28 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αναστέλλουν την προγραμματισμένη 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και Τρίτη (30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου), οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η ΟΣΥΠΑ αναφέρει: «Θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά του κ. υπουργού και παντός υπευθύνου, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη απαξίωση της Υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την ασφάλεια των πτήσεων». Έγκλημα με θύμα έναν 30χρονο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στον Αγιο Δημήτριο Αττικής. Το θύμα δέχθηκε πυροβολισμούς στο λαιμό και στο στήθος. Τα κίνητρα του εγκλήματος ερευνά η Ασφάλεια.

Νέα προοδευτική διακυβέρνηση βασισμένη στην προγραμματική συνεργασία κεντροαριστεράς-αριστεράς εισηγείται ο Φώτης Κουβέλης, διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στη λογική της αναζήτησης συμπτώσεων με άλλους χώρους. Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης σημειώνει ότι αν η ΔΗΜΑΡ προσέλθει «γυμνή πολιτικά ως συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφει και τυπικά το θάνατό της». Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένονται για τα τμήματα των πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Στρατιωτικών Σχολών. Aνοδος αναμένεται για υψηλόβαθμα τμήματα όπως Νομικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά, πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές Σχολές αλλά και σε τμήματα των ΤΕΙ που δίνουν δουλειά.

Η δικαίωση δικαστικών και ενστόλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επιστροφή των μισθολογικών περικοπών ανοίγει την πόρτα και για άλλες κατηγορίες, όπως οι πανεπιστημιακοί, οι διπλωμάτες και οι γιατροί. Στην κυβέρνηση, πάντως, αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη δαπάνη, η οποία θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

Κόσμος: Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν στον αντιπροέδρο της Αργεντινής, Αμάδο Μπουδού -πρώτη φορά στα 30 χρόνια δημοκρατίας της χώρας που εν ενεργεία αντιπρόεδρος βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης. Το δικαστήριο ήδη πάγωσε περιουσιακά στοιχεία του Μπουδού, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια και ισόβια στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Ασφυκτική γίνεται η πολιτική πίεση στον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, με φόντο την προέλαση των τζιχαντιστών σε σημαντικό τμήμα της χώρας και την αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών: Ο σιίτης κληρικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κοινότητα -από την οποία προέρχεται ο ίδιος ο Μαλίκι- κάλεσε σε σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τη Δευτέρα, σε μία δραματική έκκληση που μπορεί να επιταχύνει το τέλος της διακυβέρνησής του.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας παρέτεινε η ουκρανική κυβέρνηση την εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς για το ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο μένει μετέωρο στον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων. Η νέα προθεσμία κινείται «παράλληλα» με τη διορία που έθεσε η ΕΕ στη Μόσχα επίσης μέχρι τη Δευτέρα για κινήσεις αποκλιμάκωσης, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με κυρώσεις.

Η δεσπόζουσα θέση της Google στο Διαδίκτυο «δεν έχει νόημα από οικονομικής άποψης, δεν είναι λογική» δηλώνει ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας προσθέτοντας τη φωνή του στους Γερμανούς αξιωματούχους που καταφέρονται εναντίον του αμερικανικού κολοσσού του Διαδικτύου. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS εκτέλεσαν την Παρασκευή μέλος τους που είχε κατηγορηθεί για εκβιασμούς, και στη συνέχεια τον σταύρωσαν σε κοινή θέα στην επαρχία του Χαλεπιού στη Συρία.

Οικονομία: Μπορεί η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων να πήρε παράταση, όμως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εντούτοις, «ανάσα» σε εκατομμύρια φορολογούμενους που φέτος θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφορία δίνουν  οι τράπεζες.

Βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία για όσους έχουν πληγεί από την κρίση και παροχή δυνατότητας σε μηχανικούς-γιατρούς-δικηγόρους να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Βρούτσης αποκλείει νέες παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις και τα όρια ηλικίας, παρά την ενοποίηση των Ταμείων.

Κεφάλαια από τους ιδιώτες αναζητεί το υπουργείο Τουρισμού για την προβολή της χώρας, όπως προκύπτει στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο: Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις.

Αθλητισμός: «Είναι μια άδικη ποινή, ένα πράγμα απίστευτης μαφίας». Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, που δεν... μασάει ως γνωστό τα λόγια του, σχολίασε κατ' αυτό τον τρόπο την τιμωρία που επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA στον Λουίς Σουάρες για το δάγκωμα στον Τζόρτζιο Κελίνι, στη διάρκεια του αγώνα Ουρουγουάη-Ιταλία.

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των μελών και φίλων του Αρη για την τύχη της ποδοσφαιρικής ομάδας. Η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στο δημοψήφισμα ήταν υπέρ της συμμετοχής στη Β΄ Εθνική, αν και το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή αποχή των φίλων της ομάδας, παρότι ήταν εφικτή η συμμετοχή τους ακόμα και χωρίς να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.

Το πρώτο από τα «υψηλά εμπόδια» μέχρι την επίτευξη του στόχου, που είναι η κατάκτηση του Μουντιάλ, καλείται να ξεπεράσει το Σάββατο (19:00) η Βραζιλία με αντίπαλο την Χιλή για τους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης. Στις 23:00 διεξάγεται μία ακόμα ενδιαφέρουσα αναμέτρηση για την είσοδο στα προημιτελικά ανάμεσα σε Κολομβία και Ουρουγουάη...

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1919: Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με μεγάλη χαμένη τη Γερμανία.

1967: Το Ισραήλ προσαρτά την Aνατολική Ιερουσαλήμ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1712: Ζαν Ζακ Ρουσό, Ελβετός φιλόσοφος και βασικός εκπρόσωπος του Διαφωτισμού.

1867: Λουίτζι Πιραντέλλο, Ιταλός συγγραφέας που βραβεύθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934.

ΘΑΝΑΤΟΙ

548: Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.

1985: Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός.




Δεν υπάρχουν σχόλια: