26 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας, μια φρεγάτα και τέσσερις πυραυλάκατοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, οι οποίες συμμετέχουν στην άσκηση «Beyaz Firtina 2014» στο κεντρικό Αιγαίο, κινήθηκαν εκτός των δεσμευμένων περιοχών και εισήλθαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Κυκλάδων. Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με δέκα τραυματίες σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή του Ναυπλίου.
   
Πάλι οι αστυνομικοί ψήφισαν μαζικά τη Χρυσή Αυγή, σε ποσοστό που ίσως υπερβαίνει το 50%. Παρ' ότι οι ένστολοι «διασκορπίστηκαν» σε περισσότερα και διαφορετικά εκλογικά τμήματα από τις βουλευτικές εκλογές του 2012, πάλι εμφανίζονται να «γιγαντώνουν» το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος. Απόλυτη ισοψηφία έβγαλαν οι κάλπες των αυτoδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Μεσσήνης, καθώς και οι δύο υποψήφιοι έλαβαν από 9.236 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι διατάσσεται επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και τον λόγο έχει πια το Πρωτοδικείο.
   
Για παραποίηση του πολιτεύματος και του Συντάγματος κατηγόρησε ο Ευ.Βενιζέλος τον Αλ.Τσίπρα, τονίζοντας ότι η πρότασή του για πρόωρες εθνικές εκλογές είναι αντισυνταγματική. Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα στο Πολιτικό Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «κατανοούμε πλήρως το μήνυμα της κοινωνίας» και προανήγγειλε μέτρα ανακούφισης. «Όποιος υποτιμά το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, δεν πηγαίνει πάρα πολύ καλά» είπε για την Κεντροαριστερά, ενώ δεσμεύθηκε να μιλήσει για όλους και όλα στο ιδρυτικό συνέδριο.

Κόσμος: Τρεις ευρωβουλευτές στέλνει στο Στρασβούργο «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» κατορθώνοντας να υπερβεί το ιταλικό εκλογικό όριο του 4% και να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκλογικός θρίαμβος του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Ματέο Ρέντσι, απογοήτευση στο πεντάστερο «στρατόπεδο» του Μπέπε Γκρίλο, «βουτιά» για την μπερλουσκονική Forza Italia. Η Ευρώπη ξύπνησε από τις ευρωεκλογές κοιτάζοντας σοκαρισμένη την άνοδο αντιμεταναστετυικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή όμως, η Σουηδία -που επίσης εξέλεξε (στην πέμπτη θέση) ακροδεξιό κόμμα- έδωσε ταυτόχρονα ποσοστό 5,3% στο μοναδικό φεμινιστικό κόμμα που εισέρχεται στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής που εκλέγεται είναι η 57χρονη Ρομά, Σοράγια Ποστ. Με πλήγματα μαχητικών και στρατιωτικά ελικόπτερα επιχείρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις εναντίον φιλορώσων ενόπλων που έχουν υπό τον έλεγχό τους τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, μία ημέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης που φέρνει στην προεδρία τον Πέτρο Ποροσκένκο. 

Την εκλογική διαδικασία της Κυριακής αναγνωρίζουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, «καλό νέο» η εκλογή του Ποροσένκο κατά το Βερολίνο, έτοιμη για διάλογο με τον νέο πρόεδρο δηλώνει και η Μόσχα. Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε τρεις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβανομένης και εκείνης η οποία αποτέλεσε την περασμένη εβδομάδα θέατρο βίαιων επεισοδίων, προχωρώντας σε 20 συλλήψεις, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς ή κάποιος τρίτος; Κανένα από τα δύο φαβορί για την προεδρία της επόμενης Κομισιόν δεν παραιτείται ακόμη από τη διεκδίκηση της θέσης, μετά την ανάδειξη μίας Ευρωβουλής στην οποία κανείς δεν έχει αυτοδυναμία. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει στα δύο παράλληλα πεδία κυβερνήσεων και των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή. Θεωρητικά πάντως δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε άλλη προσωπικότητα -κάτι όμως που κινδυνεύει να αποτελέσει πισωγύρισμα για την ΕΕ.

Οικονομία: Αυξημένα κατά 20% εμφανίστηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της «Ελληνικά Χρηματιστήρια» (ΕΧΑΕ), το πρώτο τρίμηνο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο 2013. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τέσσερις αποφάσεις της, ενέκρινε σε αυτό το στάδιο τη μεταβίβαση του 30% των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής (Μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά) στο ΤΑΙΠΕΔ.   Σε λειτουργία τίθεται εντός του έτους το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), με το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, η χώρα θα αποκτήσει το πλέον σύγχρονο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ευρώπη και αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο υλοποίησης έργων και επενδύσεων.

Αθλητισμός: Το νέο τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Μπαρτσελόνα υπέγραψε τη Δευτέρα ο Ζεράρ Πικέ, σύμφωνα με το οποίο θα παραμείνει στο σύλλογο της Βαρκελόνης μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (το προηγούμενο τελείωνε τον Ιούνιο του 2015). Η Ιαπωνία συνεχίζει την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και την Τρίτη δίνει το πρώτο της φιλικό απέναντι στην Κύπρο. Η αντίπαλος της Εθνικής μας στον τρίτο όμιλο του Μουντιάλ δεν διάλεξε τυχαία την Κύπρο ως αντίπαλο, αλλά επειδή σύμφωνα με τον προπονητή της, Αλμπέρτο Τζακερόνι, θυμίζει έντονα τον τρόπο παιχνιδιού της Ελλάδας.
   
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωση πως θα αναβληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που είχε οριστεί την Τετάρτη (28/5). Από τη μία η αιφνίδια απώλεια του Παναγιώτη Ποικιλίδη και από την άλλη, η αναμονή για τη ρύθμιση των χρεών, ήταν δύο από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Από την άλλη, στον ΠΑΟΚ θέλουν να περιμένουν και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το εάν θα κάνει πράξη τις προεκλογικές της υποσχέσεις για τα χρέη και το προπονητικό κέντρο της Θέρμης.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΜΑΪΟΥ)

1637: Πραγματοποιείται η πρώτη μάχη ανάμεσα σε ευρωπαίους εποίκους και ερυθρόδερμους στην Αμερική.

1896: Εγκαινιάζεται στην Wall Street της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1799: Alexander Pushkin, Ρώσος ποιητής και συγγραφέας.

1926: Miles Davis, Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της jazz.


Δεν υπάρχουν σχόλια: