07 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αλλαγή παρουσίασε ο καιρός το μεσημέρι του Σαββάτου και για τα επόμενα 24ωρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα ορεινά της χώρας. Στον επικείμενο ανασχηματισμό αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση «αναζητά εξίσου πρόθυμους εκτελεστές των μνημονίων, την ίδια στιγμή που κλείνει και τη Βουλή για να τα εφαρμόσει με τον πλέον ανώδυνο για την ίδια τρόπο». Απαντώντας, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει και τον ανασχηματισμό πριν ακόμα γίνει. «Εν όψει και της γιορτής του Αγίου Πνεύματος ευχόμαστε καλή φώτιση» τονίζει.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944. Η «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία και συμβολική περικύκλωσή της. Σε βαρύ κλίμα και με έντονη κριτική προς την ηγεσία του κόμματος συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ με φόντο τα πολύ χαμηλά ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές. Πρόταση για πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ με στόχο την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς κατέθεσε ο Σπ.Λυκούδης. «Χίλιες φορές να είχαμε διαψευστεί όσοι λέγαμε ότι ήταν λάθος η γραμμή μας και να πήγαινε καλά το κόμμα» τόνισε. Σε έντονο κλίμα οι τοποθετήσεις και άλλων στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

«Ούτε ο ανασχηματισμός της σημερινής κυβέρνησης, ούτε οι γέφυρες που ρίχνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής υπέρ του λαού» σημειώνει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κόσμος: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε το Σάββατο την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιδείξει μεγάλη προσοχή στη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- βρήκαν τραγικό θάνατο στο χωριό Μουταρούλε της επαρχίας Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, από επίθεση ενόπλων το πρωί του Σαββάτου. Τα αίτια της σφαγής εκτιμάται πως πηγάζουν από την διαμάχη μεταξύ των φυλών Μαφουλίρου και Μπαρούντι.

Η Ιταλία θα αρνηθεί να στηρίξει ένα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δεν θα αλλάξει πολιτική, προειδοποίησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση γύρω από το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Έληξε το απόγευμα του Σαββάτου η ομηρία των φοιτητών στο πανεπιστήμιο της επαρχίας Ανμπάρ στο Ραμάντι στο Ιράκ από μαχητές της οργάνωσης τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ». Οι δυνάμεις ασφαλείας που εισέβαλαν στο χώρο κατάφεραν, εν μέσω σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τους ενόπλους, να απελευθερώσουν σώους όλους τους φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου.
  
Κορυφαίος ιταλός μαφιόζος, ο οποίος αποφάσισε πρόσφατα να συνεργασθεί με τις αρχές, δήλωσε στην πρώτη κατάθεση του την Παρασκευή στο δικαστήριο πως δεν μπορεί να θυμηθεί πόσους ανθρώπους έχει σκοτώσει.

Οικονομία: Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για επιβολή φόρου εισοδήματος για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση. «Η απαλλαγή προβλέπεται ρητά στο νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
  
Κοντά στη λήψη απόφασης για επάνοδο της Κύπρου στις αγορές, περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» δήλωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος της άντλησης 500 εκατομμυρίων ευρώ με την έκδοση ομολόγου και με ανοικτή διαδικασία.
  
«Δώρο» για δανειολήπτες και επιχειρήσεις και «εφιάλτης» για καταθέτες είναι οι αποφάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15% σε συνδυασμό με το «πακέτο» των μέτρων ρευστότητας προς τις τράπεζες και κατ΄επέκταση τις επιχειρήσεις αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη και μαζί του τα επιτόκια των δανείων και τις αποδόσεις των καταθέσεων.

Αθλητισμός: Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βραζιλία ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Μαρσέιγ, Φερναντάο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην περιοχή Αρουάνα της επαρχίας Γκοϊας, για άγνωστους προς το παρόν λόγους. Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών στην Πάτρα, την Αττική και την Ρόδο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η οποία έγινε ύστερα από αξιοποίηση στοιχείων, συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα, 13 στην Πάτρα, δύο στην Αττική και ένας στην Ρόδο, ενώ οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 21 έως 39 ετών. Η διοίκηση της Φενερμπαχτσέ ανακοίνωσε και επίσημα, το Σάββατο, την απόκτηση του Ντιέγκο. Οι Τούρκοι συμφώνησαν σε όλα με τον Βραζιλιάνο διεθνή μέσο, ο οποίος θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας αντί πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο και είναι το αρχαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο.

1995: Αρχίζει η δίκη των σατανιστών Κατσούλα, Δημητροκάλη και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες τριών γυναικών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1958: Prince, Αμερικανός τραγουδιστής και σύμβολο της εκκεντρικής ποπ κουλτούρας.

1881: Anna Kournikova, Ρωσίδα τενίστρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: