26 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο πύρινο μέτωπο της Κορίνθου ρίχνει το βάρος η Πυροσβεστική, καθώς η φωτιά πέρασε από οικισμό προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι και μικρότερες σε άλλα τρία. Σχεδόν υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Αγιόκαμπο Λάρισας· μαίνεται η φωτιά στη Φθιώτιδα χωρίς να απειλεί σπίτια. «Η Αθήνα δεν θέλει τρίτο πακέτο βοήθειας» είναι ο τίτλος αποσπάσματος συνέντευξης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που προδημοσιεύεται την Πέμπτη στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Την απόφαση για  παράταση του διδακτικού έτους μέχρι τις 4 Ιουλίου λόγω των δύο εβδομάδων εκλογικών διαδικασιών του περασμένου Μαΐου υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, αρμόδιος για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και συνολικό κλείσιμο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου τουλάχιστον ως τη Δευτέρα αποφάσισε εκ νέου η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος. Από τη Ρόδο ο υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω απολύσεων.

Την πραγματοποίηση οκτώ τρίωρων προειδοποιητικών επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας στις φυλακές της χώρας, από σήμερα Πέμπτη 26 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2014, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ).

Κόσμος: Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα προσέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» στις 17 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΛΚ στο Βέλγιο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η νέα Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στο διορισμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, περιλαμβανομένων προέδρου και επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης.

Ο απερχόμενος ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει πλήρως από την πολιτική και θα παραχωρήσει την έδρα του στο Κοινοβούλιο για να επιστρέψει στη διδασκαλία. Ο Ρουμπαλκάμπα είχε προαναγγείλει μετά τις ευρωεκλογές την παραίτησή του από την κεφαλή του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), το οποίο θα επιλέξει νέα ηγεσία σε έκτακτο συνέδριο τον Ιούλιο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν αυτή την ώρα σε επίσημη τελετή στο Βέλγιο για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασισμένοι να επιδείξουν ενότητα παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κίνδυνο οπισθοδρόμησης της ΠΓΔΜ εξαιτίας των προβλημάτων που εμφανίζονται όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου διαπιστώνει ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Στέφαν Φούλε. Υπογραμμίζει την ανάγκη διαχωρισμού κράτους-κυβερνώντος κόμματος, την εξάλειψη των προβλημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, την εγκαθίδρυση λειτουργικού και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και την εμπέδωση εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου.

Η Συρία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές όχι εναντίον στόχων της Isis στο βόρειο Ιράκ, αλλά εντός της Συρίας, δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το BBC, τονίζοντας, πάντως, ότι οι βομβαρδισμοί κατά του ISIS είναι «καλοδεχούμενοι». Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές, καθώς στρατός και αντάρτες έκαναν λόγο για επίθεση εντός ιρακινού εδάφους. Ο Αλ Μάλικι για πρώτη φορά δήλωσε ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική λύση στην κρίση, η οποία λύση θα συμβαδίζει με τη στρατιωτική δράση εναντίον των τζιχαντιστών.

Οικονομία: Δεκτό με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έγινε από το Α΄ θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις αρχές της Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή. Στο επίκεντρο της έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης βρέθηκε η διάταξη για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και κυρίως ο τρόπος επιλογής των μελών του.

Προϊόν ευρύτερης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, θα επιδιώξει να αποτελέσει το πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ο ρόλος της στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα είναι ουσιώδης. «Η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δόση οξυγόνου για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Π.Κουκουλόπουλος. Στον ΟΤΕ ανατέθηκε, έπειτα από διαγωνισμό, το έργο αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112», τον οποίο διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αθλητισμός: Ο Γιώργος Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη μέσω του επίσημου καναλιού της Εθνικής Ομάδας στο YouTube και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού. Μεταξύ άλλων μίλησε για πέναλτι με την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά και για τον μικρό Jay, για τον οποίο τόνισε ότι έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με την ΕΠΟ, η προσπάθεια για να τον έχουν κοντά τους στη Βραζιλία στο ματς με την Κόστα Ρίκα.

Βαριά ήταν η τιμωρία που επέβαλε η FIFA στον Λουίς Σουάρες, για το δάγκωμα του στον Τζόρτζιο Κιελίνι, στο ματς της Ουρουγουάης με την Ιταλία. Η FIFA του επέβαλε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων μηνών από όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, τιμωρία εννέα αγωνιστών από τα ματς της Ουρουγουάης και πρόστιμο 112 χιλιάδων δολαρίων. Σκέφτεται να ασκήσει έφεση η ομοσπονδία της Ουρουγουάης.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αγωνίζονται στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 7ου ομίλου. Οι δύο ομάδες «εξυπηρετούνται» από την ισοπαλία, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, οι Γερμανοί περνούν πρώτοι και οι Αμερικανοί δεύτεροι. Την ίδια ώρα στη Μπραζίλια, μάχονται Πορτογαλία και Γκάνα που ελπίζουν σε πρόκριση της τελευταίας στιγμής, εάν και εφόσον στο άλλο ματς του ομίλου ηττηθούν οι ΗΠΑ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1896: Ανοίγει στις ΗΠΑ η πρώτη αίθουσα κινηματογράφου και το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.

1945: 50 κράτη υπογράφουν στο San Francisco τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1924: Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: