20 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες κατάταξης για την επιλογή υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Περίπου 15.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 149 θέσεων τακτικού προσωπικού στο υπουργείο Οικονομικών, από υποψηφίους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτική και συγκεκριμένη πρόταση προς το ΚΚΕ, προς άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, προς αριστερούς σοσιαλιστές και λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προφανώς πρώην βουλευτές, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση του Σαββάτου και της Κυριακής.

Μια 19χρονη και ο 17χρονος αδερφός της συνελήφθησαν για την εγκατάλειψη νεογέννητου κοριτσιού σε ταράτσα μονοκατοικίας στα Πατήσια. Η 19χρονη είχε γεννήσει πρόσφατα, χωρίς να το γνωρίζει η υπόλοιπη οικογένεια, και είχε πείσει τον αδερφό της να καταθέσει ψευδώς ότι βρήκε το βρέφος εγκαταλελειμμένο στην ταράτσα διπλανής μονοκατοικίας.

Στην κυκλοφορία δόθηκε το τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου Οινόη-Χαλκίδα. Πρόκειται για την πρώτη άφιξη τρένου με ηλεκτροκίνηση στη Χαλκίδα. Έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ηλεκτροκίνητη κυκλοφορία στο τμήμα Οινόη- Αφίδνες, συνολικού μήκους 31 χλμ, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνας- Αφιδνών και ταυτόχρονα Οινόης- Τιθορέας, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά.

Κόσμος: Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σε στήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνης του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γκίντο Βεστερβέλε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, πάσχει από λευχαιμία και υποβάλλεται ήδη σε θεραπεία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του. Ο 52χρονος Βεστερβέλε αποσύρθηκε τον Δεκέμβριο από την πολιτική, μετά την ήττα του κόμματός του, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στις εκλογές.

Οι βασικές διαφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένουν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα των Έξι δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο τέλος του πέμπτου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη. Ο ίδιος δήλωσε ότι σημειώθηκε, πάντως, πρόοδος. H EE δηλώνει ότι οι δύο πλευρές άρχισαν να συντάσσουν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα συζητηθεί στον επόμενο γύρο συνομιλιών που ξεκινά στις 2 Ιουλίου. Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις προηγούμενων συμφωνιών, σύμφωνα με έκθεση της ΙΑΕΑ.

Κρεμασμένη σε δέντρο στην περιοχή Λάγια της επαρχίας Παντζάμπ του Πακιστάν βρέθηκε 20χρονη, οι συγγενείς της οποίας καταγγέλλουν ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής. Η κοπέλα εξαφανίστηκε από το σπίτι της λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Λίγες ώρες αργότερα συγγενείς της την βρήκαν νεκρή, απαγχονισμένη από ένα δέντρο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα δεν έφερε ίχνη βασανισμού, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η νεκροτομή για να διαπιστωθεί εάν είχε βιαστεί.

Τριμερείς συνομιλίες θα έχουν τον Ιούλιο ΕΕ, Μόσχα και Κίεβο με αντικείμενο τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Ουκρανίας. Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα επισκεφθεί στις 27 Ιουνίου τις Βρυξέλλες για να υπογράψει το οικονομικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, τρεις μήνες αφότου υπογράφηκε το πολιτικό σκέλος, τον Μάρτιο.

Οικονομία: Με σημαντικά κέρδη και πάνω από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κινούμενη σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. «Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή με έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και δείχνει τη βούληση να τα επιλύσει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το Λουξεμβούργο, όπου προήδρευσε στο τελευταίο επί ελληνικής προεδρίας συμβούλιο Ecofin.

Ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα της Ελλάδας θα εκπληρωθούν ώς τον Αύγουστο. Να «τρέξουν» να υποβάλουν εγκαίρως τις φορολογικές τους δηλώσεις καλεί τους φορολογουμένους η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν συντρέχει λόγος να δοθεί παράταση στη διαδικασία που εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Αθλητισμός: Με στόχο την νίκη που θα την διατηρήσει στην θέση του φαβορί για την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ και την πρωτιά στον 4ο όμιλο, η Ιταλία αντιμετωπίζει την Παρασκευή (19:00) την Κόστα Ρίκα, για την 2η αγωνιστική της διοργάνωσης. Η αναμέτρηση θα γίνει στη χωρητικότητας 42.610 θεατών «Pernambuco Αrena» της πόλης Ρεσίφε, με διαιτητή τον Χιλιανό, Ενρίκε Οσες. Η ψηφοφορία που έκανε η μεγαλύτερη οπαδική ιστοσελίδα του κόσμου, «Ultras World», με θέμα το καλύτερο σόου με πυρσούς για την ποδοσφαιρική σεζόν 2013-2014 (γνωστά και ως pyroshows) ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με έντονο... ελληνικό ενδιαφέρον!

Ο λόγος για τη ρεβάνς του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός τη Μεγάλη Τετάρτη στην Τούμπα και μπορεί ο συγκεκριμένος αγώνας να ξέφυγε από κάθε άποψη (επηρέασε ακόμα και τις σχέσεις των διεθνών ποδοσφαιριστών), ωστόσο, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους «Ultras» (φανατικούς φιλάθλους) όλου του κόσμου. Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η προγραμματισμένη σύσκεψη της ομάδας, υπό την προεδρία του Γιάννη Αλαφούζου και με τη συμμετοχή των Αναστασίου, Νταπίζα  Σαραβάκου, Σαμαρά και Τουμαζάτου. Η συζήτηση είχε ως πυρήνα της τον μεταγραφικό σχεδιασμό των «πράσινων» για τη νέα σεζόν, με τις διαπραγματεύσεις για έναν χαφ και έναν στόπερ να συνεχίζονται.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1824:Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταστρέφει τα Ψαρά.

1944:Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (γνωστότερη ως CIA).

1978: Καταστροφικός σεισμός, της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Θεσσαλονίκη. Ο τραγικός απολογισμός φτάνει τους 35 νεκρούς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1949: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μουσικός και τραγουδιστής.

1967: Nicole Kidman, ηθοποιός αυστραλιανής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1929: Εμμανουήλ Μπενάκης, εθνικός ευεργέτης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: