25 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ενώπιον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής προσέρχονται σήμερα, Τετάρτη, η Ελένη Ζαρούλια, βουλευτής και σύζυγος του προφυλακισμένου αρχηγού της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, και ο βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης. Ο βουλευτής της ΧΑ βρίσκεται ήδη στο ανακριτικό γραφείο, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα απολογηθεί η Ελ.Ζαρούλια. Έξω από το Εφετείο έχουν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της οργάνωσης. Στον αέρα βρίσκεται το εξάμηνο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν, τουλάχιστον έως την επόμενη Δευτέρα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα.

«Εκλιπούσα» (defunct) χαρακτηρίζει η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία, σε έγγραφό της, το οποίο υπέβαλε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Παράλληλα, αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων». Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο εξερράγη η φιάλη υγραερίου του οχήματος. Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην περιοχή Αλλατίνη της Θεσσαλονίκης.

Σε αγώνα ταχύτητας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ώστε να καταβληθεί κανονικά η δόση των 2 δισ. ευρώ. Στόχος του Μαξίμου είναι τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα να έχουν προωθηθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ώστε στη συνεδρίαση του Euroworking Group ο εκπρόσωπος της Ελλάδας να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Κόσμος: Στην ιρακινή πρωτεύουσα, που προσπαθεί να συγκράτησει την προέλαση των τζιχαντιστών, έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτες ομάδες αμερικανικών αξιωματικών που στέλνονται ως «συμβουλευτική υποστήριξη» στις ιρακινές δυνάμεις. Παράλληλα, άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη -συριακά, κατά ορισμένες αναφορές- έπληξαν θέσεις της ISIS στην ιρακινή πλευρά της μεθορίου.

Ήττα στη μάχη του Tea Party για την επικράτηση στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών: Ο υποψήφιος του παραδοσιακού πυρήνα των Ρεπουμπλικανών, του «εσωκομματικού κατεστημένου», Θαντ Κόχραν επικράτησε του υποψηφίου που πρόσκειται στο Tea Party για το χρίσμα του κόμματος στις εκλογές στο Μισισίπι. Μακροσκοπικά, το «κατεστημένο» στους Ρεπουμπλικανούς τα πηγαίνει καλύτερα από το Tea Party, το οποίο όμως είχε καταφέρει μία σοκαριστική νίκη εναντίον του «βαρόνου» του κόμματος Έρικ Κάντορ.

Στις κάλπες για την εκλογή νέου Κοινοβουλίου καλούνται Λίβυοι, ελπίζοντας πως οι εκλογές θα αλλάξουν την πορεία που έχει πάρει η χώρα και θα δώσουν διέξοδο στο χάος που επικρατεί. Η διεθνής κοινότητα υποστήριξε τη διεξαγωγή των εκλογών, ελπίζοντας πως θα οδηγήσουν σε ένα νέο κοινοβούλιο ικανό να ενσαρκώσει μια εθνική συναίνεση και να αποκαταστήσει την εξουσία της κεντρικής κυβένρησης.

Η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την επιλογή που έχει να τερματίσει την εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς και είχαν αποδεχθεί οι φιλορώσοι ένοπλοι, στον απόηχο της κατάρριψης του στρατιωτικού ελικοπτέρου έξω από το Σλαβιάνσκ. Ο ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ και ελπίζει, όπως υπογράμμισε, «σε πρακτικά μέτρα για τον αφοπλισμό και την απόσυρση των μισθοφόρων» από την ανατολική Ουκρανία.

Δύο αμερικανικές εταιρείες πήραν άδεια, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα, να εξάγουν ελαφρύ αδιύλιστο πετρέλαιο που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία παρά την σχετική απαγόρευση εξαγωγών που ισχύει από το 1975. Τα πρώτα φορτία θα είναι μικρά, και επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση περιορίζεται στο ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της σχετικά με τη μη εξαγωγή αδιύλιστου πετρελαίου.

Οικονομία: Τα ψυχολογικά συμπτώματα από την απώλεια εργασίας είναι πιο έντονα στους Αμερικανούς από ό,τι στους Ευρωπαίους σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που κάλυψε 13 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων την Ελλάδα) και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν τον ζωτικό ρόλο που έχουν τα κοινωνικά προγράμματα («δίχτυα ασφαλείας»), για να μετριάσουν όχι μόνο τις οικονομικές, αλλά και τις ψυχικές συνέπειες της απώλειας εργασίας, ιδίως για όσους ανέργους δεν διαθέτουν «μαξιλάρι» αποταμιεύσεων.

Να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή «Tagesthemen» του ARD ο Σόιμπλε ανέφερε  ότι η Γαλλία έχει λάβει δύο παρατάσεις, ενώ έχει τις υψηλότερες κοινωνικές και διοικητικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αθλητισμός: Οι Έλληνες διεθνείς φυσικά και δεν σταμάτησαν να πανηγυρίζουν στα αποδυτήρια της εθνικής μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Ακτής Ελεφαντοστού με 2-1. Η κάμερα της Ελληνικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κατέγραψε όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για το αεροδρόμιο και της επιστροφής στη βάση της αποστολής το Αρακαζού...

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Εθνική Ελλάδος απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Ήττα από την εθνική Ελλάδας με 2-1 που σήμανε και τον αποκλεισμό της Ακτής Ελεφαντοστού από τους «16» του Μουντιάλ, ήταν το «κύκνειο άσμα» του Σαμπρί Λαμουσί, στην τεχνική ηγεσία των «ελεφάντων».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1950: Αρχίζει ο κορεατικός πόλεμος, όπου η Βόρειος Κορέα εισβάλει στη Νότιο Κορέα.

1991: Η Γιουγκοσλαβία διασπάται ενώ Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1852: Antoni Gaudi, σπουδαίος Ισπανός αρχιτέκτονας.

1903: George Orwell, Άγγλος συγγραφέας.

1963: George Michael, Βρετανός ποπ τραγουδιστής κυπριακής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1984: Michel Foucault, σημαντικός Γάλλος φιλόσοφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: