29 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ξεκίνησε την Πέμπτη, στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας- Αττικής και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης. Στο σ/ν περιλαμβάνεται και η προτεινόμενη ρύθμιση για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Στη πρόσληψη 77 υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ για το 2014 θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. οι οποίες θα καλύψουν κενά τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες, όσο και σε εποπτευόμενους φορείς.

Διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων που έχουν προέλθει από εγκληματικές ενέργειες, καθώς και διάταξη με την οποία θα προβλέπεται επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν μεν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αλλά το επιστρέφουν πριν από την άσκηση δίωξης ή μετά την άσκηση της δίωξης και πάντων πριν από την καταδίκη, προωθούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών εντός Ιουνίου.

Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιου Παπαδόπουλου, στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπει από σήμερα το μεσημέρι έως και αύριο, Παρασκευή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κόσμος: Πούτιν, Λουκασένκο και Ναζαρμπάγεφ υπέγραψαν την Συνθήκη για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μεταξύ αρχικά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν. Η Ένωση «πατάει» πάνω στην ήδη υπάρχουσα τελωνειακή ένωση των τριών χωρών και στοχεύει, με ενισχυμένο συντονισμό, στη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου.Για άλλη μία φορά αρνήθηκε ο Σνόουντεν πως έχει συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές μετά το άσυλο που του έδωσε η Μόσχα, λέγοντας πως εάν μπορούσε να πάει οπουδήποτε στον κόσμο θα διάλεγε την πατρίδα του -αλλά «δεν πρόκειται να μπω μόνος μου σε κελί». Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που τον κάλεσε «να φερθεί σαν άντρας και να γυρίσει να δικαστεί».

Ύστερα από εβδομάδες δαπανηρότατων ερευνών, το Κέντρο Συντονισμού (JACC) για τον εντοπισμό του Boeing των μαλαιστιανών αερογραμμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο δεν έπεσε στο σημείο όπου γίνονταν οι έρευνες, δηλαδή δυτικά του Περθ της Αυστραλίας. Τα πυρά του στο κόμμα Podemos, το οποίο αφαίρεσε αρκετούς ψήφους από τους Σοσιαλιστές, έστρεψε εμμέσως ο Φελίπε Γκονθάλεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας μεταξύ 1982-1996. Ο βετεράνος πολιτικός τόνισε ότι θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και τη χώρα του η ενίσχυση βολιβαριανής έμπνευσης «οπισθοδρομικών ουτοπιών» που καταλήγουν «να μοιράζεται μιζέρια σε όλους εκτός από την νομενκλατούρα, που ποτέ δεν ζει στη μιζέρια».

Ο αυτοανακηρυχθείς «δήμαρχος» του Σλαβιάνσκ, Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, ανακοίνωσε ότι κρατά τους τέσσερις αξιωματούχους του ΟΑΣΕ, με τους οποίους ο Οργανισμός έχει χάσει επαφή. Είπε ότι θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι, χωρίς να θέσει όρους.

Οικονομία: Σταθεροποιητικά κινείται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή στις πολιτικές εξελίξεις. Η αναθεώρηση των αντικειμενικών άξιων των ακινήτων με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και η αύξηση των ορίων καθορισμού της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται στις βασικές προτάσεις της φορολογικής επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) για τις αλλαγές στη φορολογία. Αύξηση 64,57% κατέγραψαν τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο 2014, ανερχόμενα σε 81,3 εκατ. ευρώ, έναντι 49,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο κύκλος ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο 2014 σε 1,48 δισ. ευρώ, έναντι 1,486 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2013.

Αθλητισμός: Πένθος επικρατεί από το βράδυ της Τετάρτης στην «οικογένεια» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Μάλκολμ Γκλέιζερ, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών. Τα αίτια του θανάτου του Αμερικανού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη και της ομάδας του NFL, Τάμπα Μπέι, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η δυσάρεστη είδηση έγινε επισήμως γνωστή από τον σύλλογο της Φλόριντα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση. Xωρίς απρόοπτα, αλλά με... δοκιμές συνεχίστηκε την Τετάρτη η προετοιμασία της Εθνικής για τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Φερνάντο Σάντος έκανε αλχημείες, θέλοντας να δοκιμάσει διαφορετικά σχήματα, όπως τον Φάνη Γκέκα αντί του Κώστα Μήτρογλου στην επίθεση με τους «βασικούς».

Η προπόνηση της Πέμπτης θα γίνει στις 09:30 και πριν από το πρόγραμμα θα γίνουν δηλώσεις από τους διεθνείς. Την Παρασκευή θα αναχωρήσει η αποστολή για την Πορτογαλία και το φιλικό του Σαββάτου (30/5, 21:30) στη Λισσαβόνα, προτού αναχωρήσουν για την Αμερική. Μία αγωνιστική πριν το φινάλε, η Κέρκυρα πανηγυρίζει από το βράδυ της Τετάρτης τη συμμετοχή της στη Σούπερ Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου! Η ομάδα του Ιονίου επικράτησε 1-0 εντός έδρας του Ηρακλή (28΄πεν. Γκόμες), και κατέκτησε μαθηματικά την απευθείας άνοδο, ενώ η Νίκη Βόλου που επιβλήθηκε μέσα στα Ψαχνά κόντρα στον τοπικό Ηρακλή, χρειάζεται έναν βαθμό στο εντός έδρας ματς με τον αδιάφορο Ηρακλή για να πανηγυρίσει την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία μετά από 43 χρόνια.

Ο Ολυμπιακός Βόλου που επικράτησε με 2-0 του Αιγινιακού χρειάζεται, έστω τον βαθμό της ισοπαλίας στα Χανιά για να «σιγουρέψει» την τρίτη θέση που οδηγεί στο μπαράζ με την Ξάνθη (πιθανότατα 8 Ιουνίου), ενώ σε περίπτωση ήττας, την άνοδο κόντρα στους Ακρίτες θα διεκδικήσουν τα Χανιά που νίκησαν τον Φωστήρα με 1-0.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΜΑΪΟΥ)

1453:«Η Πόλις εάλω», μετά από πολιορκία ενός χρόνου από τους Οθωμανούς Τούρκους.

1924: Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης, γίνεται η ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1922: Ιάννης Ξενάκης, συνθέτης παγκοσμίου φήμης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1982: Romy Schneider, πανέμορφη Αυστριακή ηθοποιός, που έκανε καριέρα στο Hollywood.


Δεν υπάρχουν σχόλια: