14 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε σαφές πως, εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν καταθέσει γραπτώς προτάσεις επί όλων των κεφαλαίων, δεν θα είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην τρίτη φάση. Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, αφού πέρα από την πολιτική κόντρα που έβγαλε στην επιφάνεια μεταξύ του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αριθμό των «διαθέσιμων», φαίνεται πως ανοίγει συνολικά το θέμα των απολύσεων, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω Internet από την Ελλάδα παρακολουθεί η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα Τα Νέα. Πέρα από την Ελλάδα στην λίστα της BND περιλαμβάνονται άλλες 195 χώρες και τοποθεσίες. Το Athens Pride κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια και για τον εορτασμό αυτής της επετείου εστιάζει στη δυνατότητα των επιλογών στην οικογενειακή ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, με σύνθημα: «Οικογενειακή Υπόθεση» το Σάββατο στις 19:00 πραγματοποιείται στην πλ. Κλαυθμώνος το Φεστιβάλ Υπερηφάνιας 2014.

Προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, σε δύο ομάδες, έλαβαν οι 11 συλληφθέντες, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τη μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, άνω τους ενός τόνου, που εντοπίστηκε σε δύο αποθήκες σε Κορωπί και Φιλοθέη. Οι συλλήφθέντες οδηγήθηκαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα κρατητήρια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Κόσμος: Είναι οι Sheng Nu, δηλαδή οι «Γυναίκες που έχουν ξεμείνει», ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα για να δηλώσει τις ελεύθερες γυναίκες ηλικίας γύρω στα 30 που «έχουν αποτύχει να βρουν σύζυγο» και θεωρείται πως «έχουν μείνει στο ράφι». Το ζήτημα αυτό διογκώνεται ακόμη περισσότερο από τα κινεζικά ΜΜΕ αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που διέταξε την κομματική Συνομοσπονδία Γυναικών Κίνας να χρησιμοποιεί επισήμως τον υποτιμητικό αυτόν όρο.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ, στον αγώνα της κατά των σουνιτών ισλαμιστών, εντός του πλαισίου της διεθνούς νομοθεσίας, είπε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί το Σάββατο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ιράν δεν θα στείλει στρατό στη γειτονική χώρα. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, την συνεργασία με τις ΗΠΑ, εάν δει βήματα για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τη ζωή τους έχασαν το Σάββατο 49 άτομα (40 στρατιώτες και 9 μέλη στρατιωτικό προσωπικό) στην Ουκρανία, όταν φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 στο Λουχάνσκ στα ανατολικά της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια ανθρωπίνων ζωών στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης και ένα βαρύ πλήγμα για τον στρατό της Ουκρανίας που έχει ξεκινήσει «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά για την καταστολή της εξέγερσης.

Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ συνεχίζουν και σήμερα, Σάββατο, τις έρευνες, κυρίως στη Δυτική Όχθη, για τον εντοπισμό τριών νεαρών Ισραηλινών που αγνοούνται από την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο στρατός. Οι τρεις νεαροί φέρεται να έχουν απαχθεί και το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνη για την τύχη τους την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η προέλαση των ισλαμιστών σουνιτών μαχητών στο Ιράκ έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στη χώρα από τον αμερικανικό στρατό το 2003, κληροδότημα της οποίας ήταν η δημιουργία ενός πολύ επικίνδυνου κενού εξουσίας και μια αιματηρή διαδογματική σύγκρουση, εκτιμούν αναλυτές.

Οικονομία: Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει εκφράζει η ΕΚΤ στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο. Η αναφορά αυτή έρχεται την στιγμή που στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις μέσω Internet, και μια σειρά από προνόμια σε όσους διαχειρίζονται τα χρήματά τους ηλεκτρονικά προσφέρουν πλέον οι τράπεζες. Εκτενές άρθρο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το Ταμείο οφείλει μία συγγνώμη στη χώρα μας.

Αθλητισμός: Σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Στίπε Πλετίκοσα, ο οποίος μπορεί να αναγκαστεί να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο τερματοφύλακας της Κροατίας έμαθε ότι την Πέμπτη η γυναίκα του έκανε απόπειρα αυτοκτονίας! Με ένα από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά ντέρμπι, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ανοίγει η αυλαία του Δ` ομίλου στο Μουντιάλ, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής (01:00 ώρα Ελλάδας), θα βρεθούν αντιμέτωπες η Αγγλία και η Ιταλία. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 39.118 θεατών, «Amazonia arena» της πόλης Μανάους και θα την διευθύνει ο Ολλανδός, Μπιόρν Κάιπερς. Για τον ίδιο όμιλο παίζουν Ουρουγουάη-Κόστα Ρίκα στις 22:00.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και πίστη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι Ελληνες διεθνείς μπαίνουν στην γιορτή του Μουντιάλ, αντιμετωπίζοντας το απόγευμα (19:00) στο Μπέλο Οριζόντε την Κολομβία, για τον Γ` όμιλο της διοργάνωσης. Ο Φερνάντο Σάντος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11αδα, που θα αποτελείται πιθανότατα από τους Καρνέζη, Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Χολέβα, Μανιάτης, Κατσουράνη, Κονέ, Σαλπιγγίδη, Σαμαρά και Μήτρογλου. Τα ξημερώματα της Κυριακή (04:00) το άλλο ματς του ομίλου: Ακτή Ελεφαντοστού-Ιαπωνία. 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1789: Τα «γεννητούρια» και τα βαφτίσια του whiskey bourbon. Συγκεκριμένα, στην κομητεία Bourbon του Kentucky αποστάζεται whiskey από καλαμπόκι.

1821: Επίσημη έναρξη της επανάστασης στην Κρήτη και νίκη των Ελλήνων σε μάχη κοντά στον Λούλο των Χανίων.

 1873: Ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
 

1961: Boy George, Άγγλος pop τραγουδιστής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1904: Νικηφόρος Λύτρας, ζωγράφος.

1920: Μαξιμίλιαν Βέμπερ, Γερμανός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, που υπήρξε από τους βασικούς θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας.

1995: Rory Gallagher, Ιρλανδός rocker.



Δεν υπάρχουν σχόλια: