09 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη. Βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη. Στα ίδια επίπεδα παραμένει η τιμή του γάλακτος παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργούσε τον προσδιορισμό φρέσκο από το γάλα και αύξανε τη διάρκεια ζωής του από πέντε σε επτά ημέρες. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ελληνική αγορά...

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, καθώς όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το απόγευμα θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει πρόσωπο - έκπληξη. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος προς τα αστικά κέντρα. Θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Έκπληκτοι οι κάτοικοι στο Καρλόβασι της Σάμου ήρθαν αντιμέτωποι με το θέαμα νεκρών ψαριών κατά μήκος της ακτής από τη γέφυρα του Κερκήτειου ποταμού έως και την παραλία Ποτάμι. Τα νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί καλύπτουν μια περιοχή 4 χιλιομέτρων. Για το γεγονός έχει ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο, προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια αυτής της οικολογικής καταστροφής.

Κόσμος: Υπέρ της συνέχισης της απεργιακής κινητοποίησης ψήφισαν οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, παρά το γεγονός ότι κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από εργατοδικείο. Η απεργία έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στο Σάο Πάολο και απειλεί να διαταράξει τη διεξαγωγή της τελετής έναρξης καθώς και το πρώτο παιχνίδι του Μουντιάλ που αρχίζει την Πέμπτη. Αξιωματούχοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συναντηθούν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την επίλυση της διένεξης για τις τιμές του φυσικού αερίου, εν μέσω της πολιτικής διαμάχης για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Πυρά ακούγονται ξανά το πρωί της Δευτέρας από το διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι παρά την ανακοίνωση του στρατού ότι η κατάσταση τελεί υπό έλεγχο μετά την ενορχηστρωμένη εισβολή πάνοπλων ισλαμιστών που οδήγησε σε νύχτα-θρίλερ με συγκρούσεις, εκρήξεις και τουλάχιστον 24 νεκρούς. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.  Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας ακόμη τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων στο αεροδρόμιο στο Καράτσι του Πακιστάν. Τα θύματα ήταν εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρία Pakistan International Airlines και υπάλληλοι της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου.
     
Σε μια ακραία αντισημιτική δήλωση προχώρησε ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν, προκαλώντας τις αντιδράσεις εβραϊκών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, αλλά και ηγετικών στελεχών του ακροδεξιού κόμματος, που ανησυχούν ότι βλάπτει την εικόνα του FN. Στη διάρκεια συνέντευξης, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι εβραίος, ο Λεπέν απαντά: «Θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά».

Οικονομία: Η ιαπωνική οικονομία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τόκιο. Τα στοιχεία αυτά είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η Βουλγαρία δεν θα συνεχίσει τις εργασίες για το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream εάν δεν λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι. 

Η Κομισιόν ζήτησε την αναστολή των εργασιών, προκειμένου να εξετάσει εάν υπάρχουν προβλήματα. Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τις εργασίες... Εμπλοκή στην έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών από το taxisnet έως ότου οριστεί ο αντικαταστάτης του γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, δηλαδή στις 10 Ιουνίου. Το γεγονός οφείλεται στο ότι τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να φέρουν την ηλεκτρονική υπογραφή του γγ Δημοσίων Εσόδων, αλλά λόγω της παραίτησης του Χ.Θεοχάρη τέτοιου είδους υπογραφή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Αθλητισμός: Με οκτώ γκολ στον τελευταίο φιλικό αγώνα της - πριν την αναχώρηση για Βραζιλία και το Μουντιάλ - ολοκλήρωσε την προετοιμασία της στα πάτρια εδάφη η εθνικής Γαλλίας. Τραυματίστηκε στο πρώτο μέρος ο Ντεμπισί και έγινε αλλαγή στο ημίχρονο (θα υποβληθεί σε εξετάσεις), με την αγωνία να «χτυπά κόκκινο» για τους «τρικολόρ» καθώς εκφράζονται φόβοι για κάταγμα κνήμης. Τον Κάρλος Μάριο Καρμπονέρο της Ρίβερ Πλέιτ κάλεσε ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Κολομβίας, Χοσέ Έκτορ Πέκερμαν, στη θέση του τραυματία Άλντο Λεάο Ραμίρες (γόνατο), εν όψει της συμμετοχής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, με πρώτο αγώνα της ομάδας της λατινικής αμερικής αυτόν απέναντι στην εθνική Ελλάδας το ερχόμενο Σάββατο (14/6) για τον 3ο όμιλο.

Η επιλογή του Πέκερμαν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς πρώτος στη λίστα του για την αντικατάσταση του Ραμίρες φερόταν να είναι ο 33χρονος Ελκιν Σότο της Μάιτς και ως δεύτερη επιλογή ο Μακνέλι Τόρες. Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη η απεργία των εργαζομένων του μετρό στο Σάο Πάολο, εκεί όπου την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η τελετή έναρξης και το πρώτο ματς του Μουντιάλ ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κροατία. Μάλιστα, το εργατοδικείο κάλεσε το συνδικάτο να τερματίσει την κινητοποίηση και του επέβαλε ποινή 100.000 ρεάις (περίπου 30.000 ευρώ) ανά ημέρα απεργίας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1934: Ο Donald Duck κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη, ως πρωταγωνιστής στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η μικρή σοφή πουλάδα».

1967: Τα ισραηλινά στρατεύματα φτάνουν στην διώρυγα του Σουέζ, κατά την διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1963: Johnny Depp, Αμερικανός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1870: Κάρολος Ντίκενς, σημαντικός μυθιστοριογράφος βρετανικής καταγωγής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: