19 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε τροχιά αποχώρησης από τη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται ο Γρηγόρης Ψαριανός. «Δεν αποχωρώ εγώ από τη ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ φεύγει από εμένα» δήλωσε στον Βήμα 99,5, προσθέτοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο. Αντιθέτως, όπως είπε, θα παραστεί στο συνέδριο του Ποταμιού. «Μπορεί αυτό να σημαίνει κάτι, μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα» δήλωσε αινιγματικά.

Διαγωνιζόμενοι μαθητές - «επιχειρηματίες» από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας, οι καθηγητές τους, εθελοντές, στελέχη της αγοράς, καθώς και άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, θα συναντηθούν την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας - DEREE στην Αγία Παρασκευή για να αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2014». Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει στην Εσθονία.

Συνεχίζεται η αναταραχή που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι την ημέρα που έληξαν οι εργασίες της Ολομέλειας, διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Ευ.Βενιζέλου και του Γ.Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση των υποβρυχίων. Η Σ.Βούλτεψη έκανε λόγο για «ανύπαρκτο θέμα», ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά να ελεγχθούν οι εισαγγελείς που σχημάτισαν τη δικογραφία.

Με ένα αεροσκάφος C-130 και ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ μεταφέρθηκαν στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες δύο μικρά παιδιά, από τη Ζάκυνθο και τη Σύρο, που έχρηζαν επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης. Νέα 48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, ενώ κρίσιμη για την τύχη του εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θεωρείται η γενική συνέλευση του συλλόγου των εργαζομένων, την Πέμπτη. Υπό κατάληψη από διοικητικούς υπαλλήλους οι εγκαταστάσεις του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποκλεισμένο το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Κόσμος: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ενόπλων στις ανατολικές επαρχίες καταγράφηκαν μετά το «όχι» στην πρόταση του Κιέβου να κάνει το πρώτο βήμα για εκεχειρία. Βασιλιάς της Ισπανίας είναι από τα μεσάνυχτα ο Φίλιππος Στ', ενώ η επίσημη τελετή ορκωμοσίας έγινε στο Κοινοβούλιο, στη διάρκεια κοινής συνεδρίας Βουλής και Γερουσίας. Οι δύο βασικότερες προκλήσεις για τον νέο βασιλιά είναι η υπόθεση της Καταλονίας και η κρίση του ίδιου του θεσμού που εκπροσωπεί.

Βαθιά πολιτική κρίση έχει προκαλέσει στην Πολωνία η διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών κυβερνητικών στελεχών, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι ίσως χρειαστεί ακόμη και προσφυγή στις κάλπες εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο πρωθυπουργός -που, όπως αποκαλύφθηκε, είχε κάνει μυστική συμφωνία με τον κεντρικό τραπεζίτη για την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών- πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Θανατοποινίτης στη Φλόριντα έγινε ο τρίτος που εκτελέστηκε μέσα σε μία ημέρα στις ΗΠΑ, μετά το άτυπο «πάγωμα» εκτελέσεων που είχε προκαλέσει το φιάσκο της εκτέλεσης στην Οκλαχόμα. Το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας είχε απορρίψει λίγο νωρίτερα αίτημα ακύρωσης της εκτέλεσης. Περισσότερα από 60 χρόνια μετά τη συντριβή ενός στρατιωτικού αεροπλάνου σε ορεινή περιοχή της Αλάσκας, κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι 52 επιβαίνοντες, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εντόπισε και αναγνώρισε 17 από τις σορούς των θυμάτων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Οικονομία: Πάνω από το 40% των ελληνικών εταιρειών εξετάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις έως το τέλος του 2014, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις εξετάζει να δώσει αυξήσεις έως 3% μέσα στο 2014 σύμφωνα με το Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας 2014 του ALBA. Μείωση 9,8% παρουσίασε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Απρίλιο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2013, έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Στη διαφύλαξη κεφαλαίων ασφαλείας του μηχανισμού στήριξης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη μείωση του χρέους, αλλά και στον περιορισμό του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου αποσκοπούσε η έκδοση του των ελληνικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας τον περασμένο Απρίλιο. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη χρήση του αγγλικού δικαίου στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβη στη έκδοση των ομολόγων για να καλύψει χρηματοδοτικά κενά, αλλά για να  εξομαλύνει την καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους.

Αθλητισμός: Ο Στίβεν Τζέραρντ, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε λίγες ώρες πριν το κρίσιμο αγώνα της Αγγλίας με την Ουρουγουάη, που σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα στείλει τα «τρία λιοντάρια» πίσω στο «Νησί», φάνηκε το άγχος που έχει ο διεθνής μέσος, τονίζοντας ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός θα είναι οδυνηρός για πολύ καιρό. Ματς ζωής και θανάτου μπορεί να χαρακτηριστεί ο αγώνας μεταξύ της Ουρουγουάης και της Αγγλίας, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη (22:00) για την 2η αγωνιστική στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ.

Οι δύο αντίπαλοι προέρχονται από ήττες στην πρεμιέρα, κάτι που σημαίνει ότι ο ενδεχόμενος νικητής ανακτά ελπίδες πρόκρισης, ενώ ο ηττημένος αποχαιρετά επί της ουσίας την διοργάνωση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση της Κολομβίας με την Ακτή Ελεφαντοστού, την Πέμπτη (19:00) για την 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου του Μουντιάλ, όπου συμμετέχει και η εθνική Ελλάδος.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1815: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Βατερλώ όπου οι βρετανικές δυνάμεις συντρίβουν τις γαλλικές με μεγάλο ηττημένο των Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1929: Jurgen Habermas, Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος.

1939: Γιώργος Μαρίνος, τραγουδιστής και ηθοποιός.

1942: Paul McCartney, Άγγλος μουσικός από τα ιδρυτικά μέλη των Beatles.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1928: Roald Amundsen, Νορβηγός εξερευνητής του Νοτίου Πόλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: