01 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής για τα αίτια που προκάλεσαν την οικονομική τραγωδία στην Κύπρο. Την αντίδραση του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Τρεμόπουλου προκάλεσε η απόφαση της παναττικής συνέλευσης του κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Μώραλη στον Δήμο Πειραιά. Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ ξεχωριστά στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 15.000 άτομα συμμετείχαν στις φετινές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.

Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο Κέντρο και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις. Δωρεάν φρούτα και λαχανικά μοίρασαν το πρωί στα διόδια των Αφιδνών παραγωγοί από την Κρήτη. Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά. «Η ΔΗΜΑΡ δεν ακολουθεί την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού, ούτε την έλλειψη πολιτικής ψυχραιμίας του κ. Βενιζέλου» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας στις βολές του Ευ.Βενιζέλου. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι έχουμε σημαντικές ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη της χώρας και οι μετακινήσεις διαφόρων πολιτών και πολιτικών σε καμία περίπτωση δεν ονομάζεται πολιτικός παρασιτισμός» είπε ο κ. Κουβέλης.

Κόσμος: Η Malaysia Airlines ζήτησε από τους συγγενείς των επιβατών της πτήσης ΜΗ370 να εγκαταλείψουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων που τους παρέχονται και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η εταιρεία κλείνει, επίσης, τα κέντρα στήριξης που δημιουργήθηκαν μετά την εξαφάνιση της πτήσης στις 8 Μαρτίου. Εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς που προστάτευαν το κτίριο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και βομβίδες κρότου λάμψης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέρκελ, ο Πούτιν τόνισε ότι το κλειδί για την αποκλιμάκωση της έντασης είναι να αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα από το νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τουλάχιστον 138 άνθρωποι συνελήφθησαν και 51 άλλοι τραυματίστηκαν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ανέφερε μια ένωση δικηγόρων. Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταξίμ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με την αστυνομία. Εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν την Πέμπτη τους δρόμους πολλών πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο για την Πρωτομαγιά, με το κλίμα αρκετές φορές να είναι τεταμένο, όπως στην Κωνσταντινούπολη ή την Πνομ Πενχ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Οι κινεζικές αρχές θεωρούν ότι δύο εξτρεμιστές με παρελθόν θρησκευτικού εξτρεμισμού κρύβονται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Ουρούμτσι της επαρχίας Σιντζιάνγκ στην Κίνα. Εκτιμάται ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας με θύματα τρία άτομα (ανάμεσά τους και τους δύο δράστες) και 79 τραυματίες.

Οικονομία:  Υπεγράφη ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Eλληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) συμφωνία ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά πυρομαχικών για τον ανεφοδιασμό του στρατού. Η συμφωνία αποτελεί «σημαντικό βήμα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ένα επιπλέον ισχυρό μήνυμα της ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ. Το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην 22η ανοικτή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ όπου ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού. «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες» είπε απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού.

Η Ελλάδα θα ζητήσει και επίσημα την επιμήκυνση της λήξης των δανείων της από τα 30 στα 50 έτη, ώστε να πετύχει την βιωσιμότητα του χρέους της, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. «Επίσης θα ζητήσουμε την μείωση ή την μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό από κυμαινόμενο στα διακρατικά δάνεια» πρόσθεσε. Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων για 3-6 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: «Φρένο» στα σενάρια για πρόταση στον Γιώργο Σαμαρά έβαλε ο Ολυμπιακός, αφού η ΠΑΕ ξεκαθάρισε και επίσημα πως δεν τους απασχολεί ο παίκτης καθώς η ομάδα ψάχνει για ένα διαφορετικό τύπο παίκτη για την επιθετική της γραμμή. Πρόταση για διετές συμβόλαιο στον Γιώργο Σαμαρά φέρεται να έχει κάνει ο Ολυμπιακός σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Record».

Το συμβόλαιο του Έλληνα διεθνή με την Σέλτικ τελειώνει το καλοκαίρι και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δεν θα ανανεώσει καθώς, μετά από έξι χρόνια, θέλει να συνεχίσει την καριέρα του κάπου αλλού. Ειδική εμφάνιση, με την οποία θα τιμήσουν τον Τίτο Βιλανόβα ετοιμάζουν στην Μπαρτσελόνα για το παιχνίδι κόντρα στην Χετάφε που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Καμπ Νου στα πλαίσια της 36ης αγωνιστικής του Ισπανικού πρωταθλήματος.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΜΑΪΟΥ)

1886: Ταραχές ξεσπούν στο Chicago, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που διεκδικούν την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς καθιερώνεται εις ανάμνηση αυτής της εξέγερσης.

1939: Ο Batman κάνει το ντεμπούτο ως comic.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1909: Γιάννης Ρίτσος, ποιητής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1907: Γρηγόρης Μαρασλής, εθνικός ευεργέτης.

1976: Αλέκος Παναγούλης, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: