23 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια της Χρυσής Αυγής που δείχνουν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Χρήστο Παππά να χαιρετούν ναζιστικά, να αποδίδουν τιμή στον Χίτλερ και να «γιορτάζουν» τα γενέθλιά του δημοσιεύει τη Δευτέρα η Εφημερίδα των Συντακτών. Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δευτερολογία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα η αναφορά του στην προεδρική εκλογή και στην υπόθεση των υποβρυχίων. «Απελπιστικός και απελπισμένος ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κρύψει την στρατηγική ήττα του στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές πίσω από μια ακόμη τυφλή και τεχνητή έφοδο χωρίς στόχο. Πρόκειται για τη μέθοδο της 'εφόδου-σημειωτόν' που έχει ανακαλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ μένοντας κολλημένος στο ανυπέρβλητο πλαφόν του» σημειώνει.

Σε μία πράξη που συγκινεί, και που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και έθιμο, προχώρησαν δύο νέοι άνθρωποι στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι οποίοι το Σάββατο θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο Κώστας και η Άννα επέλεξαν να διαθέσουν τα χρήματα που θα έδιναν για μπομπονιέρες για να πληρώσουν τα ενοίκια που χρωστούσε μία 28χρονη, άνεργη και έγκυος στον έβδομο μήνα, η οποία κινδύνευε με έξωση. Ανοίγει την Τρίτη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου. Τραγική κατάληξη είχε το κυριακάτικο μπάνιο για ένα 12χρονο αγόρι που μαζί με τους γονείς του και τον μεγαλύτερο αδελφό του πήγαν το απόγευμα να κολυμπήσουν στην οργανωμένη παραλία του Μυρωδάτου Ξάνθης.

Κόσμος: Στην ιρακινή πρωτεύουσα έφτασε αιφνιδιαστικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με φόντο την προέλαση των τζιχαντιστών στη χώρα, έχοντας μία ημέρα πριν καλέσει από το Κάιρο «σε υπέρβαση του σεκταρισμού και σχηματισμό μίας κυβέρνησης ενωμένης στην αποφασιστικότητα να λύσει τα προβλήματα της χώρας». Ο Κέρι θα συναντηθεί με τον σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και με ανώτατα πολιτικά στελέχη της σουνιτικής και κουρδικής κοινότητας.

Στρατός και κυβερνήσεις των χωρών γύρω από το Ιράκ και τη Συρία, τμήματα των οποίων έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της ISIS, παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις: Η Ιορδανία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο αφού στον έλεγχο των ενόπλων ουσιαστικά χάνονται τα δυτικά σύνορα του Ιράκ, ο Λίβανος φοβάται επιπτώσεις από την «ένωση» της κρίσης σε Συρία και Ιράκ ενώ το τριπλό μέτωπο Ισραήλ-ΗΠΑ-Ιράν παραμένει «ενεργό».

Συνελήφθη ο νοτιοκορεάτης στρατιώτης που ήταν περικυκλωμένος για μία ημέρα από στρατό και αστυνομία, έχοντας σκοτώσει πέντε συναδέλφους του κοντά στη μεθόριο με τη Βόρειο Κορέα, πριν διαφύγει και εντοπιστεί μετά από τεράστιο ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή. Ο στρατιώτης, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, προχώρησε σε αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας και τελικά συνελήφθη.Οι δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τον 22χρονο στρατιώτη επιδιώκουν να διαπραγματευτούν παράδοση του νεαρού, αν και από την «πολιορκία» δεν έχουν λείψει ανταλλαγές πυρών.

Με παλαιστικές σφαίρες, δακρυγόνα και γκλομπ διέλυσε η αστυνομία διαδήλωση Αλβανών στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, που αντιδρούσαν στην ενίσχυση του «μπλόκου» στη γέφυρα που χωρίζει τη σερβική από την αλβανική κοινότητα της εθνοτικά διαιρεμένης πόλης. Οι διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει οχήματα, ενώ την αστυνομία κλήθηκε να συνδράμει και η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, με πολωνική δύναμη να αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές ενώ αμερικανικά τεθωρακισμένα φρουρούσαν τη γέφυρα. Εννέα στόχους σε συριακό έδαφος έπληξαν ισραηλινά μαχητικά τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά τον θάνατο ενός εφήβου στα Υψώματα του Γκολάν εξαιτίας «επίθεσης» από τη συριακή πλευρά. Ανάμεσα στους στόχους ήταν περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αντίδραση από τη Δαμασκό.

Οικονομία: Επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας τον Ιούνιο, καθώς οι επιχειρηματίες εμφανίσθηκαν λιγότερο αισιόδοξοι για τις δραστηριότητές τους στους επόμενους μήνες. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα στην Γαλλία υποχώρησε τον Ιούνιο στις 48 μονάδες από 49,3 τον προηγούμενο μήνα. Στην μεταποίησης ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Ιούνιο από 49,6 τον Μάιο.

Μετά την αιφνιδιαστική πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία τον Ιούνιο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, ακολούθησε και αιφνιδιαστική πτώση των προσδοκιών για την μεταποιητική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 54,2 μονάδες τον Ιούνιο, από 55,6 μονάδες τον Μάιο και 56,1 μονάδες τον Απρίλιο.

Την ανάγκη να τεθούν στον κοινωνικό διάλογο τα θέματα που σχετίζονται με τις εργοδοτικές εισφορές, τα οικογενειακά επιδόματα, τις συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, αλλά και το ζήτημα του κατώτατου μισθού επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β.Κορκίδης.

Αθλητισμός: Η Πορτογαλία είχε ετοιμάσει... βαλίτσες για το υπερατλαντικό ταξίδι της επιστροφής, καθώς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 7ου ομίλου έχανε με 2-1 από τις ΗΠΑ, όμως, ο Βαρέλα με ένα γκολ στο 95', ακύρωσε τον πρόωρο αποκλεισμό του Κριστιάνο και της παρέας του, αλλά και την απευθείας πρόκριση των ΗΠΑ στους «16» του Μουντιαλ. Έτσι, αυτό το 2-2 (64' Τζόουνς, 81' Ντέμπσεϊ - 5' Νάνι, 95' Βαρέλα), δίνει τεράστιο ενδιαφέρον στην 3η και τελευταία «στροφή», όπου οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία και η Πορτογαλία τη Γκάνα.  

Προπόνηση με έμφαση στην επιθετική τακτική και ανάπτυξη περιελάμβανε το κυριακάτικο πρόγραμμα (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για την Εθνική στο «Εστάντιο Λουριβάλ Μπαπτιστάο» εν όψει του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού το βράδυ της Τρίτης (24/6, 23:00, ΝΕΡΙΤ). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάζεται τη νίκη κόντρα στους Ιβοριανούς, αλλά και ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα στο Ιαπωνία - Κολομβία για να συνεχίσει στη φάση των «16» του Μουντιάλ και ο Σάντος ψάχνει ένα επιθετικό σχήμα που θα φέρει το πολυπόθητο γκολ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1894: Ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Βικέλα.

1989: Ο Μπάτμαν κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1908: Μιχάλης Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του συγγραφέα Δημήτρη Ροδόπουλου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1901: Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής και σατιρικός συγγραφέας.

1996: Ανδρέας Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και ιδρυτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

2005: Μανώλης Αναγνωστάκης, σημαντικός ποιητής της μεταπολεμικής γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: