01 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στα Τίρανα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως. Στην τελετή δίνουν το «παρών» οι πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Σερβίας Ειρηναίος, Ρουμανίας Δανιήλ, οι αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος, Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Βαρσοβίας Σάββας, όπως και ο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών σημειώθηκε στη 01:08 μετά τα μεσάνυχτα, στην υποθαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10χλμ. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Εθνική συνεννόηση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα προτείνει η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι το συμφέρον του τόπου μπαίνει πάνω από οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον. Η ίδια επιμένει για την ανάγκη στροφής της ΝΔ στο Κέντρο, ενώ ζητά ουσιαστικό διάλογο για την κεντροδεξιά. «Η 'Ελιά' δεν τα κατάφερε με τον τρόπο που υλοποιήθηκε το εγχείρημα, να αναπτύξει δυναμική και να εκφράσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Δεν συμβιβάζομαι με το 8% της 'Ελιάς', ποσοστό που κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της κάλπης.

Το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο του επικείμενου ανασχηματισμού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Γ.Στουρνάρας παίρνει τον δρόμο για την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός θέλει ο νέος υπουργός Οικονομικών να συμβολίζει το τέλος των μνημονίων, ενώ ο Ευ.Βενιζέλος θέλει κάποιον που να υποδηλώνει ριζική στροφή προς την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση.

Κόσμος: Ένας 29χρονος Γάλλος συνελήφθη στη Μασσαλία ως ύποπτος για την επίθεση στο εβραϊκό μουσείο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Στην ένοπλη επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν στα γαλλικά ΜΜΕ, ο 29χρονος θεωρείται ότι είχε σχέση και με οργανώσεις τζιχανιστών στη Συρία. Στο Κατάρ κατευθύνονται οι πέντε κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αμερικανού λοχία, ο οποίος κρατείτο στο Αφγανιστάν επί πέντε χρόνια. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κατάρ ότι «θα λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια».  
Η κυβέρνηση της Κίνας κατήγγειλε τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ για «προκλητικές» δηλώσεις κατά του Πεκίνου στις ομιλίες τους στο φόρουμ Shangri-La Dialogue για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη. Σε χρήση δακρυγόνων, ρίψεις με αντλίες νερού αλλά και σε συλλήψεις προχώρησαν το Σάββατο οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ, με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν με αφορμή τα έργα στο πάρκο Γκεζί και εξελίχθηκαν σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πληροφορίες για τραυματίες. Επεισόδια και στην Άγκυρα. Εκατοντάδες συλλήψεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Σύλληψη και δημοσιογράφου του CNN σε ζωντανή σύνδεση.  Ο λοχίας Μπόου Μπεργκτάλ, ο μόνος Αμερικανός που κρατούνταν όμηρος από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, παραδόθηκε το Σάββατο στις αμερικανικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε Αφγανών που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο. Για τη συμφωνία μεσολάβησε το Κατάρ.

Οικονομία:Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, η ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων είναι μια υποχρέωση που συχνά αμελούν να εκπληρώσουν, με σημαντικές συνέπειες. Αλλάζει ριζικά το τοπίο στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ξεκινά η διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι με την ενοποίηση των Ταμείων ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται αποκλειστικά για διοικητική ενοποίηση που δεν επηρεάζει το ύψος των συντάξεων. Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι «παραδομένος στα συμφέροντα των δανειστών» και χαρακτηρίζοντας «παραμύθια προεκλογικής κατανάλωσης» τα περί «τέλους των μνημονίων», με αφορμή την ανακοίνωση του ΔΝΤ για με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αθλητισμός: Ισόπαλος 0-0 έληξε ο φιλικός αγώνας της Εθνικής Ελλάδας με την Πορτογαλία στο στάδιο «Νασιονάλ» της Λισαβόνας, με φόντο το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Έτσι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έμεινε αήττητο (από το 1996) για ακόμη μία φορά απέναντι στους «πελάτες» Πορτογάλους. Αγωνιστικά, η νωθρή εικόνα του Α' ημιχρόνου, βελτιώθηκε με την είσοδο των Καραγκούνη, Φετφατζίδη και Γκέκα (αντί των Τζιόλη, Σαλπιγγίδη και Μήτρογλου αντίστοιχα), καθώς βοήθησαν την Εθνική να σταθεί καλύτερα στο γήπεδο και να αποφύγει το εύκολο «πούλημα» της μπάλας. Στα θετικά η άκρως ικανοποιητική εμφάνιση του Καρνέζη. Απλό οστικό οίδημα για Παπασταθόπουλο και... ανακούφιση στην Εθνική!

Ο φιλικός αγώνας της Ιταλίας με την Ιρλανδία τελείωσε χωρίς τέρματα και σημαδεύτηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Ρικάρντο Μοντολίβο, ο οποίος χάνει το Μουντιάλ! Ο μέσος της έσπασε το πόδι του, μία είδηση που προκάλεσε σοκ στον τεχνικό της ομάδας, Τσεζάρε Πραντέλι, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δείτε τι έγινε και στα υπόλοιπα διεθνή φιλικά της βραδιάς. Το πρόσωπο που παρουσίασε η ομάδα του μόνο στο β’ ημίχρονο θέλει να... θυμάται από το φιλικό τεστ με την Πορτογαλία, ο Φερνάντο Σάντος, όπως δήλωσε και μετά τη λήξη του αγώνα στη Λισαβόνα. Ο Πορτογάλος Ομοσπονδιακός τεχνικός στάθηκε στο νωθρό πρόσωπο του πρώτου 45λέπτου, ωστόσο, αναγνώρισε τη βελτίωση με τις αλλαγές που έγιναν στην επανάληψη. Καρνέζης: «Έτοιμοι όταν πρέπει». Μόρας: «Καλό αποτέλεσμα...».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1938: Κυκλοφορεί το πρώτο comic με περιπέτειες του Superman.

1941: Λήγει η μάχη της Κρήτης με την κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς.

1973: Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1265: Δάντης, εθνικός ποιητής της Ιταλίας.

1926: Marilyn Monroe, εμβληματική Αμερικανίδα ηθοποιός που άφησε εποχή για πολλούς λόγους.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2002: Κάκια Αναλυτή, ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: