02 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (κατεύθυνσης) και Μαθηματικών (κατεύθυνσης) συνεχίζονται τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.    Πρωτοβουλία διαλόγου για το τοπίο που διαμορφώνεται στην ΕΕ με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και τις εξελίξεις για την ανάδειξη νέου προέδρου της Κομισιόν αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους συνυποψήφιους του για την προεδρία Μάρτιν Σούλτς, Σκά Κέλερ και Γκι Φέρχοφστατ. Από την επομένη των ευρωεκλογών στα δύο μεγάλα κόμματα άρχισε ο σχεδιασμός για την αναμέτρηση του Μαρτίου, δηλαδή για την εκλογή (ή μη) Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αριθμητική είναι φλέγον θέμα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, καθώς από τη μία ο πρωθυπουργός προσπαθεί να χτίσει μια πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε η Βουλή να αναδείξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για να μην επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 63χρονος, ο οποίος την Κυριακή έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας στις ράγες τρένου, έξω από τη Βέροια. Στο σημείο βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα του αυτόχειρα, όπου εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απονενοημένη πράξη.

Σύμφωνα με το σημείωμα, η ενέργειά του συνδέεται με λόγους υγείας.Την πρώτη απευθείας συνάντησή τους μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν στην Κύπρο θα έχουν τη Δευτέρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Στην ατζέντα θα βρεθεί η αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών ενώ ο Ν.Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Κόσμος: Την απόφαση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο ανακοίνωσε η Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί συνταγματική τροποποίηση, μετά την οποία ο ισπανικός θρόνος θα περάσει στον πρίγκιπα Φελίπε. O Χουάν Κάρλος θα προχωρήσει ο ίδιος σε διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών. Στις κάλπες που στήνονται για να επιβεβαιώσουν, όπως όλα δείχνουν, την κυριαρχία του Μπασάρ αλ’ Άσαντ στη ρημαγμένη Συρία καλούνται οι Σύροι - όσοι δεν έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, δεν βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί ή δεν συγκροτούν τα εκατομμύρια που έχουν γίνει πρόσφυγες.

Ο παραλογισμός της κάλπης είναι τέτοιος που ακόμη και ο ένας από τους μόλις δύο αντιπάλους του Άσαντ για την προεδρία δεν έχει παρά μόνο ύμνους για την ηγεσία της Δαμασκού. Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή του Παρισιού και στη νότια Γαλλία σε σχέση με τζιχαντιστικές οργανώσεις, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη ενός Γάλλου που θεωρείται ύποπτος για τους φόνους στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Την ενδεχόμενη προσωρινή ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Πολωνία πρόκειται να εξετάσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Βερολίνο, με φόντο την ουκρανική κρίση και την στάση της Ρωσίας. Στόχο για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να παρουσιάσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ, η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει σχέδιο για μείωση της εκπομπής CO2 από μονάδες παραγωγής ενέργειας κατά 30% μέχρι το 2030, πράγμα που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι το ισχυρότερο μέχρι στιγμής αμερικανικό βήμα για την μείωση ρύπων.

Οικονομία: Επεκτάθηκε τον Μάιο η ελληνική μεταποίηση, επιβραδύνοντας οριακά σε σχέση με τον Απρίλιο. Σύμφωνα με έρευνα της Markit που δόθηκε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) ανήλθε το Μάιο σε 51 μονάδες, από 51,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν το Μάϊο με έντονο ρυθμό, ενώ και η απασχόληση σημείωσε οριακή αύξηση.

Με θετικό πρόσημο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ωθούμενο από το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου Πετρελαίου (+2,78%) και Τηλεπικοινωνιών (+2,57%). Αρνητικό σε όρους πιστοληπτικής αξιολόγησης (credit negative) χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ο οίκος Moody’s.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «αποσταθεροποιητικών» πρόωρων εκλογών, ενώ αυξάνεται και o «κίνδυνος» χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αθλητισμός: Το κροατικό πρωτάθλημα θα είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Πάολο Μασάντο. Ο Πορτογάλος μέσος συμφώνησε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πατρίδας του, σε όλα με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και φεύγει από τον Ολυμπιακό για την κροατική ομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συγκεκριμένα στη Φιλαδέλφεια είναι από τα ξημερώματα η εθνικής μας ομάδα ποδοσφαίρου. Στον ενδιάμεσο δηλαδή σταθμό της πριν φτάσει στον τελικό της προορισμό τη Βραζιλία για το Μουντιάλ.

Η Εθνική κατέλυσε στο ξενοδοχείο Ritz Carlton. Το πρόγραμμα της Δευτέρας για την γαλανόλευκης περιλαμβάνει γεύμα και στην συνέχεια την απαραίτητη ξεκούραση, έπειτα από ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Η προπόνηση έχει προγραμματιστεί για τις 17.00, ενώ αναμονή των φιλικών με Νιγηρία και Βολιβία...Μια μέρα μετά το φιλικό της Ιταλίας με την Ιρλανδία, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σκουάντρα Ατζούρα, Τσέζαρε Πραντέλι ανακοίνωσε την τελική 23αδα. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε ο Αντόνια Κασάνο, ενώ «κόπηκαν» οι Ντέστρο και Ρόσι.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1937: Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Κηφισιάς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1940: Κωνσταντίνος, ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1882: Guiseppe Garibaldi, Ιταλός επαναστάτης που συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτική ένωση της Ιταλίας και κατ’ επέκταση στην ανεξαρτητοποίησή της από την Αυστρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: