11 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκίνηση της διαδικασίας για τις προσλήψεις 970 γιατρών που εκκρεμούσαν από το 2011, ανακοίνωσε το Σάββατο από την Πάτρα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόληψη των πρώτων 470 γιατρών και μέσα 2014 θα έχουν προσληφθεί όλοι όσοι είχαν περάσει από κρίση το 2011. Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση με αφορμή δήλωση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο «εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού για εισοδήματα πάνω από ένα όριο».

«Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, θα προκαλέσει εκροή καταθέσεων (bank run), κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και τελικά, χρεοκοπία» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανάλογο ήταν και το σχόλιο της Ελιάς. Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από την Τρίπολη, όπου ξεκίνησε την περιοδεία του εν όψει των εκλογών, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του αντιπροσωπεύει τη Νέα Ελλάδα.

«Επιδιώκουμε να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσοστό στις Ευρωεκλογές, αλλά, σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε έστω και κατά μία ψήφο το ποσοστό της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης». Τα παραπάνω δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου από την Λάρισα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Έκκληση για συσπείρωση γύρω από το ΠΑΣΟΚ και την «Ελιά» στις εκλογές, απηύθυνε σε ομιλία του στα Τρίκαλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε «επικίνδυνη επιλογή» να θέλουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, επειδή επιθυμούν να γυρίσει η χώρα στις παλιές καλές εποχές. 

Κόσμος: Το Λονδίνο φιλοξενεί τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους από οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου και η Βρετανία έχει τους περισσότερους πολυεκατομμυριούχους ανά κάτοικο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο. Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις για τις επικείμενες δρακόντειες περικοπές, τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, την επιβολή φόρου σε υψηλόμισθους για την μείωση των ελλειμμάτων, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, τον έξτρα φόρο στα υγρά καύσιμα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε «πάγωμα» του μισθού των πολιτικών και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων.  

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία για τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται για την ανεξαρτησία των δύο περιοχών. Η χώρα μετρά τις πληγές της από τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, ενώ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη Σλαβιάνσκ. Λίγες μόνο ώρες πριν από τον τελικό της Eurovsion στην Κοπεγχάγη, η αστυνομία προχωρούσε σε συλλήψεις όταν διαδηλωτές του νεοναζιστικού «Δανικού Εθνικού Σοσιαλιστικού Κινήματος» συγκρούστηκαν με μέλη της δεξιάς οργάνωσης «Πόλη χωρίς ρατσισμό» στο κέντρο της δανικής πρωτεύουσας. Ομάδα γάλλων ειδικών στον τομέα των πληροφοριών έφτασε την Κυριακή στην Νιγηρία για να μετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των περισσότερων από 200 μαθητριών που έχουν απαχθεί από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. 

Οικονομία: Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις στο 15%, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, καθώς και μείωση στη φορολογία αυτοκινήτων από το 2015, προαναγγέλλει στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. «Η οργισμένη ψήφος είναι ενάντια στα συμφέροντα του πολίτη και πιστεύω ότι πολλοί θα το ξανασκεφτούν και θα ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους και το καλό της χώρας. 

Ο καθένας θα ψηφίσει με βάση ποιο κόμμα του ανοίγει μια προοπτική για το μέλλον και όχι με βάση την οργή του» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα. Την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με παραίτηση δικαιώματος των Μετόχων, μέσω διαδικασίας book building που υλοποιήθηκε από 6 έως 8 Μαΐου του τρέχοντος έτους, κατά 2,5 δισ. ευρώ με τη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών 2, 20 ευρώ, ενέκρινε σήμερα, Σάββατο, η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας. 

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 9ης αγωνιστικής συνεχίζονται τα πλέι οφ ανόδου από την Football League (Β' Εθνική) με φόντο τα «σαλόνια» της Σούπερ Λιγκ. Η πρωτοπόρος Κέρκυρα δοκιμάζεται στα Χανιά και θέλει τη νίκη για να παραμείνει στην κορυφή της ειδικής βαθμολογίας, κάτι που ισχύει και για την Νίκη Βόλου που «μοιράζεται» την πρώτη θέση με τους «Φαίακες». Οι Βολιώτες φιλοξενούν τον «συμπολίτη» Ολυμπιακό, που έχει μείνει πίσω και χρειάζεται βαθμούς για να διατηρήσει τις ελπίδες που εχει για άνοδο. Παράλληλα, ο φορμαρισμένος Ηρακλής θα υποδεχθεί τον Ηρακλή Ψαχνών.

Με τις αναμετρήσεις της 4ης αγωνιστικής συνεχίζονται, την Κυριακή, τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Αστέρα Τρίπολης και με νίκη θα παραμείνει επικεφαλής της ειδικής βαθμολογίας και φαβορί για μια θέση στα προκριματικά του Champions League. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται εκτός έδρας με τον Ατρόμητο, σε μία αναμέτρηση χωρίς ασφαλείς προβλέψεις και με τον νικητή να αποκτά προβάδισμα στο «κυνήγι» του Παναθηναϊκού.

Η Ίντερ αποχαιρέτησε τον μεγάλο αρχηγό της Χαβιέρ Ζανέτι στο ματς με την Λάτσιο στο οποίο επικράτησε με 4-1. Το «Τζουζέπε Μεάτσα» φόρεσε τα γιορτινά του και... σηκώθηκε στο πόδι στο 52ο λεπτό όταν ο μεγάλος αρχηγός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για τελευταία φορά στην σπουδαία καριέρα του. Ο 39χρονος Αργεντινός, ο οποίος φόρεσε την φανέλα της Ίντερ το 1995, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα από το 2006 ως το 2010. Νωρίτερα, με τέρμα του Μπαντού στις καθυστερήσεις του αγώνα η Ουντινέζε κατάφερε να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από την έδρα της Βερόνα (2-2) στο πλαίσιο της 37ης αγωνιστικής του Campionato.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΜΑΪΟΥ) 

330: To Βυζάντιο μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1927: Ιδρύεται στο Los Angeles η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Γνωστότερη ως «Ακαδημία» είναι αυτή που απονέμει τα θρυλικά βραβεία Oscar. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1904: Salvador Dali, Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος.


ΘΑΝΑΤΟΙ 

1981: Bob Marley, ο θρυλικότερος reggae τραγουδιστής που ήταν τζαμαϊκανός.

1990: Στράτος Διονυσίου, λαϊκός τραγουδιστής.






Δεν υπάρχουν σχόλια: