21 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος κατηγορείται ο διαχειριστής της λέσχης - εστιατορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, υπαστυνόμος Α', ο οποίος φέρεται να έχει υπεξαιρέσει ποσά που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ εξετάζεται τυχόν ανάμειξη στην υπόθεση και άλλων αστυνομικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Φιλαδέλφεια μεταξύ ομάδας πολιτών που τάσσονται εναντίον της κατασκευής του γηπέδου του «δικέφαλου» στην περιοχή τους και οπαδών της ΑΕΚ που είναι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης και προορισμού -και για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χώρα προέλευσης- για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και για άνδρες που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαγχονισμένος βρέθηκε 24χρονος κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας που περίμενε να εκδικαστεί υπόθεσή του. Προανάκριση διεξάγει η Ασφάλεια Καρδίτσας, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δύο ανθυπαστυνόμοι που εκτελούσαν καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ο οποίος ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη χώρα μας επισκεπτόμενος το Σάββατο την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Την Παρασκευή, ο κινέζος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις συλλογές του.

Κόσμος: Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Καμπούλ, μετά τις καταγγελίες τις οποίες έκανε ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο υποψήφιος που κέρδισε στον πρώτο γύρο, δηλώνοντας ότι θα απορρίψει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων από την εφορευτική επιτροπή.

Νεκροί από αστυνομικά πυρά έπεσαν 13 «εξτρεμιστές», οι οποίοι είχαν εξαπολύσει επίθεση κατά κτιρίου των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή.

Αμερικανικό δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή το Μπουένος Άιρες να αποπληρώσει τα χρέη προς τους πιστωτές του στις ΗΠΑ και όχι στην Αργεντινή, την ώρα που η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ ζητούσε από την αμερικανική δικαιοσύνη μια «δίκαιη και αμερόληπτη» διαπραγμάτευση σε αυτήν τη δικαστική διαμάχη.

Δώρο μια... νεαρή γυναίκα, μία αγελάδα και ένα μοσχάρι πρόσφεραν φύλαρχοι της Νότιας Αφρικής στον διευθυντή της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας, προκειμένου να προωθήσουν την κουλτούρα των φυλών τους στα μέσα ενημέρωσης. Μετά από πιέσεις που άσκησαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, οι αρχές της Νότιας Αφρικής αποφάσισαν να διενεργήσουν έρευνα για το περιστατικό.

Νέες κυρώσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία επέβαλαν οι ΗΠΑ, καθώς η κρίση στην περιοχή δεν δείχνει κανένα σημάδι εκτόνωσης. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων επτά φιλορώσων αρχηγών. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν ότι είναι έτοιμες για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να εκτονώσεις τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας.

Οικονομία: Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Η μαζική αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ωστόσο προς το παρόν θα επικεντρωθεί στα μέτρα οικονομικής τόνωσης που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης θα έπρεπε να αποφασίσουν αν τα καταστήματα θα λειτουργούν και τις Κυριακές, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας σε εκδήλωση.

Αθλητισμός: Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί αναχώρησης των Κόλο και ο Γιάγια Τουρέ την είδηση του θανάτου του μικρού τους αδελφού Ιμπραΐμ Τούρε, τελικά οι πληροφοείες αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στη Βραζιλία και θα αγωνισθούν κόντρα στην εθνική μας ομάδα την Τρίτη (11:00), για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων.

Εύκολο απόγευμα αναμένεται να έχει το Σάββατο (19:00) η Αργεντινή, καθώς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ, θα αντιμετωπίσει το Ιράν. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 58.259 θεατών «Mineirao stadium» του Μπέλο Οριζόντε, με διαιτητή τον Σέρβο, Μίλοραντ Μάζιτς. Χαρακτήρα τελικού έχει η δεύτερη αναμέτρηση του ομίλου ανάμεσα σε Νιγηρία και Βοσνία, που θα γίνει τα ξημερώματα (01:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

Με στόχο την νίκη, που επί της ουσίας θα την φέρει στους «16» του Μουντιάλ, η Γερμανία αντιμετωπίζει το Σάββατο (22:00) την Γκάνα, για την 2η αγωνιστική στον 7ο όμιλο της κορυφαίας διοργάνωσης. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 60.348 «Castelao arena» της πόλης Φορταλέζα, με διαιτητή, τον Βραζιλιάνο, Σάντρο Ρίτσι.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1908: Πάνω από 250.000 γυναίκες συγκεντρώνονται στο Hyde Park του Λονδίνου για να διεκδικήσουν το δικαίωμα ψήφου.

1954: Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1905: Jean Paul Sartre, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας.

1955: Michel Platini, Γάλλος ποδοσφαιριστής που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα «δεκάρια» στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1527: Nicolo Macchiavelli, πολιτικός στοχαστής από την Φλωρεντία που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: