05 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:  Ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Συκούριο Λάρισας σημειώθηκε την Πέμπτη. Τρία άτομα, που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα και ήταν μεταμφιεσμένα με περούκες και ψεύτικα μουστάκια, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και έμειναν στο κατάστημα επί μισή ώρα.  Όλα τα νοικοκυριά που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σε οκτώ περιφέρειες της χώρας θα μπορούν από τον Ιούλιο να αποκτήσουν δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο για 12 μήνες, μαζί με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και μαθήματα εξοικείωσης με τους υπολογιστές.

Παράνομη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίστηκε το ύψος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη Νέα Μάκρη τη διετία 2012-13. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, το πενταμελές Β' Τμήμα του ΣΤΕ παρέπεμψε το ζήτημα προς οριστική κρίση στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος. Η επίμαχη απόφαση αφορούσε τις περιοχές του δήμου Νέας Μάκρης όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ΦΑΠ.

«'Ο,τι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε'. Σε αυτή την παλιά δοκιμασμένη συνταγή επιστρέφει μετά τις ευρωεκλογές η κορυφή της κυβέρνησης. Οδήγησε σε 'παραίτηση' τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» αναφέρει το Ποτάμι σχετικά με την παραίτηση Θεοχάρη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο δίκτυο του μετρό οι 17 νέοι συρμοί που παρέδωσε στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) η Αττικό Μετρό για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Οι νέοι συρμοί πρόκειται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του δικτύου μετά τις πρόσφατες παραδόσεις -εντός του 2013- των νέων επεκτάσεων προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Αγ. Μαρίνα, καθώς και της μελλοντικής επέκτασης προς Πειραιά.

Κόσμος: Το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν συζητήθηκε στις επαφές που είχαν ξένοι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Με τη γερμανίδα καγκελάριο συναντήθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ διμερείς επαφές για το ίδιο θέμα είχε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι με Μέρκελ, Κάμερον, Ολάντ και Ρέντσι. «Κανείς δεν υπαγορεύει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι ορισμένες φορές μπερδεύεται με τις αρμοδιότητες των διάφορων ευρωπαϊκών θεσμών και βρήκε... κατανόηση από μέρους του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε συναγερμό παραμένει η πόλη Μόνκτον στα ανατολικά του Καναδά, μετά την ένοπλη επίθεση νεαρού κατά πέντε αστυνομικών. Οι τρεις έχασαν τη ζωή τους και οι δύο υποβάλλονται σε εγχείρηση. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ενός 24χρονου υπόπτου. H G7 είναι έτοιμη να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν αυτή δεν συνεργαστεί με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό.

Από τη συνάντηση έλειπε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ερωτηθείς για το γεύμα εργασίας των ηγετών της G7, τους ευχήθηκε «καλή όρεξη». Ο Πάπας Φραγκίσκος απέλυσε την Πέμπτη όλα τα μέλη του συμβουλίου της οικονομικής εποπτικής αρχής του Βατικανού, κάνοντας ένα ακόμα βήμα μακριά από την παλιά φρουρά που κυριαρχούσε στην Αγία Έδρα την περίοδο των προκατόχων του.

Οικονομία: Η Alpha Bank διόρισε τις Citigroup, HSBC, JP Morgan και Mediobanca για την πραγματοποίηση roadshow σε επενδυτές ενόψει πιθανής έκδοσης ομολόγου, σύμφωνα με κύριο ανάδοχο, που επικαλείται το Reuters. Τις διατάξεις του υπηρεσιακού- επαγγελματικού απορρήτου επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση για μεγάλα δάνεια τραπεζών προς επιχειρηματίες με προνομιακούς όρους.

Στοιχεία για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που προέρχονται από δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. καθώς και από τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη επιχειρήσεων και οργανισμών, κατά την περίοδο 2004-2014, διαβίβασε στη Βουλή ο Χρ.Σταϊκούρας. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τα έσοδα από Οργανισμους και φορείς που πωλήθηκαν ή βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.

Αθλητισμός: Χωρίς τους τραυματίες Κριστιάνο Ρονάλντο, Ραούλ Μεϊρέλες και Πέπε θα παραταχθεί η Πορτογαλία και στο φιλικό με το Μεξικό στη Βοστώνη την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ιβηρικής χώρας. Αίσιο τέλος είχε το... σίριαλ με τον Τζενάρο Γκατούζο και ο ΟΦΗ ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη πως ο Ιταλός τεχνικός θα κάθεται στον πάγκο της ομάδας για την επόμενη σεζόν. Αν και αρχικά ο πρώην «αστέρας» της Μίλαν είχε εμφανιστεί αρνητικός στο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ, τελικά, μετά από διαδοχικές επαφές που είχε με τη διοίκηση της ομάδας, πείστηκε να πει το «ναι».

Τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει τα σενάρια που μιλούν για συμφωνία της ΕΠΟ με τον Ιταλό προπονητή Κλαούντιο Ρανιέρι για τη διαδοχή του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής, ωστόσο, η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της τα διέψευσε. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΕΠΟ αναφέρει ότι υπάρχουν συζητήσεις, δεν υπάρχει συμφωνία και ότι ο νέος τεχνικός της Εθνικής θα γίνει γνωστός μετά το τέλος του Μουντιάλ της Βραζιλίας.
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1967: Αρχίζει ο περιβόητος «Πόλεμος των έξι ημερών» ανάμεσα στο Ισραήλ από την μία πλευρά και από την άλλη την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1723: Adam Smith, Βρετανός οικονομολόγος που ήταν ο εισηγητής του φιλελευθερισμού.

1882: Igor Stravinsky, Ρώσος μουσικοσυνθέτης που άσκησε επιρροή σημαντική στην μουσική του 20ου αιώνα.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1825: Οδυσσέας Ανδρούτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης που δολοφονήθηκε μέσα στην Ακρόπολη από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του, τον Γκούρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: