19 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το θέμα της προεδρικής εκλογής θα κριθεί στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα της εποχής δηλώνει στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Φώτης Κουβέλης, αποφεύγοντας να προβλέψει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος επισημαίνει πως Κεντροαριστερά και Αριστερά οφείλουν να αναζητήσουν προγραμματικές συμπτώσεις, ενώ για την ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν θα διαλυθεί, αντιθέτως θα μπει στην επόμενη Βουλή.

Στα γραφεία των κομμάτων αλλά και της ΑΔΕΔΥ έφτασε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την αξιολόγηση υπαλλήλων που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη βουλευτών του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της ανώτατης δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης. Ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς Χρήστου Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη πρόκειται να βρεθούν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης την προσεχή εβδομάδα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικές αρχές έχουν υπολογίσει τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκαν οι έλεγχοι στα πρόσωπα της λίστας. Επιχείρηση «αναπληρωτές εκπαιδευτικοί» βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Παιδείας, με συνεχείς συσκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του προκειμένου να βρεθούν οι 20.000 που απαιτούνται για την oμαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς και αυτοί να βρεθούν στις θέσεις τους στο σωστό χρόνο. Κατέρρευσε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών στο Μελίσσι Κορινθίας, λίγο πριν από το Ξυλόκαστρο. Για λόγους προστασίας των διερχόμενων αυτοκινήτων, περιπολικό της αστυνομίας ρυθμίζει εκ περιτροπής την κυκλοφορία.

Κόσμος: Χαοτικό δυστύχημα σε εθνική στη νότια Κίνα στοίχισε τη ζωή σε 38 νεκρούς, τραυματίζοντας σοβαρά αρκετούς άλλους: Φορτηγό που μετέφερε εύφλεκτο φορτίο έπεσε πάνω στο πίσω μέρος λεωφορείου που εκτελούσε υπεραστικό δρομολόγιο. Στην έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε, αρκετοί επιβάτες σκοτώθηκαν επί τόπου ενώ η ζημιά ήταν τέτοια που κατέστρεψε και γύρω οχήματα. Οι νεκροί από τις δωδεκαήμερη επιχείρηση στη Γάζα έχουν πλέον ξεπεράσει τους 300 σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, ενώ το Ισραήλ απειλεί με κλιμάκωση.

Άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε σοβαρή κατάσταση που τραυματίστηκε τη δεύτερη νύχτα από την χερσαία επέμβαση, συνεχίζονται οι ρουκέτες της Χαμάς. Στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ με σκοπό να μεσολαβήσει για τερματισμό της βίας. Νέο ναδίρ στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και μείωση διπλωματικού προσωπικού. Τρομοκρατημένοι οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να προστατευθούν από τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει λύση, η Γάζα μετρά νεκρούς και καταστροφές: περισσότεροι από 285 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και το 70% του παλαιστινιακού θύλακα έχει μείνει χωρίς ρεύμα. Συνάντηση Αμπάς-Φαμπιούς στην Αίγυπτο. Μειώνει τη διπλωματική του παρουσία στην Τουρκία το Ισραήλ. Στη Μέση Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ. Φιλορώσοι αυτονομιστές που ελέγχουν την ζώνη της συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία, εμπόδισαν με πυροβολισμούς μία ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στο σημείο.

Η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δόθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για την εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SA-11 που πιθανώς κατέρριψε την πτήση MH17, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας. Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο έφτασαν στο σημείο, αλλά αποχώρησαν, καθώς φιλορώσοι αυτονομιστές έριξαν προειδοποιητικές βολές.

Οικονομία: Την αποπληρωμή των δανείων τους σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρού ατυχήματος μπορούν να εξασφαλίσουν οι δανειολήπτες μέσω μιας απλής ασφάλισης ζωής μειούμενου κεφαλαίου. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό της το τοπικό υποκατάστημα της FBME Bank, καθώς υπήρξαν καταγγελίες από τις ΗΠΑ ότι η τανζανική αυτή τράπεζα ενδέχεται να εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος.

Σημάδια βελτίωσης σε μακροοικονομικό επίπεδο παρουσιάζει η οικονομία, ενώ δείχνει να ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών, αν και η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι γεωπολιτικές εξελίξεις φρενάρουν ελαφρώς την άνοδο σημαντικών δεικτών, επισημαίνει το ΚΕΠΕ. Επαναλαμβάνοντας ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2014, τονίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, «πολλές εκ των οποίων καθυστερούν σημαντικά».

Αθλητισμός: Η αποβολή της Νιγηρίας από το διεθνές ποδόσφαιρο ήρθη την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η FIFA. Η αφρικανική χώρα είχε αποβληθεί, νωρίτερα αυτό το μήνα, από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις της FIFA, λόγω κυβερνητικής παρέμβασης στις υποθέσεις της εθνικής ομοσπονδίας. Την ήττα με 2-1 από τη Τσβόλε γνώρισε ο ΠΑΟΚ, στο τρίτο φιλικό ματς προετοιμασίας που πραγματοποίησε επί ολλανδικού εδάφους.

Ο «δικέφαλος» του Βορρά ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε στο 45' με τον Σπυρόπουλο, ωστόσο στο β' μέρος και έχοντας ο Άγγελος Αναστασιάδης πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές, οι Θεσσαλονικείς γνώρισαν την ήττα με ανατροπή χάρη σε δύο γκολ από στημένες φάσεις (50', 64'). Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης είναι ο 3ος Έλληνας που εντάσσει στο ρόστερ της η Ελλάς Βερόνα. Μετά τον Βαγγέλη Μόρα που βρισκόταν ήδη στις τάξεις της ομάδας και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που προστέθηκε πρόσφατα, ο Ταχτσίδης συμφώνησε να επιστρέψει στην ομάδα, αφού έχει αγωνιστεί σε αυτή και στο παρελθόν.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1826: Ο Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης.

1870:Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία με έπαθλο τις περιοχές Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα.

1924:Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται.

1941: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού, σχηματίζοντας το γράμμα V της λέξης Victory.

1979:Το μαρξιστικό κίνημα των Σαντινίστας καταλαμβάνει την εξουσία στη Νικαράγουα.

1980:Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με περισσότερα από 45 έθνη να τους μποϊκοτάρουν ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1834: Εντγκάρ Ντεγκά, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.

1947: Μπράιαν Μέι, άγγλος μουσικός, ο κιθαρίστας των Queen.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1374:Φραντσέσκο Πετράρκα, εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Πετράρχης.

1969:Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σταματόπουλου, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: