24 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την άμεση εφαρμογή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για άνοιγμα προς την κεντροαριστερά θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ετοιμάσει τα επόμενα βήματά του, τα οποία θα έχουν μορφή προσκλητηρίου. Στόχος είναι η διαμόρφωση κοινωνικών και κοινοβουλευτικών μετώπων απέναντι στα νομοσχέδια για τη ΔΕΗ, τον αιγιαλό και το ασφαλιστικό που θα εισαχθούν στη Βουλή.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα εντός κυβέρνησης από την πώληση του 30% της ΔΕΗ, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, στον απόηχο των ενστάσεων που εξέφρασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ» και της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά προκειμένου να απολογηθούν οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης οι πρώτοι από τους 14 συνολικά συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη μεταφορά των 986 κιλών ηρωίνης. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών.

«Αν κυριαρχήσουν τα συμπτώματα πολιτικής παράλυσης, οι εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να καταστούν αναπόφευκτες» εκτίμησε ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εκλογές «ίσως να αποτελούν και την υγιέστερη διέξοδο» με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν με όρους προγραμματικής αντιπαράθεσης. Μετά την κατάθεσή του στις ανακρίτριες, το πρώην μέλος και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής σπάει τη σιωπή του και καταγγέλλει παρακολουθήσεις και εκβιασμούς. 

Με επιστολή που έστειλε σε εφημερίδα, απαντά στα όσα του χρεώνει ο ίδιος ο γγ της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και άλλα στελέχη που τώρα τον χαρακτηρίζουν τρελό.

Κόσμος:Στις δυνάμεις του συριακού στρατού, κι όχι τους αντικαθεστωτικούς, επιρρίπτει το Ισραήλ την ευθύνη για την επίθεση σε ισραηλινό όχημα στα Υψώματα του Γκολάν, στην οποία είχε σκοτωθεί ένας 14χρονος. Το θερμό επεισόδιο είχαν ακολουθήσει ισραηλινές επιδρομές στη συριακή πλευρά της μεθορίου, εναντίον εννέα στρατιωτικών στόχων. Η αποδοχή της εκεχειρίας, έστω και μέχρι την Παρασκευή, από τους φιλορώσους ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία θέτει το πεδίο έντονης διπλωματικής κινητικότητας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο ρώσος πρόεδρος πηγαίνει στη Βιέννη, ο γερμανός ΥΠΕΞ στο Κίεβο, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αναμονή ενώ η Ουάσινγκτον εγείρει ξανά την απειλή κυρώσεων στη Μόσχα.

Στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών του βόρειου Ιράκ, βρέθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη για την ιρακινή κρίση. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στο Ιράκ με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων και ιδιαίτερα να κρατήσει τους Κούρδους -που έχουν πάρει τον έλεγχο του Κιρκούκ- στην πολιτική διαδικασία. Βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαινε σε σιιτική συνοικία της νότιας Βηρυτού το βράδυ της Δευτέρας κοντά σε ένα σημείο ελέγχου και σε κατάστημα, όπου κόσμος παρακολουθούσε αγώνα του Μουντιάλ. Στην επίθεση τραυματίστηκαν 19 άτομα.

Με 7,9 Ρίχτερ χτύπησε ο εγκέλαδος τις Αλεούτιες νήσους, το νησιωτικό τόξο στα δυτικά της Αλάσκας, με αρκετούς μετασεισμούς να ακολουθούν. Οι αρχικές προειδοποιήσεις για τοπικό τσουνάμι έχουν αρθεί, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ορισμένες παράκτιες κοινότητες εκκενώθηκαν για το φόβο κύματος.

Οικονομία: Την άποψη ότι η άμβλυνση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας και η δημιουργία νέων χρεών θα είναι για τις ευρωπαϊκές χώρες «το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει», εξέφρασε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού Αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι «πρέπει να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις», ο Σόμπλε ανέφερε πως αυτή η θέση έχει ενδιαφέρον, αλλά οι αποφάσεις θα παρθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Υπερβολικές χαρακτηρίζουν Κινέζοι αξιωματούχοι τις πρόσφατες εκτιμήσεις διεθνών οίκων για την αγορά ακίνητων της Κίνας , υποστηρίζοντας μάλιστα πως ενδεχομένως να κρύβουν και σκοπιμότητες. Η Λαϊκή Ημερησία αναφέρεται σε συγκεκριμένους οίκους, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα πραγματικά του κίνητρα για τις απαισιόδοξες προβλέψεις τους για την εξέλιξη της αγοράς ακινήτων. Επιτάχυνση των προσπαθειών για την θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων διαχείρισης των προβλημάτων των πολύ μεγάλων τραπεζών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και η οποία εμπεριέχει αναφορές και στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου.  

Αθλητισμός: Τη νίκη που θα τη φέρει «αγκαλιά» με την πρόκριση ψάχνει το βράδυ της Τρίτης (23:00, ΝΕΡΙΤ) η Εθνική Ελλάδας απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού στην «Αρένα Καστελάο» της Φορταλέζα, στην 3η και τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου. Ταυτόχρονα, στο άλλο ματς του γκρουπ, οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν την Κολομβία με τη «γαλανόλευκη» να... ποντάρει σε νίκη ή έστω ισοπαλία των Λατινοαμερικανών κόντρα στους Ασιάτες.

Η Βραζιλία πήρε την 1η θέση του 1ου ομίλου του Μουντιάλ, μετά το 4-1 επί του Καμερούν και στη φάση των νοκ άουτ αγώνων θα αντιμετωπίσει την Χιλή (2η στον 2ο όμιλο). Το Μεξικό πέτυχε εντυπωσιακή νίκη 3-1 επί της Κροατίας και προκρίθηκε στους «16», όπου θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία.

«Είμαστε πεισμωμένοι για τη νίκη» δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου και έδωσε σύνθημα πρόκρισης απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, εν όψει του αγώνα της Τρίτης (23:00, ΝΕΡΙΤ). Ο Πορτογάλος τεχνικός επανέλαβε αρκετές φορές ότι θα πρέπει η γαλανόλευκη να σκοράρει, ακόμα και αν το κάνει ο... Καρνέζης, ωστόσο δεν αποκάλυψε αν θα ξεκινήσει βασικός ο Κώστας Μήτρογλου.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1901: Ο Pablo Picasso εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1935: Terry Riley, συνθέτης αμερικανικής καταγωγής από τους πρώτους εισηγητές της τάσης του μινιμαλισμού.

ΘΑΝΑΤΟΙ


1949: Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος και πολιτικός που έφτασε ως το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: