18 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Ενώπιον των ανακριτριών οδηγήθηκε την Τετάρτη ένας ακόμα βουλευτής της ΧΑ προκειμένου να απολογηθεί σχετικά με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση. Ο Κ. Μπαρμπαρούσης έφτασε στο Εφετείο νωρίς το πρωί. Την πρόθεση να «εργαστούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του στην Μεσόγειο» εκφράζει ο κινέζος πρωθυπουργός σε άρθρο του, εν όψει της επίσκεψής του στη χώρα την Πέμπτη.

Να κλείσει τα περισσότερα μέτωπα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ώς το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το στίγμα των προθέσεών του το έδωσε άλλωστε πρόσφατα, δηλώνοντας σε σύσκεψη με συνεργάτες του: «Δεν θέλω συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Θέλω κοινό βηματισμό». Η εμπλοκή στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ ήταν μόνο η αρχή. Όπως φαίνεται, στη νέα κυβέρνηση έχουν αρχίσει να σχηματίζονται δύο στρατόπεδα: οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων και εκείνοι που ζητούν επανεξέταση ορισμένων εκ των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Νέα 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή κήρυξε η ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ κρίσιμη για την τύχη του εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θεωρείται η γενική συνέλευση του συλλόγου των εργαζομένων, την Πέμπτη. Υπό κατάληψη από διοικητικούς υπαλλήλους οι εγκαταστάσεις του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κόσμος: Toν τελευταίο ισπανικό νόμο ως βασιλιάς υπογράφει το απόγευμα της Τετάρτης ο Χουάν Κάρλος και είναι ο «Οργανικός Νόμος» με τον οποίο έγινε δεκτή η παραίτησή του από τον θρόνο. Από τα μεσάνυχτα η Ισπανία θα έχει πλέον νέο βασιλιά τον Φίλιππο Στ'. Η σχετική τελετή θα γίνει την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο. Επαναλαμβάνει η Τεχεράνη πως είναι «δυνητικά παρούσα» στη μάχη κατά της σουνιτικής ISIS στο Ιράκ, με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να υπογραμμίζει ότι το Ιράν θα «δεν θα διστάσει να προστατεύεσει σιιτικά προσκυνήματα από δολοφόνους και τρομοκράτες».

Τον έλεγχο του διυλιστηρίου του Μπαϊτζί στο βόρειο Ιράκ προσπαθούν να πάρουν οι τζιχαντιστές της ISIS με πολυβόλα και όλμους. Παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις απαντούν με επιδρομές εναντίον δυνάμεων που θέλουν να πλησιάσουν την πρωτεύουσα ενώ αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για επιπλέον απαγωγές Τούρκων από το βόρειο Ιράκ. Έξι ημέρες μετά την απαγωγή τριών νεαρών Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, ο στρατός συνέλαβε άλλους 65 Παλαιστίνιους. Οι 51 από αυτούς είχαν απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο της ανταλλαγής με τον στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ο στρατός ανέφερε ότι επιχειρεί σε δύο σκέλη, αφ'ενός στον εντοπισμό των τριών εφήβων και αφ' ετέρου στην «τιμωρία της Χαμάς για την απαγωγή»

Oι κυβερνήσεις Παρισιού και Ρώμης βρίσκονται, σύμφωνα με ευρωπαϊκά ΜΜΕ, στην προμετωπίδα ομάδας ευρωπαϊκών χωρών που πιέζουν για «επανερμηνεία» των δημοσιονομικών κανόνων στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η πρωτοβουλία των δύο σοσιαλιστικών κυβέρνησεων φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα στους συγκυβερνώντες του SPD στο Βερολίνο, αλλά όχι στην καγκελαρία ή το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Οικονομία: Δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα και τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η καταγγελία που είχε υποβάλει η ΔΕΗ για την Αλουμίνιον .  Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) είναι επικεντρωμένη σήμερα Τετάρτη η προσοχή των αγορών, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις για την ανεργία, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η αγορά προεξοφλεί ότι η Fed θα εξακολουθήσει να περιορίζει το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων, αλλά πως δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου πριν από τα μέσα του 2015. Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση στη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει εδώ και εννέα μήνες την εφαρμογή του (πιλοτικά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και πανελλαδικά την 1η Ιανουαρίου 2015).  

Αθλητισμός:Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αγώνες της 2ης αγωνιστικής στο Μουντιάλ, θα διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης (22:00) στο πλαίσιο του 2ου ομίλου. Πρόκειται για την αναμέτρηση της Ισπανίας με την Χιλή, που θα γίνει στο χωρητικότητας 74.738 θεατών «Maracana» Ρίο Ντε Ζανέϊρο, με διαιτητή τον Αμερικανό, Μαρκ Γκάϊγκερ. Χρονικά, η αυλαία της 2ης αγωνιστικής στον 2ο όμιλο, ανοίγει με την αναμέτρηση Ολλανδία – Αυστραλία (19:00). Με φαβορί την Κροατία, διεξάγεται τα ξημερώματα της Πέμπτης (01:00) η αναμέτρηση των Βαλκάνιων με το Καμερούν, για την 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου στο Μουντιάλ. Ο αγώνας θα γίνει στο χωρητικότητας 40.549 θεατών «Amazonia arena» με διαιτητή, τον Πορτογάλο, Πέδρο Προένσα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1885: Ένα δώρο καταφθάνει στη Νέα Υόρκη, προσφορά από τους Γάλλους στους Αμερικανούς. Πρόκειται για το ξακουστό «Άγαλμα της Ελευθερίας».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1876: Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: