19 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Να στηρίξουν στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υποψηφιότητες με προοδευτικό πρόγραμμα και άξια πρόσωπα καλεί τους ψηφοφόρους της η ΔΗΜΑΡ. Συνεδρίασε τη Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτίμησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε η στρατηγική της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει ανεξάρτητες κινήσεις. Σε εξέλιξη η ροή αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών για τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει στον β' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών τον Γιάννη Σγουρό για την Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Αν υπήρχε ένας μεγάλος ηττημένος στις εκλογές της Κυριακής αυτός ήταν σίγουρα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και ειδικά αυτές που δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα των exit poll στις 7 μ.μ. μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Συνεχής είναι η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Περιφέρεια Αττικής, όπου συγκεντρώνεται και ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων της χώρας. Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Κόσμος: «Οι συνέπειες είναι τρομερές. Η φυσική καταστροφή δεν είναι μικρότερη από αυτή που προκάλεσε ο πόλεμος» δηλώνει ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, ανακοινώνοντας πως πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το 1/4 του πληθυσμού της χώρας, έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στα Βαλκάνια.
   
Για πρώτη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε διώξεις εναντίον πέντε κινέζων αξιωματούχων τους οποίους κατηγορεί για κυβερνοκατασκοπεία εναντίον μεγάλων εταιρειών. Οι πέντε στρατιωτικοί φέρονται να είχαν βάλει στο στόχαστρο τις βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας, μεταλλουργίας και προϊόντων ηλιακής ενέργειας, από τις οποίες υπέκλεψαν εταιρικά μυστικά
   
Ο συνασπισμός υπό τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι Αλ-Μαλίκι αποσπά το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στη χώρα μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων το 2011, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Ο Νούτρι αλ-Μαλίκι διεκδικεί τρίτη θητεία στο Ιράκ εν μέσω πολιτικής αναταραχής και κλιμάκωσης της βίας.
   
Την επιτυχή έναρξη της διαδικασίας για παραγραφή μέρους των χρεών πολιτών με στεγαστικά δάνεια, η οποία πρόκειται να ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά από χρέος που φθάνει σχεδόν τα 26.000 ευρώ, ανακοίνωσε η Ισλανδία. Μέσα στις δύο πρώτες ώρες υποβλήθηκαν 5.000 φάκελοι. Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσέτ, θα ψηφίσει την 10η Ιουνίου για να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Σιμόν Πέρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του σώματος Γιούλι Έντελσταϊν.

Οικονομία: Συρρίκνωση του ποσοστού απασχόλησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σημειώνεται στην Ελλάδα την πενταετία από το 2008 έως το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αισθητή μείωση σημείωσαν τα ποσοστά απασχόλησης στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα, με εξαίρεση τη Γερμανία και τη Μάλτα, όπου τα ποσοστά αυξήθηκαν. Στην Ελλάδα το ποσοστό των απασχολούμενων ηλικίας 20 ως 64 ετών συρρικνώθηκε πέρυσι στο 53,2% από 66,5% το 2008.
   
Με νέες ισχυρές απώλειες έκλεισε η αγορά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, που χαρακτηρίσθηκε από υψηλή μεταβλητότητα. Αρχικά αντέδρασε ανοδικά σημειώνοντας κέρδη μέχρι και 3,5%, στον απόηχο των χθεσινών εκλογών με τους επενδυτές να «βλέπουν» αποφυγή πολιτικών αναταράξεων. Στη συνέχεια όμως εμφανίσθηκαν και πάλι οι πωλητές οδηγώντας την αγορά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.066,54 μονάδες με πτώση 1,99%.
   
Εμφανή τα σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία, αλλά παραμένει ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι αναγκαίοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα, να διαρκέσουν οι περιορισμοί στον δανεισμό και η εξάντληση της εσωτερικής αποταμίευσης να κρατήσει χαμηλά την καταναλωτική δαπάνη σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ. Δεν έχει εμπεδωθεί επαρκώς στη χώρα ισχυρή δυναμική μεταρρυθμίσεων, τονίζεται στη μελέτη που θα παρουσιάσουν την Τρίτη τα 7 μεγαλύτερα διμερή Επιμελητήρια.

Αθλητισμός: Ο Λουίς Φαν Γκάαλ είναι ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο αγγλικός σύλλογος γνωστοποίησε τη Δευτέρα την πρόσληψη του 62χρονου Ολλανδού για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι πλέον και επίσημα προπονητής του ΠΑΟΚ.

Η διοίκηση του «Δικεφάλου του Βορρά» έκανε γνωστή τη συμφωνία που υπήρχε από την Κυριακή με τον Ελληνα προπονητή, ο οποίος θα υπογράψει διετές συμβόλαιο. Ο μακεδόνας τεχνικός, επιστρέφει ξανά, μετά από 10 χρόνια στην αγαπημένη του ομάδα για τέταρτη φορά στην καριέρα του, ενώ ακόμη βρίσκεται υπό συζήτηση η συνεργασία του με τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο της ομάδας. Με τίτλο «έρωτας και ποδόσφαιρο» το τεύχος Ιουνίου της ισπανικής Vogue φιλοξενεί ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια στον κόσμο, τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Ιρίνα Σάικ.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΜΑΪΟΥ)

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και αρχίζει την δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1925: Malcolm X, Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης που υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1945: Pete Townsend, ιδρυτικό μέλος των “Who”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: