30 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε άλλη «γραμμή» από τον υπουργό Αμυνας και αντιπρόεδρο της ΝΔ Δ.Αβραμόπουλο κινείται ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, σε ό,τι αφορά το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Σε αντιδιαστολή με τον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Βορίδης δεν βλέπει ως πιθανότητα τη συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την τραγική εικόνα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία κατά τις εφημερίες τους καταγράφει σε έρευνα που δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα. Ατελείωτες ουρές, ράντζα, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν το παζλ στα επείγοντα του ΕΣΥ. Παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση δήλωσε ότι σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Σε πρώτη φάση ανακοινώνονται 2.800 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «διορθώσεων» στην Τράπεζα Θεμάτων, μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της Α' Λυκείου άφησε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο συγκεκριμένος θεσμός. Με τη γνωστή διαδικασία του κατεπείγοντος προωθείται εντός της εβδομάδας προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο - σκούπα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί εσωκομματικούς κραδασμούς - με το βλέμμα στην κεντροαριστερή συμμαχία -, ενώ στο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Δεν θα κάνουμε ούτε το παραμικρό βήμα πίσω για κανένα λόγο, πόσο δε μάλλον απέναντι στον υπόκοσμο της ζούγκλας» δηλώνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων, σπεύδοντας να επισημάνει ότι από την πρώτη στιγμή η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλευρό του. 

Κόσμος: Στο εδώλιο επιστρέφει ο Όσκαρ Πιστόριους για το φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, με το δικαστήριο να αναμένεται να παραλάβει το πόρισμα της ψυχιατρικής εξέτασης του νεαρού αθλητή. Στη δίκη που διακόπηκε πριν από έναν μήνα, η υπεράσπιση του Πιστόριους ισχυρίστηκε πως ο αθλητής πάσχει από διαταραχή άγχους. Με συνομιλίες του ουκρανού προέδρου Ποροσένκο με Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ πλησιάζει η εκπνοή της παράτασης που έδωσε το Κίεβο στην εκεχειρία στα ανατολικά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, η οποία έχει στιγματιστεί από συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Στο ίδιο το Κίεβο, η εκεχειρία φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις. Νεκρός ρώσος καμεραμάν στο Ντονετσκ.

Την άφιξη ρώσων εμπειρογνωμόνων στη Βαγδάτη για τα δώδεκα ρωσικά μαχητικά που αγοράστηκαν ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση, με φόντο την «καθυστέρηση» των τελευταίων μηνών στην αγορά αμερικανικών αεροσκαφών. Παράλληλα, οι τζιχαντιστές της προελαύνουσας ISIS κήρυξαν «ισλαμικό χαλιφάτο», ανακηρύσσοντας σε «χαλίφη» τον αρχηγό της οργάνωσης. Το καθεστώς της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι θα οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου δύο αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι κρατούνται για εγκλήματα κατά του κράτους. Τουλάχιστον 30 μετανάστες έχασαν την ζωή τους σε σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, νότια της Σικελίας. Στο σκάφος, επέβαιναν συνολικά- σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία- 590 μετανάστες.

Οικονομία: Σε συμφωνία για την καταβολή του προστίμου - ρεκόρ ύψους σχεδόν 9 δισ. δολαρίων ήλθαν η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο  Reuters το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα την επίτευξη διακανονισμού με την BNP Paribas, με την τελευταία να παραδέχεται την ενοχή της για συναλλαγές της με κράτη που βρίσκονταν υπό καθεστώς κυρώσεων, όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν.Το διοικητικό συμβούλιο της ΒΝΡ συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο και αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του σε αυτό το διακανονισμό. Το πρόστιμο θα αγγίζει τα 8,9 δισ. δολάρια και ενδεχομένως να περιλαμβάνει προσωρινή άρση της άδειας της γαλλικής τράπεζας για συναλλαγές εκκαθάρισης δολαρίου.  

Αύριο, Τρίτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουλίου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε 703.269 συνταξιούχους του Οργανισμού. Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει οι συνταξιούχοι.   Κοινό σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει την ενσωμάτωση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το σχέδιο δράσεις που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο 2017 και θα υλοποιηθεί σταδιακά, αποτελεί ένα εκ των προαπαιτούμενων για την υπο- δόση του 1 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός:  Ο Κέιλορ Νάβας γνώρισε την αποθέωση από τα ξένα ΜΜΕ καθώς θεωρήθηκε και όχι άδικα ο... υπεύθυνος της πρόκρισης της Κόστα Ρίκα κόντρα στην εθνική μας ομάδα. Φυσικά στους τίτλους υπάρχουν και πολλά κλισέ τύπου: «Ελληνική τραγωδία»... Η απογοήτευση ήταν το φυσικό και λογικό συναίσθημα των Ελλήνων διεθνών μετά τον αποκλεισμό της εθνικής. Ωστόσο όλοι θέλησαν να τονίσουν ότι η προσπάθεια έγινε και ότι το μέλλον τους ανήκει... Εμφανώς απογοητευμένος από τον αποκλεισμό, αλλά και από την ανεξήγητη, όπως τη χαρακτήρισε αποβολή του πριν από τη διαδικασία των πέναλτι, δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος, μετά το τέλος του αγώνα που ήταν και ο τελευταίος του στον «γαλανόλευκο» πάγκο μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας.
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1997: Το Χονγκ Κονγκ παύει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας και ενώνεται με την Κίνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1958: Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2001: Joe Henderson, Αμερικανός σαξοφωνίστας της jazz.




Δεν υπάρχουν σχόλια: