20 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέστειλε τη Δευτέρα επιστολή προς την πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Χριστίνα Καράμπελα σχετικά με το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν στα αποτελέσματα των exit poll σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Έκπληξη από την άρνηση Σγουρού να προσέλθει σε ντιμπέιτ εκφράζει η Ρένα Δούρου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδυασμός της, Δύναμη Ζωής.

Νωρίτερα, ο κ. Σγουρός σε συνέντευξή του ανέφερε πως ο όρος του για να πάει σε ντιμπέιτ είναι να τού ζητήσει η κ. Δούρου συγγνώμη για τις λασπολογίες εναντίον του. Ιστορικής σημασίας συνάντηση θα έχουν την Κυριακή στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος. Οι θρησκευτικοί ηγέτες αναμένεται να στείλουν κοινό μήνυμα ειρήνης τόσο προς την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συνάντηση προκαλεί διεθνώς μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη για την κάλυψή της έχουν διαπιστευθεί 1.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Σε μια λίστα 232 κομμάτων, στην οποία την πρώτη θέση σε αντιευρωπαϊσμό καταλαμβάνει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, τρία ελληνικά κόμματα βρίσκονται στην πεντάδα των πιο φιλοευρωπαϊκών της Ένωσης, όπως καταγράφει το EUvox.

Αίσιο τέλος είχε ο συναγερμός που σήμανε στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, ύστερα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τουαλέτα, μία ημέρα πριν από την άφιξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Εν τω μεταξύ, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε Λευκωσία και Λεμεσό, το διήμερο 21-23 Μαΐου, με αφορμή την επίσκεψη του αντιπρόεδρου.

Κόσμος: Στη Γερμανία είναι το AfD που τηρεί αρνητική στάση έναντι του ευρώ, ωστόσο και σε άλλες χώρες ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστές, κυρίως στις χώρες της κρίσης, παρατηρεί σε σχετικό αφιέρωμα η γερμανική Handelsblatt. Το αφιέρωμα που έχει τίτλο«Οι αντίπαλοι της Ευρώπης κάνουν επίδειξη δύναμης» αναλύει την κατάσταση σε διάφορες χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δώσουν η Μαλαισία και η βρετανική εταιρία δορυφορικών υπηρεσιών Inmarsat τα δεδομένα από τους δορυφόρους που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η πορεία του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου και δεν βρέθηκε ποτέ. Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν κοντά στη Μόσχα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν άλλα 15. Το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS μετέδωσε πως η σύγκρουση ήταν ανάμεσα σε ένα φορτηγό και ένα επιβατικό τρένο.

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της σύγκρουσης.  Πάνω από 100 παιδιά που επέβαιναν σε δύο μεγάλες βάρκες με μετανάστες διασώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της Σικελίας. Τα παιδιά έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε ιταλική φρεγάτα, σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε νότια του Κάπο Πασέρο, τα δύο πλοιάρια στα οποία επέβαιναν μετανάστες.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη εξοπλισμού για την ασφάλεια των επιβαινόντων ήταν οι λόγοι που το ιταλικό ναυτικό άρχισε επιχείρηση διάσωσης. Η φωτογραφία του Γιουσούφ Γερκέλ, συμβούλου του Ερντογάν, που κλωτσά πεσμένο διαδηλωτή για την τραγωδία στο ορυχείο της Σόμα έκανε το γύρο του κόσμου.

Για τον Γερκέλ, ήταν αποδεικτικό στοιχείο για τον γιατρό: Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος πήρε αναρρωτική άδεια μίας εβδομάδας για πόνους στο δεξί του πόδι και δυσκολία στο τρέξιμο.

Οικονομία: Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο η υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, ωστόσο με πιο συγκρατημένο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Στη διετία 2012-2013 η σωρευτική μείωση των τιμών έφθασε το 22%. Υποχώρηση 1,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Μάρτιο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2013, έναντι μείωσης 11,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφει σήμερα, Τρίτη, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αν και επικρατεί μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων. Στις 12:00 το μεσημέρι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν στο 6,77%, από 6,86% στο άνοιγμα των συναλλαγών. Το spread του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε στις 543 μονάδες βάσης. Το 5ετές ομόλογο έχει απόδοση 5,11% και κινείται σταθεροποιητικά σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αθλητισμός:  Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στο CAS ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της τιμωρίας της και την αφαίρεση των τριών βαθμών, ενώ επίσης επιθυμεί να μην επικυρωθεί η βαθμολογία της Σούπερ Λίγκα, πριν βγει η απόφαση από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης. Μάλιστα χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΠΟ «σκάνδαλο».

Είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές που έχει αναδείξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αρκετές φορές στην καριέρα του, έχει αποδεχθεί την πρόκληση. Μία απ΄ αυτές είναι και η συμφωνία του με την διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να «αναγεννήσει» τους «μπέμπηδες», που διήνυσαν τη χειρότερη χρονιά της σύγχρονης Ιστορίας τους.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, που είναι πλέον ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, ευχαρίστησε την ποδοσφαιρική οικογένεια του Πλατανιά, για την άριστη συνεργασία που είχαν στις δύο θητείες του έμπειρου τεχνικού στην ομάδα των Χανίων.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΜΑΪΟΥ)

1941: Αρχίζει η μάχη της Κρήτης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1769: Ανδρέας Μιαούλης, στρατιωτικός, πολιτικός και ναύαρχος του Ελληνικού Στόλου κατά την κρίσιμη περίοδο του ’21.

1799: Honore de Balzac, Γάλλος μυθιστοριογράφος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1506: Χριστόφορος Κολόμβος, Ισπανός εξερευνητής που ανακάλυψε την Αμερική.

1825: Παπαφλέσσας, από τις ηρωικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Έπεσε ηρωικά, πολεμώντας κατά του Ιμπραήμ στο Μανιάκι της Μεσσηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: