15 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Το Μουντιάλ είναι αναμφισβήτητα το γεγονός του καλοκαιριού, μαγνητίζοντας τα βλέμματα εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον κόσμο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με χιουμοριστική διάθεση, αντιπαραβάλλουν τη δική τους πραγματικότητα, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα σύγκριση ανάμεσα στη δράση τους και το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που ξεκινά στα γήπεδα της Βραζιλίας.  Με σύνθημα «Οικογενειακή υπόθεση» πλήθος κόσμου συμμετείχε στο 10ο Athens Pride.«Η μάχη των δικαιωμάτων κάθε μέρα κερδίζεται. 

Υπάρχουν οπισθοχωρήσεις καθώς έχουν σηκώσει κεφάλι οι δυνάμεις του μίσους. Θα τους πολεμήσουμε μαζί» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης.Yπό έλεγχο τέθηκε φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το χωριό Άγιος Αδριανός Αργολίδας, κοντά στην ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά. 

Η πυρκαγιά έκανε στάχτη περίπου 50 στρέμματα αγροτικής έκτασης με ελιές και περίπου 20 στρέμματα δασικής έκτασης. Την εκτίμηση πως θα βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τη διαφωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα ΑΕΙ εξέφρασε το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Τεράστια ερωτήματα εγείρονται από τις αποκαλύψεις των Νέων του Σαββάτου σχετικά με τις γερμανικές υποκλοπές στο διαδίκτυο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας παράλληλα το ερώτημα στην κυβέρνηση εάν πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις από την γερμανική πλευρά. 

Κόσμος: Σκληρή θα είναι η απάντηση του Κιέβου προς του φιλορώσους μετά την κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακηρύσσοντας την Κυριακή ως ημέρα μνήμης για τους 49 νεκρούς. «Όλοι όσοι συμμετέχουν σε κυνικές πράξεις τρομοκρατίας αυτού του είδους θα πρέπει να τιμωρηθούν» τόνισε. Βόμβα μολότοφ έπεσε στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.Στις κάλπες για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών προσέρχονται οι Κολομβιανοί, σε μία ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). 

Η μονομαχία μεταξύ του Όσκαρ Σουλουάγα, που νίκησε στον α' γύρο και αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διαπραγματεύσεις και του Χουάν Μανουέλ Σάντος, η κυβέρνηση του οποίου ξεκίνησε τον διάλογο με τους FARC και τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αναμένεται να είναι στήθος με στήθος.Εντολή να μεταβεί το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στον Περσικό Κόλπο έδωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ώστε να είναι έτοιμο εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ. Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται από άλλα δύο πολεμικά πλοία, το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

Τουλάχιστον 106 άνθρωποι, εκ των οποίων 60 αντάρτες, σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Αφγανιστάν στις επιθέσεις των Ταλιμπάν που σημάδεψαν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο εχθρός δεν πέτυχε τον στόχο του και η εκλογική διαδικασία δεν εκτροχιάστηκε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 50%.Ουκρανοί διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο κατέβασαν τη σημαία της, αναποδογύρισαν διπλωματικά αυτοκίνητα και έριξαν αυγά. Νωρίτερα το Σάββατο, φιλορώσοι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας είχαν καταρρίψει στρατιωτικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άτομα. 

Οικονομία: Αν βελτιώσουμε την ανταγωνικότητά μας, θα είμαστε εσαεί κερδοφόροι, αυτόνομα η μέσω παρεμβάσεων παραχώρησης, δήλωσε στην ομιλία κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Ανωμερίτης. Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα εκφράζει η ΕΚΤ.Την ίδια στιγμή, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση της φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις μέσω Internet, και μια σειρά από προνόμια σε όσους διαχειρίζονται τα χρήματά τους ηλεκτρονικά προσφέρουν πλέον οι τράπεζες. 

Αθλητισμός: Προβάδισμα για πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, απέκτησε η Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου (στον οποίο συμμετέχει και η εθνική Ελλάδας), επικράτησε της Ιαπωνίας με 2-1. Η αναμέτρηση έγινε στο «Περναμπούκο Αρένα» της πόλης Ρεσίφε και τα τέρματα των Αφρικανών πέτυχαν οι Μπόνι (64`), Ζερβίνιο (66`), ενώ οι Ασιάτες προηγήθηκαν στο 16` με τον Χόντα.Η Ιταλία ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι της πρεμιέρας του 4ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, αφού επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας στο γήπεδο «Αρένα Αμαζόνια» του Μανάους. 

Ο Μαρκίζιο στο 35' και ο Μπαλοτέλι στο 50' ήταν οι σκόρερ της Σκουάντρα Ατζούρα, ενώ ο Στάριτζ στο 37' ισοφάρισε προσωρινά. Νωρίτερα σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ με την Κόστα Ρίκα να επικρατεί με 3-1 της Ουρουγουάης. Μία από τις παραδοσιακότερες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μπαίνει στη γιορτή του Μουντιάλ τα ξημερώματα της Δευτέρας (01:00), καθώς στην πρεμιέρα του Ζ` ομίλου, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει τη Βοσνία. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 74.738 θεατών «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Ζανέϊρο, με διαιτητή τον Τζόελ Αγκιλάρ από το Ελ Σαλβαδόρ.

 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ (15 ΙΟΥΝΙΟΥ) 

1878:Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί. 

1995:Ισχυρός σεισμός, 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τραγικό απολογισμό 31 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ενώ τα μισά κτίσματα της πόλης κρίνονται ακατοίκητα. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1946: Ντέμης Ρούσσος, τραγουδιστής με σημαντική διεθνή καριέρα. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1994: Μάνος Χατζιδάκις, συνθέτης. 

1996: Ella Fitzgerald, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.






Δεν υπάρχουν σχόλια: