συζήτηση με θέμα το δημοψήφισμα επί της «μικρής ΔΕΗ», συνεδριάζει το α' θερινό τμήμα της Βουλής. Καταγγέλλοντας τη διαδικασία, απέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να προσμετρηθούν και ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΗΜΑΡ για τις υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ.

Το ζήτημα της επαναπρόσληψης ή του διορισμού υπαλλήλων που διεκδίκησαν δικαστικώς και κέρδισαν με αμετάκλητη απόφαση των δικαστηρίων την τοποθέτησή τους στο Δημόσιο, αλλά έχει καταργηθεί η προς κάλυψη οργανική θέση, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή. Συνάντηση θα έχουν στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Στην ατζέντα της συνάντηση θα βρεθούν θέματα που σχετίζονται με την τρόικα, αλλά και το θέμα που έχει ανακύψει με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Κόσμος: Ισχυρή έκρηξη, εξαιτίας διαρροής φυσικού αερίου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκε σε πλατεία στο Ντενζλί της δυτικής Τουρκίας. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για έναν νεκρό και τουλάχιστον 20 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά. Κυρίως τους φιλορώσους ενόπλους, και για λιγότερες περιπτώσεις τις ουκρανικές δυνάμεις, κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία για εκατοντάδες απαγωγές και βασανισμούς στην ανατολική Ουκρανία, βλέποντας όλο και περισσότερα στοιχεία από τη δική της έρευνα στις εν λόγω περιοχές. Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ συνεχίζονται και το Κίεβο επιχειρεί να εκδιώξει τους φιλορώσους από τα δύο «προπύργιά» τους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφτασε στο Αφγανιστάν το πρωί της Παρασκευής για συνομιλίες με τους δύο προεδρικούς υποψήφιους ώστε να επιλυθεί η κρίση με το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Κέρι θα συναντηθεί με τους Ασράφ Γκανί και Αμπντάλα Αμπντάλα, που δηλώνουν και οι δύο νικητές των προεδρικών εκλογών. Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων οκτώ μικρά παιδιά, από την ανατροπή και την πτώση σε λίμνη ενός σχολικού λεωφορείου στην επαρχία Χουνάν της νότιας Κίνας. Το λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά ανατράπηκε ενώ περνούσε από έναν αγροτικό ορεινό δρόμο κοντά στην απομακρυσμένη πόλη Ξιανγκτάν.

Τους 90 φτάνει ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα ενώ οι ρουκέτες από τις παλαιστινιακές περιοχές πέφτουν βροχή και το Ισραήλ εγείρει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων. Πρώτη επίθεση με ρουκέτες και από το νότιο Λίβανο, πιθανότατα από τη Χεζμπολάχ. Πρόθυμη να διαμεσολαβήσει δηλώνει η Ουάσινγκτον, αν και το Ισραήλ φαίνεται να απορρίπτει εκεχειρία.

Οικονομία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η μείωση που κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάιο. Συνιστά αυτό ένδειξη για την συνολική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας; Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Με κέρδη άνοιξε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας  το ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Για ανοδική αντίδραση μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις κάνουν λόγο οι αναλυτές, οι οποίοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στα ισχύοντα για την κήρυξη και υλοποίηση απεργίας βρίσκονται από τις 10 το πρωί στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με την τρόικα. Εν τω μεταξύ η αντιπολίτευση, αλλά και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη πάρει θέση μάχης. «Θα σταθούμε απέναντι σε αλλαγές στην εργατική νομοθεσία», ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Αθλητισμός: Πάνω στον Ανχελ Ντι Μαρία έχει «πέσει» το ιατρικό επιτελείο της εθνικής Αργεντινής, προκειμένου να προλάβει ο Αργεντινός τον Τελικό του Μουντιάλ με τη Γερμανία. Οι ελπίδες συμμετοχής είναι ελάχιστες, καθώς ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης στον προημιτελικό με το Βέλγιο (1-0) υπέστη θλάση πρώτου βαθμού στην δεξιά γάμπα.

Συγκλόνισε ο Νεϊμάρ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τονίζοντας με δάκρυα στα μάτια ότι αν το χτύπημα που δέχθηκε από τον Ζούνινγκα ήταν δύο εκατοστά πιο κάτω, τώρα θα ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός παράλληλα τόνισε ότι δεν ντρέπεται να πει ότι ήταν στην ομάδα του 7-1 και ευχήθηκε να κατακτήσει το Μουντιάλ ο Μέσι και ο Μασεράνο που είναι συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα.

Με τη... βαλίτσα στο χέρι βρίσκεται ο Στέφανος Καπίνο, αφού η περίπτωση της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, ωστόσο ο Παναθηναϊκός έχει στα χέρια του δύο πολύ καλές προτάσεις για τον νεαρό γκολκίπερ. Η πρώτη είναι από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και η δεύτερη από την Μάιντς, η οποία φέρεται να είναι και το φαβορί για να αποσπάσει την υπογραφή του 20χρονου διεθνούς.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1995:Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν χιλιάδες κατοίκους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1832: Χαρίλαος Τρικούπης, από τους κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς.

1934: Giorgio Armani, Ιταλός σχεδιαστής μόδας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1989: Sir Laurence Olivier, Βρετανός ηθοποιός.
 







Δεν υπάρχουν σχόλια: