21 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση έχουν στον ΑΝΤ1 οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης πάνω στις θέσεις τους για την πρωτεύουσα. Την υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελαρίδη στο δήμο της Αθήνας και την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου.

Στην πρώτη του δήλωση επί κυπριακού εδάφους, ο αμερικάνος αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στην Κύπρο μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ότι δεν είναι κομιστής σχεδίου για λύση του Κυπριακού, ούτε και ότι έρχεται για να επιβάλει λύση, αλλά για να βοηθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία. «Μόνο οι Κύπριοι μπορούν να αποφασίσουν τη λύση» δήλωσε.

Σε λίστα υπόπτων για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο, ήταν ο 31χρονος, ο οποίος δολοφονήθηκε τα ξημερώματα, στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων για τον Δήμο αθηναίων, με τον Γιώργο Καμίνη να κατηγορεί τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι κλείνει το μάτι προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής εν όψει του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Διαψεύδει ο υποψήφιος της Ανοιχτής Πόλης, που επισημαίνει ότι ήδη από την Κυριακή είχε κάνει λόγο για την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών απέναντι στα υψηλά ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος.

Κόσμος: «Υπενθυμίζοντας» την πραγματική ταυτότητα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου παρά τις απόπειρες της κόρης του Μαρίν Λεπέν να εξωραΐσει την εικόνα του, ο ιδρυτής του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις κάλπες της Κυριακής Ζαν-Μαρί Λεπέν πυροδοτεί σάλο καταδεικνύοντας τον φονικό ιό Έμπολα ως λύση για τη «δημογραφική έκρηξη» παγκοσμίως και το «μεταναστευτικό πρόβλημα» της Ευρώπης. «Ο κύριος Έμπολα μπορεί να λύσει το πρόβλημα σε τρεις μήνες», δηλώνει και εξηγεί γιατί η ακροδεξιά πρέπει να έρθει στην εξουσία...

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη σε ποινές φυλάκισης συνολικά 155 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Το δικαστήριο τούς έκρινε ενόχους για τις κατηγορίες της υποκίνησης βίας και χάους, καθώς και για τη συμμετοχή τους σε εκτός νόμου οργάνωση. Περισσότερους από 400 μετανάστες διέσωσε το πρωί της Τετάρτης πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας, μία ημέρα μετά τη διάσωση άλλων 500 μεταναστών στην περιοχή. «Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει θα αφαιρέσουμε το κόστος της επιχείρησης Mare Nostrum από την ετήσια εισφορά μας στην ΕΕ» προειδοποίησε ο Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να χτίσει σχέσεις με την ουκρανική ηγεσία που θα ανέλθει στην εξουσία σε περίοδο έντασης. Τα σχόλια του Πούτιν φαίνεται ότι έχουν ως στόχο να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία. Από τη Ρουμανία, όπου βρέθηκε την Τετάρτη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει να τιμωρηθεί εάν επιχειρήσει να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές.

Δεκατέσσερα εκατομμύρια Ιταλοί δεν αποφάσισαν, ακόμη, «ποιοι και αν θα ψηφίσουν» στις ευρωεκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Swg η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Il Messaggero. Πρόκειται, αναφέρει η εφημερίδα, για το 30,2% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Οι μισοί από αυτούς είπαν ότι θα αποφασίσουν «τις επόμενες ημέρες».

Οικονομία: Μείζον πολιτικό θέμα αποτελεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η επικείμενη έμπρακτη διάψευση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υποτιμητική κερδοσκοπία σε Εθνική - Eurobank. Στα 1,332 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, ενώ το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,271 δισ. ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.136,76 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,56%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.141,56 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,99%.

Αθλητισμός: Την επιβεβαίωση τριών ηχηρών αποχωρήσεων ανακοίνωσε ο τεχνικός του Ατρόμητου, Γιώργος Παράσχος, ο οποίος την Τετάρτη μίλησε στον ART FM 90,6 και τόνισε πως οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σηφάκης και Γιώργος Φωτάκης δεν θα βρίσκονται τη νέα σεζόν στο ρόστερ της ομάδας, αφού στόχος της διοίκησης είναι να μειωθεί το μπάτζετ κατά 20%. Πάντως, ο έμπειρος προπονητής, έσπευσε να καθησυχάσει τους Περιστεριώτες, λέγοντας πως «θα τους αντικαταστήσουμε με τρεις έμπειρους μαζί με νέους».

Στον «αέρα» συνεχίζει να βρίσκεται η πρώτη θέση των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ζήσης Βρύζας με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή. Ο «Δικέφαλος» ζήτησε και την τυπική έγκριση της Ομοσπονδίας για να πάει την υπόθεση αφαίρεσης των τριών βαθμών στο διαιτητικό δικαστήριο TAS/ CAS.

Εάν, παραδόξως, η ΕΠΟ το αρνηθεί, θα έχει πέσει στην «παγίδα» της, αφού θα... αυτοαναιρείται εν όψει των επικείμενων αλλαγών του καταστατικού της και στην ουσία θα παραδέχεται ότι η Επιτροπή Εφέσεων έπραξε αυθαίρετα! Ο Λουίς Ενρίκε επέστρεψε... σπίτι του. Ο Ισπανός προπονητής υπέγραψε σήμερα και επίσημα το συμβόλαιό του με τη Μπαρτσελόνα, ενώ παρουσιάστηκε από την ομάδα του με κάθε επισημότητα. Ο ίδιος έθεσε τους στόχους του και μίλησε για την Μπαρτσελόνα που ονειρεύεται.
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΜΑΪΟΥ)

1960: Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός όλων των εποχών λαμβάνει χώρα στη Νότια Χιλή με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 3.000 άνθρωποι.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1813: Richard Wagner, Γερμανός συνθέτης κλασικής μουσικής.

1859: Sir Arthur Conan Doyle, Βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου στις οποίες πρωταγωνιστούσε κατά βάση η φιγούρα του θρυλικού Sherlock Holmes.

1914: Sun Ra, πρωτοποριακός τζαζίστας αμερικανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

337: Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1885: Victor Hugo, Γάλλος συγγραφέας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: