27 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Άλλοι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καλούνται να λογοδοτήσουν στις ανακρίτριες, που ερευνούν την υπόθεση της παράνομης δράσης του κόμματος. Πρόκειται για τους Αντώνη Γρέγο και Πολύβιο Ζησιμόπουλο, οι οποίοι έχουν κληθεί κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στο Γαλατάκι Κορινθίας, που ξέσπασε την Πέμπτη με αποτέλεσμα ένας πυροσβέστης να τραυματιστεί κι ένα σπίτι να καεί ολοσχερώς, ενώ στάχτη έγιναν αρκετά στρέμματα με ελιές, χαμηλή βλάστηση και πεύκα.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς. Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Την Πέμπτη καταγράφηκαν 79 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της θερινής περιόδου. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την ανταπόκριση στην εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, παρά τις (αναμενόμενες) απουσίες από το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι έγινε το πρώτο καλό βήμα για την -αρχικά κοινωνική- συσπείρωση που θέλουμε».

Παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για τη βαθμολόγηση σε ορισμένα μαθήματα της Α' Λυκείου, ώστε τουλάχιστον ορισμένοι μαθητές να γλιτώσουν την επανεξέταση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την οδηγία που έστειλε η Ομάδα Υποστήριξης my school του υπουργείου, πρέπει να γίνεται συμψηφισμός Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας εάν ο μαθητής έχει αποτύχει σε κάποιο από αυτά τα μαθήματα. Στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής το 1ο συνέδριο του Ποταμιού, το οποίο στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατέγραψε 6,6% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μιλήσει στις 8 το βράδυ, αφού τοποθετηθούν πρώτα οι ευρωβουλευτές Γραμματικάκης και Κύρκος.

Κόσμος: Στην τυπική υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο προχωρούν οι «28» και η Ουκρανία, η Μοδαβία και η Γεωργία. Η συμφωνία έχει κεντρική σημασία για το Κίεβο, με τον πρόεδρο Ποροσένκο να υπογράφει το κείμενο από το οποίο ο Γιανουκόβιτς είχε απομακρυνθεί, πυροδοτώντας την εσωτερική σύγκρουση που έφερε τη χώρα σε διαμελισμό. Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση έφερε η κυβέρνηση Ερντογάν σχέδιο νόμου που θέτει το πλαίσιο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, προσπαθώντας να δώσει ώθηση στη διαδικασία. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την τελευταία νομοθετική πράξη της κυβέρνησης πριν τις προεδρικές εκλογές - στις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να είναι υποψήφιος- φαίνεται από το ότι τοι ζήτημα ανέβαλε ακόμη και το κλείσιμο της Εθνοσυνέλευσης για το καλοκαίρι.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει, όπως όλα δείχνουν, στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν, παρά την εκστρατεία εναντίον του που έχει αναλάβει ο βρετανός πρωθυπουργός. Μετρώντας μόνο τον ούγγρο πρωθυπουργό ως σύμμαχο, ο Κάμερον επιμένει ενώ όλο και περισσότεροι στο Λονδίνο περιμένουν πώς θα εντάξει την ήττα του - την οποία θεωρούν προδιαγεγραμμένη - στο φόντο της γενικότερης μάχης για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ. Σε ανώνυμους τάφους -ουσιαστικά, απλούς λάκους- βρέθηκαν έντεκα πτώματα στην πολιτεία Μιστουακάν στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές. Το νέο μακάβριο εύρημα εκτιμάται ότι σχετίζεται με τα καρτέλ ναρκωτικών που δρουν στην περιοχή. Σε νέα επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή προχώρησε η Πιόνγιανγκ, εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα ανατολικά της χερσονήσου. Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «πύραυλο ακριβείας», χωρίς να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν όντως δοκιμάστηκε τέτοιας τεχνολογίας μέσο.

Οικονομία: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την υλοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικών, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους και αφού, κατά πληροφορίες, έχει προηγηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των συγκεκριμένων ομάδων. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει από την Τρίτη 1η Ιουλίου κατά 0,35 της μονάδας, το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο χορηγήσεων για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  
Η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, κατά 0,10 της μονάδας, έχει ήδη ενσωματωθεί στα επιτόκια των δανειακών λογαριασμών που συμβατικά συνδέονται με αυτό. Η Περιφερειακή Διεύθυνση  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΣΔΟΕ σε στοχευμένο  έλεγχο διαπίστωσε εισαγωγή από την Τουρκία μεγάλης ποσότητας ειδών απομίμησης γνωστών εταιρειών. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ τα προϊόντα  της λαθρεμπορίας και το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για  την μεταφορά τους κατασχέθηκαν.

Αθλητισμός: Αρνητική ήταν η απάντηση των γονιών του μικρού Τζέι, στην πρόσκληση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να παρευρεθεί ο μικρός στο ματς της Εθνικής με την Κόστα Ρίκα. Μέσω ενός συγκινητικού μηνύματος ο Τζέι είπε ότι δεν μπορεί να πάει στη Βραζιλία αλλά εξακολουθεί να αγαπάει τον Σαμαρά, ενώ ο πατέρας του ευχαρίστησε όλους όσους προσπάθησαν για να δει ο Τζέι από κοντά το είδωλο του, τον Σαμαρά.

Το Βέλγιο επικράτησε 1-0 της Νότιας Κορέας και πέρασε πρώτο από τον 8ο ομίλο στους «16» όπου θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. Το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου πήρε η Αλγερία, μετά το ισόπαλο 1-1 με τη Ρωσία και πλέον στον δρόμο τους θα βρουν τη Γερμανία, Η Σούπερ Λίγκα έκανε γνωστό ότι την Τρίτη (1/7) στις 15:30, θα πραγματοποιήσει διοικητικό συμβούλιο στα γραφεία της και έκτακτη γενική συνέλευση στις 17:30. Θέμα συζήτησης θα είναι η εκλογή νέου προέδρου, διότι ο νυν πρόεδρος Γιάννης Μώραλης, συμπλήρωσε δύο σεζόν στο τιμόνι της διοργανώτριας αρχής. Επίσης στο τραπέζι θα πέσει η εγγραφή νέων μελών συνεταιρισμού και θα γίνουν προτάσεις για το θέμα των δανεικών και τις διαιτησίας.
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1941: Κριστόφ Κισλόφσκι, σημαντικός Πολωνός σκηνοθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1999: Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός και πρωτεργάτης της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967.



Δεν υπάρχουν σχόλια: