06 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: «Η χώρα οφείλει να διεκδικήσει στο πλαίσιο της ΕΕ, μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους. Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει διατυπώσει έγκαιρα δημόσια και επίσημα, τις θέσεις διεκδίκησης» συμπληρώνει. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαθεσιμότητας έχουν προγραμματίσει το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι σε άλλους τομείς. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας (12:00-14:00 και 14:00-16:00).
  
Ένας 43χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος ότι διέρρηξε 18 Ι.Χ. αυτοκίνητα, από τα οποία αφαίρεσε διάφορα χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, τιμαλφή και προσωπικά αντικείμενα των ιδιοκτητών. Στον εισαγγελέα Κέρκυρας θα οδηγηθούν σήμερα, Τρίτη, οι δύο αρχιφύλακες και ο ιδιώτης συνεργός τους, που συνελήφθησαν να χρηματίζονται από κέρδη παράνομου τζόγου. Κατηγορούνται για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος και δωροληψία.
   
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο πραγματοποιούν αυτή την ώρα παραγωγοί λαϊκών αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης. Οι παραγωγοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Κόσμος: Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρια που σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό της Γκουανγκτσού στη νότια Κίνα. Η αστυνομία επενέβη και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έναν από τους δράστες, συλλαμβάνοντας δεύτερο ενώ άλλοι δύο διέφυγαν. Για στρατιώτες και φιλορώσους νεκρούς στο Σλαβιάνσκ μιλά το Κίεβο, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει εκτός ελέγχου από κάθε πλευρά.  Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση για ανακατάληψη των κτιρίων που έχουν ελέγχουν φιλορώσοι. Κίνδυνο ραγδαίας κλιμάκωσης διαπιστώνουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28» Ρωσίας, και Ουκρανίας στη Βιέννη με μικρές ελπίδες διεξόδου.

Στρατιωτική ανησυχία μέχρι και στη Μολδαβία, που θέτει σε επιφυλακή τις δυνάμεις της. Με τη δημοτικότητά του σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα -της τάξης του 20%- ο γάλλος πρόεδρος προσπαθεί με άλλη μία «συνέντευξη αντεπίθεσης» να αντιστρέψει το κλίμα. «Ας κριθώ στο τέλος της θητείας μου» λέει δύο χρόνια μετά την εκλογή του, υπερασπιζόμενος την πολιτική του στην οικονομία αλλά και τη διεθνή σκηνή και απορρίπτοντας κατηγορίες για «ερασιτεχνισμό». Δείχνοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει συμφιλίωση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο προαλειφόμενος για την προεδρία της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι ανέφερε πως η εκτός νόμου πλέον οργάνωση «έχει τελειώσει». Ο μέχρι πρότινος στρατάρχης Σίσι κατηγόρησε τους ισλαμιστές για το κύμα οργανωμένων επιθέσεων στη χώρα, λέγοντας πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν δημιουργήσει ένοπλες ομάδες που δρουν «αντ' αυτών».
   
Στους 12 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε ένα παράνομο χρυσωρυχείο στην Καούκα της Κολομβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Colombiano. Πέντε γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ 4 ακόμα ανθρακωρύχοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οικονομία: Με πτωτικές τάσεις άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη. Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στην Εθνική καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αραβικό χρώμα έχουν κάποιες από τις δρομολογούμενες επενδύσεις στη χώρα. Μία από αυτές, μεταξύ μεγάλου εγχώριου ενεργειακού ομίλου και κρατικής ενεργειακής εταιρείας από το Αμπου Ντάμπι επισημοποιείται σήμερα, Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Με επιχείρημα το πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο οικονομολόγος Χ. Β. Ζιν κάνει ωστόσο λόγο για «πρωτογενές έλλειμμα».

Αθλητισμός: Mε ψήφους 2 κατά και 1 υπέρ η Επιτροπή 152 απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θέρμης κατά της απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ σε μία έκταση 203 στρεμμάτων. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε άλλες λύσεις...
   
Το κλάμα του Σουάρες στη λήξη του αγώνα, τα έλεγε όλα! Η Λίβερπουλ ουσιαστικά απώλεσε το βράδυ της Δευτέρας τον τίτλο στην Premier League, αφού κατάφερε να δεχθεί τρία γκολ μέσα σε 9 λεπτά από την Κρίσταλ Πάλας! Ετσι, παρότι διατηρούσε προβάδισμα 3-0 στο «Σέλχαρστ Παρκ» μέχρι το 79ο λεπτό, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν 3-3 στο 88' και έτσι οι «κόκκινοι» δεν μπόρεσαν ούτε φέτος να κατακτήσουν τον τίτλο που αναζητούν τα τελευταία 24 χρόνια.

Η Γιουβέντους πανηγύρισε το βράδυ της Δευτέρας και... τυπικά το 30ο πρωτάθλημα της Ιστορίας της στον εντός έδρας αγώνα με την Αταλάντα, για την 36η ημέρα της Serie A. Η «Γηραιά Κυρία» δυσκολεύτηκε, αλλά πήρε τη νίκη με 1-0 με σκόρερ τον Παντοίν στο 72'. Βέβαια, το παιχνίδι ήταν βαθμολογικά αδιάφορο, καθώς μαθηματικά ο τίτλος «σφραγίστηκε» την Κυριακή μετά την ήττα της Ρόμα από την ουραγό Κατάνια. Η Βερόνα δεν εγκαταλείπει τη μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και το βράδυ της Δευτέρας απέσπασε ισοπαλία 3-3 από τη Λάτσιο στη Ρώμη.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΜΑΪΟΥ)

1889: Ανοίγει για το κοινό ο Πύργος του Άιφελ.

1940: Ο Αμερικανός συγγραφές John Steinbeck τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «Τα σταφύλια της οργής».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1758: Μαξιμιλιάνος Ροβεσπιέρος, δικηγόρος και μία από τις ηγετικές προσωπικότητες της Γαλλικής Επανάστασης και ηγέτης της περιόδου της Τρομοκρατίας.

1856: Sigmund Freud, Γερμανός ψυχίατρος, εβραϊκής καταγωγής, που εισήγαγε την επιστήμη της ψυχανάλυσης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1952: Maria Montessori, Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός που ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της νοημοσύνης των πνευματικώς καθυστερημένων παιδιών.

1992: Marlene Dietrich, εμβληματική Γερμανίδα ηθοποιός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: