04 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Λίγο πριν τις 17:30 της Τετάρτης θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Η πρόωρη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σώματος Ευ.Μεϊμαράκη. Την ενοχή του 23χρονου φερόμενου ως χρυσαυγίτη για την επίθεση σε βάρος μαθητή, έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο, τον Ιανουάριο του 2013, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο επέβαλε τη μικρότερη δυνατή ποινή των 10 ετών κάθειρξης, συν 6 μήνες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Τα μέλη δεν έδωσαν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Αυτό σημαίνει ότι ο δράστης οδηγείται στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Κάρτες απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθιερώνει το υπουργείο Μεταφορών. Οι τιμές κυμαίνονται από 58 έως 248 ευρώ. Η απόφαση υπεγράφη από τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο. 

Επεισοδιακή ήταν η άφιξη, οι ομιλίες και η αποχώρηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και των δύο βουλευτών του κόμματος, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για άρση της ασυλίας τους. Το ζήτημα της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, τέθηκε στην έκτακτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Κόσμος: Οι ηγέτιδες βιομηχανικές δυνάμεις συνεδριάζουν χωρίς τη Ρωσία για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, με την Άνγκελα Μέρκελ να κρατά στο τραπέζι την απειλή περαιτέρω κυρώσεων και τον Μπαράκ Ομπάμα να υπογραμμίζει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο νεοκλεγέντα Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο - ο οποίος καταθέτει ειρηνευτικό σχέδιο που θα συζητηθεί στο μπαράζ συναντήσεων κορυφής την Παρασκευή στη Νορμανδία. Από το 1925 έως το 1961 εκατοντάδες ανύπαντρες γυναίκες και τα μωρά τους ζούσαν στο «Σπίτι», ένα ίδρυμα που διοικείτο από τις καλόγριες Bon Secours στο Τουάμ.

Μία ιστορικός ανακοίνωσε ότι γνωρίζει τι συνέβη με όλα τα μωρά που πέθαναν εκεί: τα πετούσαν σε έναν σηπτικό βόθρο. Η υπόθεση ρίχνει φως σε μια ντροπιαστική για την Ιρλανδία σελίδα της ιστορίας της. Αυτή η φωτογραφία έγινε το σύμβολο της αιματοχυσίας στην πλατεία της «Ουράνιας Γαλήνης» του Πεκίνου το 1989. Ο ανθρωπος που την τράβηξε εξιστορεί στη DW τις συνθήκες και τα συναισθήματά του. Πρόκειται για την ιστορία μιας φωτογραφίας που έκανε το γύρο του κόσμου και ήταν ανάμεσα στις 10 υποψήφιες για το βραβείο Πούλιτζερ το 1990. Η αστυνομία της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τις σορούς πέντε εμβρύων σε αποσύνθεση στην αποθήκη πολυκατοικίας στην πόλη Ούλου. Για την υπόθεση συνελήφθη μια 35χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται να ομολόγησε ότι πρόκειται για δικά της παιδιά, «που γεννήθηκαν νεκρά πριν από 5 με 10 χρόνια». 

Η τόνωση της ανάπτυξης, η μεταναστευτική πολιτική και η ενέργεια είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την παρουσίαση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ιταλίας στην ΕΕ, Στέφανο Σανίνο, που πραγματοποιήθηκε στη δεξαμενή σκέψης European Policy Center (EPC) στις Βρυξέλλες. 

Οικονομία: Λήγει στις 10 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των Κεφαλαιουχικών Εταιρειών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013), υπενθυμίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Την έναρξη του τρίτου Διαγωνισμούς Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», ανακοίνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank. Ο διαγωνισμός συνεχίζεται την περίοδο 2014 – 2015 με την τρίτη διοργάνωσή του καθώς ο ΣΕΒ και η Eurobank συνεχίζουν την πρωτοβουλία που ανέλαβαν πριν από τέσσερα χρόνια. 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για οριζόντια μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις από 1η Ιουλίου. Με τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος «η βιομηχανία των μειώσεων δε θα έχει τελειωμό» τονίζει το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί και για ψαλίδι στις κύριες συντάξεις. «Το χειρότερο, όμως, είναι ότι από 1/1/2015 τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση θα εγγυάται τις κύριες συντάξεις μόνο μέχρι το ποσό των 360 ευρώ μηνιαία» προειδοποιεί. 

Αθλητισμός: Ο Νταβίντ Βίγια ανακοίνωσε την Τετάρτη πως σκοπεύει να αποσυρθεί από την εθνική Ισπανίας μετά το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Συγκεκριμένα ο Βίγια δήλωσε στο ισπανικό κανάλι «Cuatro»: «Δεν μ’ αρέσει που το λέω αλλά αυτό θα είναι σίγουρα το τελευταίο μου Μουντιάλ και τα τελευταία μου παιχνίδια με την εθνική ομάδα.» 

Σε απολογία κλήθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή της Football League, η ΠΑΕ Ηρακλής Ψαχνών και η ΠΑΕ Νίκη Βόλου, για τον φάκελο που έφτασε από την UEFA και χαρακτηρίζει τον αγώνα των δύο ομάδων ως «ύποπτο», δηλαδή... στημένο. Συγκεκριμένα η επιτροπή κάλεσε τους προπονητές τους δύο ομάδων, το ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Ψαχνών, Θανάση Παλαιολόγο, αλλά και τον διαιτητή της αναμέτρησης, Χαράλαμπο Καλογερόπουλο. 

Με πολύ βαριά καμπάνα απειλείται η Μπαρτσελόνα για την υπόθεση της φοροδιαφυγής των 9,1 εκατομμυρίων ευρώ στη μεταγραφή του Νεϊμάρ. Σύμφωνα με την Ισπανική εφημερίδα «Sport» οι «μπλαουγράνα» κινδυνεύουν με πρόστιμο μέχρι και 54,6 εκατομμύρια ευρώ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΙΟΥΝΙΟΥ) 

1070: Σε μια σπηλιά στο γαλλικό χωριό Ροκφόρ παρασκευάζεται για πρώτη φορά το… τυρί ροκφόρ.

1989: Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με την σφαγή φοιτητών στην πλατεία της Τιεν Αν Μεν. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1929: Κάρολος Παπούλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1975: Angelina Jolie, Αμερικανίδα ηθοποιός και διεθνώς αναγνωρισμένο sex symbol. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1798: Giacomo Casanova, Ιταλός καρδιοκατακτητής και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: